Successos

judicial

Jutgen l'excap de Mines de Girona per prevaricació

El fiscal i la Generalitat l'acusen d'haver modificat els límits d'extracció d'una pedrera de Vilajuïga

El ministeri fiscal i l'advocat de la Generalitat acusen l'excap de Mines de Girona, José Manuel Fernández Pérez, d'un delicte de prevaricació per haver modificat els límits d'extracció de la pedrera Montperdut, de Vilajuïga i, per tant, d'haver afectat una part del Parc Natural del Cap de Creus.

L'acusació pública demana per a l'acusat una pena de 9 anys d'inhabilitació. La Generalitat l'acusa, a més, d'haver provocat amb aquesta decisió un risc o deteriorament irreversible o catastròfic al medi ambient, i demana per a ell, a més de la pena d'inhabilitació, cinc anys de presó.

Els fets es remunten al 2003, quan es va comprovar una errada en la transcripció de les delimitacions de la pedrera i del seu àmbit d'explotació, que afectava una zona protegida pel Parc Natural del Cap de Creus. En el Departament d'Industria de la Generalitat, es van donar instruccions a Fernández perquè ordenés la paralització de l'explotació de la pedrera en la zona protegida. Les acusacions assenyalen que l'acusat “amb ple coneixement dels excessos de superfície i la seva afectació al parc natural” va dictar una resolució en forma de “correcció d'errors de fet“ i en va autoritzar l'explotació. Aquella autorització, segons les parts acusadores, no només superava de 24.112 metres quadrats la superfície que s'havia autoritzat inicialment, sinó que, a més, l'explotació s'endinsava en l'espai del Parc Natural del Cap de Creus en una superfície de 22.893 metres quadrats.

La defensa, que demana l'absolució, estima que Fernández no va incórrer en cap delicte i que la seva manera de procedir en aquell cas va ser la mateixa que utilitza el mateix Departament de la Generalitat que el va denunciar “en supòsits idèntics.”

Aquest cas s'havia d'haver jutjat dijous passat al jutjat penal número 3 de Girona però es va ajornar fins al gener de l'any que ve.

LA XIFRA

22.893
Són els metres quadrats
que, segons les acusacions, l'explotació de la pedrera s'endinsa dins el parc natural.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.