Punt divers

Les obres de la tercera planta de biodièsel de Catalunya ubicada a Pujalt es preveu que comencin al març

CATALUNYA CENTRAL

Les obres de construcció de la planta de biodièsel que s'ubicarà a Pujalt es preveu que comencin el mes de març, segons que ha explicat l'alcalde del municipi, Antoni De Solà, a l'ACN. Segons De Solà, el consistori preveu que l'empresa presenti el projecte executiu al gener, un mes més tard es podria atorgar la llicència d'obres i en vistes al març o abril s'hi podria començar a treballar. Tot i que tindrà unes dimensions inferiors, la planta de Pujalt serà la tercera projectada a nivell català després de la de Montmeló (Vallès Oriental) i la del Port de Tarragona. L'especificitat de la de l'Anoia rau en el fet que vol autoabastir-se de la plantació de la colza autòctona dels pagesos de la zona.

La construcció de la planta costarà al voltant de deu milions d'euros i s'emplaçarà al polígon industrial del nucli de Conill. Les obres es poden allargar nou mesos i l'empresa propietària, Green Alliance, calcula que encara es tardaran dos mesos més a posar-la en funcionament.

Segons Joaquim Sabater, conseller delegat de Green Alliance, la planta de biodièsel de Pujalt tindrà una capacitat de producció de 25.000 tones l'any, el que perfila una planta de 'mides mitjanes', ja que la del Port de Tarragona, per exemple, té una producció potencial d'entre les 150.000 i les 200.000 tones anuals.

Si bé la de Pujalt és tercera planta de biodièsel que es projecta a Catalunya, és la primera que neix amb la idea de funcionar amb la producció agrícola autòctona d'uliginoses i precisament aquesta és l'especificitat de la planta de l'Anoia. 'És un repte, una aposta agosarada, ja que és més competitiu ubicar una planta d'aquestes característiques a la costa que a la Catalunya interior, per la facilitat d'arribada pel mar de matèries primeres com els olis', assegura Antoni De Solà, alcalde de Pujalt.

En aquesta línia, la planta de Montmeló s'abasteix dels olis de fregir reciclats de les llars, del sector de la restauració i de la indústria alimentària i els aplica un tractament específic, mentre que la del Port de Tarragona funciona mitjançant olis vegetals que transporten els vaixells.

Fomentar el cultiu de colza entre els pagesos

Per Antoni De Solà, aconseguir transformar bona part de la producció de cereals de l'Anoia en uliginoses com la colza és un procés 'difícil' i a 'llarg termini', ja que s'ha de 'convèncer' els pagesos que plantar aquest cereal els serà rendible.

Per De Solà, el conreu de la colza és una bona alternativa al blat o a l'ordi, perquè l'arrel d'aquest cereal és pivotant i penetra més al fons per capturar el nitrogen de les parts més baixes de la terra a les que no arriba el cereal. Així, per l'alcalde de Pujalt, evita que els sòls quedin contaminats per nitrogen, trenca el cicle de les plagues i evita l'ús extensiu de pesticides i insecticides'. 'És una pràctica agronòmica que val la pena fomentar', precisa De Solà.

Tot i així, De Solà afirma que seria una 'temeritat' demanar que els pagesos plantessin colza si la planta encara no està feta. 'Una vegada el calendari estigui tancat, ja es podran iniciar els tractes amb els pagesos', ha especificat De Solà. Tot i així, De Solà insta als pagesos a cultivar-la perquè passin de ser 'productors d'aliments a ser productors de combustible'.

Des de Pujalt, però, no només es compta amb el cultiu de colza de l'Anoia sinó també del de comarques veïnes com el Solsonès, el Bages, la Segarra, l'Urgell o la Conca de Barberà. 'Necessiten 25.000 hectàrees i pot ser un repte per a tots', conclou l'alcalde.

Extreure oli de la colza

El procés s'inicia extraient l'oli de la colza a través del premsat. L'oli obtingut es tracta amb un reactor per produir el biodièsel. 'Per cada mil quilos de colza se n'obtenen uns 300 de biodièsel', especifica l'alcalde de Pujalt.

Els residus sobrants del procés serveixen per alimentar el bestiar i, la glicerina concretament, es pot usar en l'àmbit de la cosmètica. En el cas de Pujalt, però, s'està estudiant la possibilitat de cremar-lo i produir electricitat, tot i que aquest procés no es faria al municipi.

Des de Pujalt es planteja la planta de biodièsel com a fórmula per dinamitzar l'economia de la zona que, segons De Solà, 'està faltada d'iniciatives'. En aquesta línia, l'alcalde de Pujalt creu que el camp energètic renovable és una 'bona opció'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.