Punt divers

La campanya de recol·lecció de tòfona negra serà bona al Pre-pirineu i regular a Tarragona

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) preveu que la campanya de recol·lecció de tòfona negra que s'inicia aquest mes serà igual o millor que la de l'any passat a les comarques pre-pirinenques i força dolenta a les de Tarragona. L'any passat, en tota la campanya, que culmina el mes de març, es van recollir 5,5 tones de tòfona. Actualment, la major part de la recol·lecció prové de zones silvestres, tot i que ja hi ha 300 hectàrees de cultius dedicats a aquest tubercle. Una superfície que ha crescut un 94% en els darrers tres anys i que ara comença a donar els primers fruits. Segons els experts del CTFC, el cultiu de tòfona representa una oportunitat i un complement a l'activitat agrària.

Segons Daniel Oliach, tècnic de tubericultura del CTFC, la falta de pluges a Tarragona durant els mesos de maig a setembre és el motiu pel qual la producció de tòfones a aquesta demarcació es preveu que sigui inferior a la de l'any passat, mentre que a les comarques lleidatanes la pluviometria ha estat favorable i pot fer que la collita sigui millor que la de la darrera campanya.La producció de tòfona a Catalunya es concentra a les comarques de Lleida i de Tarragona. Es fa habitualment en zones de mitja muntanya, en altituds entre els 500 i els 1.300 metres. Les comarques on hi ha més producció són la Noguera, les Garrigues, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell, el Solsonès, l'Alta Ribagorça, el Priorat, el Baix Camp i la Conca de Barberà. De les 5,5 tones de tòfona que es van recollir l'any passat, la major part encara són silvestres. Tot i així, ja hi comença a haver experiències de cultiu que comencen a donar els primers resultats. Va ser els anys 80 quan es van desenvolupar les primeres experiències de cultiu de tòfona, però segons Oliach, no van funcionar per la mala qualitat de les plantes i per falta de coneixements i assessorament tècnic.Des de fa uns anys, el Centre Tecnològic Forestal ofereix un servei específic d'assessorament a totes les persones que es vulguin dedicar a aquest cultiu. Aquest treball es duu a terme en col·laboració amb l'Associació Life de Productors de Bolets i Tòfones, que té 120 associats. Això ha afavorit el creixement de la superfície destinada a aquest cultiu, que actualment és de 300 hectàrees. Daniel Oliach explica que per cultivar tòfones cal un terreny agrícola, principalment els destinats a conreus herbacis, fruiters o de vinya. Han de ser terrenys amb un bon drenatge, amb poca argila i pobres en nutrients. Si es donen aquestes característiques, la tòfona s'implanta amb arbres inoculats, com alzines i roures. Uns set o vuit anys després de fer la plantació, s'obtenen els primers fruits.Oliach destaca que es tracta d'un conreu ecològic, que no requereix de cap aportació d'adob i que el seu cultiu amb espècies forestals rústiques fa que els camps tinguin pocs problemes de malalties o plagues. L'única atenció que requereix, explica, és el reg de suport durant els mesos d'estiu. El fet de cultivar tòfones permet que els agricultors es puguin plantejar un nou sistema de comercialització del producte. Com que no cal anar-la a buscar, se'n pot garantir una producció anual amb garanties de qualitat i de quantitat. Això, explica Oliach, pot contribuir a assentar gent al territori i a fer sorgir altres activitats econòmiques a l'entorn del cultiu, com els gossos ensinistrats per localitzar-les sota terra, empreses dedicades als sistemes de reg o als tancats de les finques de cultiu.A la llotja de la tòfona de Vic, la que regula els preus d'aquest tubercle, el quilo de tòfona es va comercialitzar entre els 270 i els 300 euros durant la temporada 2008-2009.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.