Punt divers

Prop del 20% dels solsonins ja s'ha pronunciat sobre la independència de Catalunya a les cinc de la tarda

Un 19,12 % dels 7.570 veïns de la ciutat veïns de Solsona amb dret a vot en la consulta popular sobre la independència de Catalunya que la ciutat celebra aquest diumenge ja han votat a les cinc de la tarda. En concret, aquest diumenge ho han fet 1.221 persones a les que cal sumar les 270 que ja havien votat de forma anticipada. L'entitat organitzadora de la consulta a la capital del Solsonès, 'Volem Decidir' s'ha fixat com a objectiu poder assolir la participació d'un 30% de participació. Durant tot el dia, els solsonins van acudint sense parar al local situat davant del Casal de Cultura conegut com 'La Fita', habilitat per acollir la consulta.

L'organització de la consulta a Solsona va a càrrec de l'entitat 'Volem Decidir', creada a la localitat per persones i entitats després que l'ajuntament aprovés per unanimitat donar suport a la celebració d'una consulta popular sobre la independència de Catalunya en cas que alguna entitat cívica l'acabés organitzant. El portaveu de 'Volem Decidir', Joan Viladrich, ha explicat que l'associació impulsora de la consulta a Solsona es planteja com a objectius superar el 15% de participació tot i que 'arribar al 30% seria tot un èxit' si es té en compte que poden participar-hi el col·lectiu immigrant i la població de més de 16 anys. Durant aquesta setmana, 270 veïns de Solsona ja havien dipositat el seu vot de forma anticipada. Dos observadors sards i un basc supervisen el desenvolupament de la consulta independentista a Solsona Dos observadors internacionals sards i un de basc supervisen a Solsona, entre altres municipis, el desenvolupament de la consulta popular per la independència de Catalunya. Un d'ells, l'exregidor de la formació il·legalitzada Acció Nacionalista Basca (ANB), Gaizka Amorrortu, ha valorat molt positivament l'experiència que aquest diumenge viuen 166 poblacions catalanes i ha destacat la 'important passa' que suposa aquest procés participatiu per l'assoliment de la independència tot i que 'el camí és llarg però hem començat', ha dit. Amorrortu, que parla català, ha destacat que la jornada està transcorrent en un ambient 'molt agradable i festiu' i ha qualificat l'experiència del 13D com una 'passa molt important i un motiu per seguir lluitant per assolir l'objectiu final, la independència'.  L'exregidor d'ANB ha remarcat que es tracta d'una iniciativa sorgida del poble i que mostra voluntat dels catalans perquè, ha afegit, 'no hi ha cap llei que pugui estar per damunt de la voluntat de les persones'. Així mateix, ha instat en un futur l'estat espanyol a acceptar la voluntat de la gent o 'la gent haurà de forçar aquesta acceptació'. Gaizka Amorrortu ha lamentat que 'per desgràcia' no hi han moltes experiències a Europa com aquesta, la qual 'pot obrir portes a Catalunya i altres estats del món que volen la seva llibertat'. A la vegada, ha defensat que el model de consulta popular seguit aquest diumenge en moltes poblacions catalanes pot ser homologable per ser exportat a democràcies d'altres països. A banda de l'exregidor d'ANB, Solsona també ha comptat amb la presència de dos obsrvadors vinguts expressament de Sardenya, Sebastian Madan i Jean Piero Deidda.La funció dels observadors passa per supervisar que el sistema de votació i informàtic de recompte dels electors establert funcioni com l'organització ha previst per evitar que hi pugui haver algun fraus. En aquest sentit, Amorrortu ha dit que fins al moment tot està sent correcte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.