Punt divers

Una quarantena de persones denuncien a Roda de Ter la retallada en l'oferta d'educació per a adults

Una quarantena de persones s'han concentrat aquest dissabte a la plaça Major de Roda de Ter (Osona) reclamant que l'Ajuntament del municipi es faci enrere en la seva decisió de suprimir l'oferta d'estudis per a l'obtenció del graduat en educació secundària a l'escola d'adults municipal. De fet els mestres i col·laboradors del centre consideren que la decisió de l'equip de govern suposa el 'desmembrament' i tancament de l'escola que en els darrers anys ha anat reduint la seva activitat. En una nota enviada els veïns, l'Ajuntament nega cap tancament del centre i diu que els estudis de graduat es suspenen pel baix nombre d'alumnes matriculats.

La convocatòria d'aquest dissabte a la plaça Major del municipi l'havien feta professors i exprofessors del centre. Entre les activitats que s'han fet al llarg del matí hi havia un taller de pintar pancartes o un dictat simbòlic dels participants per denunciar la política municipals respecte l'educació d'adults. També s'ha fet un esmorzar popular. Jordi Tolosa, un dels promotors de la concentració, diu que des de fa dos anys quan l'alcalde, Antoni Llach (PSC), va assumir la regidoria d'educació va començar un 'procés' que ha portat fins a la situació actuals. Els diversos tallers que oferia l'escola de salut, tai-txi o cuina que fomentaven un àmbit de 'relació personal' es van suprimir, segons els mestres, malgrat no tenir un cost econòmic. La decisió va ser per raons 'ideològiques', diu Tolosa.Els promotors diuen que la supressió dels estudis de graduat és un 'cop final' al centre que ara limitarà la seva activitat a cursos d'informàtica, català i anglès. Les xifres que faciliten les mestres -i que contrasten amb les facilitades per l'Ajuntament- són que el darrer curs s'hi van matricular 42 alumnes. D'aquests deu van obtenir el títol. Segons Tolosa la dada de deu alumnes és molt positiva tenint en compte que l'obtenció del estudis de graduat en secundària no es 'fa en un any' i que qui cursa aquests estudis són persones que ho combinen amb la seva activitat laboral. L'anunci de supressió de l'oferta de graduat s'ha fet, tal i com expliquen els convocants, molt a prop de l'estiu perquè així la mobilització 'afluixa molt¡ coincidint amb el període de vacances. Actualment el centre tenia tres professors de graduat. Abans de l'actual mandat, segons les dades dels mestres, unes 500 persones passaven anualment per algunes de les activitats que organitzava l'escola. En el darrer curs hi passaven un centenar de persones. La versió del consistoriL'equip de govern de Roda de Ter ha enviat una carta als habitatges del municipi on nega que es tanqui l'escola. L'Ajuntament sosté que els cursos d'informàtica, català i anglès 'continuaran impartint-se el curs vinent'. Els números que ofereix l'Ajuntament són molt diferents que els dels professors i exprofessors. En el curs d'informàtica hi va haver set inscrits, nou en els de coneixement i ús de l'ordinador i nou en el curs de català. També es destaca el fet que en el darrer curs no es van fer cursos d'anglès per manca d'alumnat. L'equip de govern també diu que per poder realitzar les proves de graduat en secundària els deu alumnes que ho han superat ho han hagut de fer a través de l'Institut Obert de Catalunya (IOC). El govern municipal diu que l'activitat de l'escola mai ha estat de 500 alumnes perquè si la dada fos certa hauria estat 'l'escola més gran de la població'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.