Punt divers

Els regidors de MAP-ERC de Moià porten l'Ajuntament a la Sindicatura i al Tribunal de Comptes

El grup municipal MAP-ERC de Moià (Bages) ha denunciat l'Ajuntament, governat per CiU, davant la Sindicatura de Comptes i el Tribunal de Cuentas per irregularitats en els comptes, les adjudicacions i en les despeses fetes per regidors de l'equip de Govern. Aquest grup municipal ha decidit recórrer a aquestes instàncies per evitar que la situació financera de l'Ajuntament es continuï agreujant i que Moià continuï encapçalant el rànquing dels municipis amb el deute per habitant més alt de Catalunya. Segons aquest grup municipal, els comptes negatius de Moià superen entre dèficit i deute els 21 milions d'euros i per això cal que algú fiscalitzi la gestió econòmica municipal.

Segons el grup municipal adscrit a ERC, hi ha irregularitats en els comptes dels darrers tres exercicis, entre el 2006 i el 2008. També acusen el govern local de no haver convocat la Comissió Especial de Comptes des del mes de juliol ni aprovat definitivament els comptes municipals per trametre'ls tant a la Sindicatura com al Tribunal de Cuentas. Hores d'ara, afirma Ramon Crespiera, regidor del MAP, Moià ha esdevingut el poble més endeutat de Catalunya per càpita si se sumen el dèficit reconegut de 8,5 milions d'euros, el deute a llarg termini de 8,2 milions i el deute contret per la societat municipal Moià Futur, que ascendeix a 4,5 milions d'euros més. Aquest endeutament suposa gairebé 3.700 euros per habitant. Això, diu Crespiera, 'hipoteca i condiciona el futur del poble'. Aquesta no és la primera vegada que aquest grup municipal recorre a la Sindicatura de Comptes. Ha ho havia fet els anys 2007 i 2008 per denunciar les presumptes irregularitats comeses en la contractació d'obres per part de la societat municipal MoiàFutur S.A. En aquest cas, dues obres adjudicades inicialment per 4,6 MEUR es van veure incrementades en pocs dies i abans d'iniciar-ne la construcció fins a 9,2 MEUR a través de l'adjudicació directa a les mateixes empreses concessionàries i sense convocar ni un nou concurs ni una nova concurrència d'ofertes.També es denunciava un reconeixement de crèdits de 3,4 milions d'euros per obres efectuades sense dotació pressupostària entre els anys 2004 i 2007. MAP-ERC sospita que aquestes són adjudicacions que es van fer 'a dit' i incomplint els principis d'igualtat, no discriminació i transparència als quals estan sotmeses les administracions públiques. Finalment, aquest grup municipal també denuncia la manca de transparència en les despeses de dietes i locomoció de l'alcalde i regidors de l'equip de govern. Despeses i dietes que, segons Crespiera, no estan justificades amb documents que indiquin ni el motiu ni qui havia fet la despesa. En alguns casos, afirma, es justificaven fins a 3.000 euros anuals en desplaçaments pel terme municipal. A banda de les denúncies per irregularitats d'aquest grup municipal, a Moià s'ha constituït la plataforma Moià diu prou que s'oposa a l'actuació de l'equip de govern i que reclama un nou estil de fer política per al poble. La plataforma es va constituir en contra d'un increment d'impostos que alguns veïns consideren abusius i per denunciar una mala gestió econòmica de l'equip de govern.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.