Punt divers

Prova pilot a Mas Badia per augmentar la productivitat dels pomers amb l'ús experimental d'una màquina d'aclarida

Tècnics de la Fundació Mas Badia a la Tallada d'Empordà (Baix Empordà) treballen aquests dies amb una màquina vinguda d'Alemanya per aclarir la flor dels pomers i augmentar-ne la productivitat amb una qualitat òptima. Aquesta tècnica, inèdita a Catalunya, consisteix en fer caure les flors sobreres amb uns fils que giren i passen per damunt de l'arbre. Si bé es tracta d'una prova pilot, experiències anteriors fetes a l'estranger demostren que és una bona alternativa a les tècniques utilitzades fins ara, com són la manual i la que utilitza productes químics, perquè permet reduir costos. En uns dos anys esperen tenir calibrada la màquina i que es pugui utilitzar en finques de particulars i cooperatives.

L'aclarida mecànica es presenta com la millor alternativa a les tècniques utilitzades fins ara en fructicultura. Segons explica el tècnic responsable d'aquesta àrea a Mas Badia, Joaquim Carbó, la forma manual és 'inviable' pel seu elevat cost -es calcula que per cada hectàrea es necessiten 200 hores de treball- mentre que l'ús de productes fitoreguladors és cada cop mes limitat per les restriccions de la Unió Europea en aquest tipus de cultius. 'Si la màquina funciona, s'implantarà perquè és un dels últims recursos que tenim per fer l'aclarida i estalviar costos de mà d'obra'. La màquina que utilitzen per a aquesta prova pilot s'anomena Darwin i ha vingut d'Alemanya, un país que ja fa temps que experimenta amb aquesta tècnica, si bé el prototip s'ha modificat. Està formada per trams de nou fils de plàstic que agafen tota l'alçada de l'arbre i que es mouen a una determinada velocitat. Al seu pas, fan caure un percentatge concret de flors. La feina dels tècnics és experimentar amb diferents velocitats i intensitats de rotació per establir el règim de funcionament de la màquina i optimitzar al màxim l'aclarida. 'Ara anem una mica a cegues i per això estem provant diferents combinacions', explica Carbó, que calcula que trigaran uns dos anys en conèixer del tot el procediment.Poca flor per a una producció de qualitatEls tècnics de Mas Badia-IRTA treballen amb la poma gala, la variant que més dificultats té amb l'aclarida. Un sol arbre produeix unes 2.500 flors, però per a una qualitat de poma òptima només en calen entre 120 i 130. Si se'n deixa una xifra superior, la poma obtinguda té un tamany petit i la coloració i qualitat és dolenta. Quan l'aclarida es fa manual, sovint es fa massa tard i hi ha perill de quedar curt i deixar massa flor, mentre que l'aclarida mecànica permet actuar just al començament de la florida. Això no evita, però, que un cop passada la màquina també calgui repassar alguns dels arbres, però s'haurà de veure si es pot fer manualment o amb productes químics. L'objectiu és reduir al màxim possible l'aclarida manual. En un futur, no descarten haver de modificar la forma de l'arbre si es demostra que permet optimitzar encara més els resultats de la màquina. La idea és que a partir de l'any que ve es facin petites modificacions i que en tres anys com a màxim la màquina ja pugui anar a ple rendiment. Com que la màquina només s'utilitza un cop per any, preveuen que anirà destinada a cooperatives i a productors que tinguin importants extensions de terreny. La Fundació Mas Badia ho està provant amb pomers però es pot utilitzar per a altres arbres fruiters.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.