Punt divers

Els treballadors d'Aconda de Flaçà sospiten que els bancs no els ajuden perquè volen especular amb els terrenys

El comitè d'empresa de la paperera Aconda de Flaçà sospita que darrere la negativa dels bancs de compartir les garanties hipotecàries hi ha la voluntat d''especular'. El president del comitè, Joan Brugué, ha afirmat que els bancs hi sortirien 'guanyant' si la compra de la fàbrica per part d'un inversor -del qual encara no es coneix el nom- no arribés a bon port. 'Volen tot el pastís pel que guanya sempre i no volen compartir', ha criticat Brugué. El comitè d'empresa lamenta que després de superar molts obstacles quan finalment hi ha un inversor interessat 'seriosament' i l'ICF està disposat a donar un cop de mà siguin els bancs els que frenin la salvació d'Aconda.

'No han ni de posar donar', ha criticat Brugué que creu que el paper que estan jugant 'els cinc grans bancs' és 'molt trist'. El comitè d'empresa, els treballadors i els sindicats temen que els bancs busquin especular amb els terrenys que ocupa l'empresa i, per aquest motiu, es neguin a compartir les garanties hipotecàries amb l'ICF. Segons ha detallat Brugué, l'ICF té 9,3 MEUR mentre que els bancs n'hi tenen 13,4. 'Hi sortirien guanyant si l'empresa tanqués', ha criticat Brugué. Un nou inversor va fer renéixer l'esperança de la salvació d'Aconda després que fracassés la compra de la factoria per part del grup belga Intermills. Els inversors són empresaris catalans. A més, l'ICF s'ha compromès a col·laborar per reflotar l'empresa. Tot i això, s'han encallat en el darrer obstacle que quedava per salvar: la complicitat de les entitats bancàries.En aquest sentit, Brugué ha criticat que 'els cinc grans bancs espanyols' -BBVA, Sabadell, Popular, Santander i Deutsche Bank- hagin posat pals a les rodes i es neguin a compartir les garanties hipotecàries. Tot i que el jutge ha donar una petita pròrroga i ha decidit posposar l'execució del procés de liquidació, els treballadors temen que, si no es desencalla la compra de l'empresa en els pròxims dies, comenci el procés de tancament de l'empresa. Això suposaria deixar 240 treballadors al carrer. Brugué també ha posat sobre la taula un altre dels temors dels treballadors: encara que estan al corrent de pagament per part de l'empresa, temen que si Aconda ha de tancar no hi haurà prou diners per les indemnitzacions i hauran de recórrer al Fons de Garantia Salarial (Fogasa). Això suposaria cobrar menys diners per l'extinció dels contractes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.