Punt divers

Móra la Nova comptarà amb un tercer polígon industrial d'iniciativa privada que acollirà empreses catalanes

CAMP DE TARRAGONA

L'alcalde de Móra la Nova (Ribera d'Ebre), Joan Manel Sabanza, ha explicat a l'ACN que el municipi acollirà un tercer polígon industrial, d'iniciativa privada, que s'ubicarà en els terrenys de l'antic dipòsit de maquinària de Renfe. Segons Sabanza, el polígon ja està tramitant-se i és promogut per un grup d'empresaris catalans que pretenen instal·lar empreses del seu grup industrial, algunes de les quals tenen relació amb la indústria del ferrocarril. Sabanza preveu que els empresaris presentin el Pla Parcial al consistori aquest estiu. El nou polígon moranovenc se sumarà al dels Aubals i al del Molló, que està en construcció i les obres del qual l'Incasòl preveu que finalitzin el pròxim setembre.

L'objectiu dels empresaris catalans que han endegat el projecte del tercer polígon industrial, ha concretat Sabanza, 'no és fer promoció de sòl i vendre'l, sinó instal·lar empreses'. L'alcalde de Móra la Nova ha explicat que el projecte ja està en tramitació i que el Pla Parcial 'entrarà a l'Ajuntament cap a l'estiu'. Segons Sabanza, els terrenys on s'ubicarà el nou polígon industrial tenen una superfície d'unes nou hectàrees i compten amb accés a les vies del ferrocarril.

'Ens fa certa il·lusió perquè és tornar als orígens de l'activitat industrial més important de Móra la Nova de tot el segle passat, com ha estat el ferrocarril', ha manifestat Sabanza, amb relació al fet que algunes de les empreses que s'hi instal·laran seran de la indústria del ferrocarril. A més, l'alcalde ha destacat que aquest tercer polígon serà 'interessant a llarg termini' ja que, en ser d'iniciativa privada, els propietaris treballaran 'per tirar-lo endavant'.

El tercer polígon s'afegirà, doncs, als dos amb què compta el municipi. D'una banda, el polígon dels Aubals, que segons Sabanza 'ja està consolidat i exhaurit'; de l'altra, el del Molló, que està en construcció. L'alcalde moranovenc ha declarat que les previsions de l'Institut Català del Sòl (Incasòl) fixen el 6 de setembre d'enguany com a data de finalització de les obres d'urbanització del polígon del Molló, amb els accessos inclosos. L'equipament industrial, que té una superfície de 35 hectàrees -26 del terme municipal de Móra la Nova i 9 de Tivissa (Ribera d'Ebre)-, es va adjudicar el juny del 2008 i les obres van començar l'agost passat. Actualment, la constructora adjudicatària està treballant en les rases i en la instal·lació dels conductes d'evacuació d'aigües pluvials i del clavegueram. Paral·lelament, l'empresa començarà en breu a ubicar-hi la resta de serveis (aigua, electricitat, telèfon i gas).

El Consorci per a la promoció de sòl industrial del Molló, que presideix Sabanza, 'hauria volgut que les obres ja haguessin acabat', tot i que s'han retardat 'perquè és una zona amb possibilitats de trobar-hi restes arqueològiques', ha dit l'alcalde convergent, pel qual ha estat necessària la presència d'un arqueòleg en cada moviment de terra. A més, la tramitació administrativa 'és molt lenta i no hi ha hagut una receptivitat per part del Govern, de manera que també ho ha retardat'.

Empreses interessades en el Molló

L'alcalde de Móra la Nova ha destacat que, tot i la crisi econòmica, 'continua havent-hi empreses interessades en instal·lar-se al Molló'. No obstant, Sabanza ha reconegut que la situació actual 'no és engrescadora', pel qual el Consorci 'té el desig' que les obres d'urbanització finalitzin 'coincidint amb l'inici de la recuperació de la crisi', per 'estar preparats'. Sabanza creu que 'serà important estar en primera línia amb una oferta important de sòl, amb tots els serveis i equipaments', quan la crisi acabi. L'ens està esperant 'veure quina és la situació de les empreses interessades quan se'ls pugui oferir el sòl'.

'La crisi serà llarga però no sóc pessimista de cara al futur', ha afirmat Sabanza. El president del Consorci confia en la situació 'estratègica' del polígon del Molló, del qual n'ha destacat la ubicació -vora la C-12, la N-420 i la línia del ferrocarril-, la disponibilitat de serveis com l'aigua, l'electricitat i el gas, o la proximitat d'un abocador de residus. En aquest sentit, Sabanza considera que el polígon del Molló té 'més beneficis' per als empresaris que altres polígons de la zona, com el que s'ha projectat a les Camposines, a la Fatarella (Terra Alta). 'És més aviat una aposta del Govern que del territori', ha sentenciat Sabanza amb relació a aquest polígon.

Per tal de fomentar i facilitar la ubicació d'empreses al polígon del Molló, l'Incasòl i els ajuntaments de Móra la Nova i Tivissa han acordat 'donar les llicències corresponents' a les empreses que mostrin un 'alt interès' per instal·lar-se al Molló, tot i que encara no hagin acabat les obres. Així, podrien ubicar-s'hi 'paral·lelament a l'acabament de les obres'.

Una campanya de promoció del Molló

El Consorci per a la promoció de sòl industrial del Molló posarà en marxa una campanya de promoció del polígon abans de l'estiu, per atreure empreses a aquest sector industrial. La campanya consistirà en donar difusió de l'equipament i els seus serveis, a través dels mitjans de comunicació, tríptics, una pàgina web, la presència en fires especialitzades i a través dels 'contactes amb el món empresarial' que té la Cambra de Comerç de Reus, entitat membre del Consorci. 'És clau utilitzar el potencial de la Cambra per atreure empreses', ha manifestat Sabanza.

Proposta de creació d'una àrea industrial entre Móra la Nova i Garcia

Finalment, l'alcalde de Móra la Nova ha destacat que el Pla Territorial de les Terres de l'Ebre, que actualment està sent revisat, inclou una proposta de creació d'una àrea industrial entre Móra la Nova i Garcia (Ribera d'Ebre), que tindria una extensió de 90 hectàrees i 'certa vocació logística'. 'Estaria molt ben connectada i a peu de ferrocarril, pel qual podria ser molt important de cara al futur pel que fa al transport ferroviari', ha dit Sabanza, qui ha remarcat la 'vocació industrial' que 'sempre ha tingut Móra la Nova'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.