Punt divers

Neix un projecte educatiu relacionat amb el Segre que vol crear identitat comuna entre les dues Cerdanyes

La maleta pedagògica 'El Segre un riu sense fronteres' és un projecte col·lectiu i és un conjunt d'eines i recursos pedagògics per estudiar el Segre en tots els seus àmbits; adreçat als escolars de primària i de secundària, estarà a disposició de totes les escoles de Cerdanya per al proper curs. Aquest projecte té com a objectius generals instaurar una comunicació entre els adults i els infants de la Cerdanya nord i sud per mitjà del riu Segre. També vol sensibilitzar els joves en el desenvolupament sostenible del seu entorn i en la gestió dels recursos que els correspondran en el futur i molt especialment crear una identitat comuna a les dues Cerdanyes i reforçar els intercanvis.

Des de fa 5 anys un grup d'educadors de les dues Cerdanyes ha estat treballant en aquest projecte que el proper setembre serà presentat a totes les escoles. Una de les seves creadores i promotores, Esther Gratacós, mestra de l'escola de Llívia, manifesta també la voluntat del projecte de baixar i desenvolupar-se riu avall, per les comarques de Lleida.Els objectius de la Maleta pedagògica són els d'instaurar una relació privilegiada i una comunicació entre els adults i els infants de la Cerdanya occidental i oriental per mitjà d'un riu transfronterer, el Segre ; i sensibilitzar els joves, que seran els qui gestionaran el dia de demà el seu medi ambient i decidiran sobre el què es juguen en la gestió del recursos. Però també té per objectiu fer assolir als alumnes coneixements a les àrees de francès, català, geografia, ciències, història, economia, física, química i biologia entre d'altres. Tamnmateix es pretén que els alumnes  acabin dominant les tècniques de recol·lecció, d'observació, d'experimentació d'un mètode científic  i utilitzar les tècniques informàtiques; desenvolupant així les seves qualitats d'investigadors.El projecte ha estat elaborat per l'equip de treball 'Associació Segre', la qual està  formada per tècnics dels Serveis Educatius de Cerdanya, de l'Acadèmia de Montpellier, del Consell Comarcal de la Cerdanya, de la Comunitat de Comunes, de Prevenció MAIF i de l'associació francesa Els Infants del Planeta; i està recolzat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya , la Universitat de Girona, el Consell Comarcal de la Cerdanya , la Comunitat de Comunes Pirineu -Cerdanya i el Consell General dels Pirineus Orientals. Han  col·laborat també en aquest bast projecte persones externes al món de l'educació, com ara científics, historiadors, botànics i pescadors entre altres, als quals han demanat assessorament el grup de mestres encarregats de redactar el projecte.La maleta pedagógica 'El Segre un riu sense fronteres' és un projecte que s'inscriu dins del 'Contracte del riu Segre', un projecte europeu INTERREG III. En total són vuit maletes, dues per secundària i sis per a primària, tanmateix es crearà una plana Web que reculli els treballs i propostes del grup d'impulsors del projecte. L'àmbit d'actuació del projecte; a  la Cerdanya Nord-Alta és de 30 escoles (1500 alumnes), 2 instituts (760 alumnes); a la Cerdanya Sud-Baixa 12 escoles (1200 alumnes), 2 centres instituts (400 alumnes). En total són aproximadament 4000 alumnes de 1r i de 2n grau.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.