Punt divers

El Tribunal de Comptes investigarà presumptes irregularitats de l'Ajuntament de Moià

La Secció de Fiscalització del Tribunal de Comptes ha decidit obrir diligències i estudiar les presumptes irregularitats de l'Ajuntament de Moià (Bages). La investigació d'aquest Tribunal té com a finalitat aclarir si hi ha hagut irregularitats en la formalització d'operacions de crèdit i de contractació per part del govern municipal. També si el consistori no ha documentat de forma correcta alguns expedients i si l'equip de govern i l'alcaldia no han justificat bé algunes de les seves despeses. El període al qual fan referència els fets que s'investigaran és el que hi ha entre els anys 2006 i 2008. L'obertura de diligències es fa arran d'una denúncia presentada pel grup municipal de MAP-ERC.

La investigació del Tribunal de Comptes té com a finalitat analitzar si hi ha prous indicis per iniciar una actuació. Segons l'escrit de la magistrada consellera de Comptes, Ana Maria Pérez Tórtola, s'obren diligències preliminars per aclarir 'les actuacions realitzades en relació amb presumptes irregularitats'. El grup municipal de MAP-ERC ha denunciat que el consistori no els informés que havia arribat la carta certificada que informava de les diligències. Això els ha impedit constituir-se en part actuant en el procediment, ja que es va exhaurir el termini de deu dies que tenien per fer-ho. Per aquest grup, aquest fet constitueix un 'nou i greu entrebanc' al treball de l'oposició per aclarir les causes de la delicada situació econòmica de l'Ajuntament i exigir les responsabilitats que se'n derivin. Un fet que han denunciat en un escrit adreçat tant a l'alcalde, Josep Montràs, com al Tribunal de Comptes. A banda de denunciar els fets davant del Tribunal de Comptes, MAP-ERC de Moià també va presentar documentació a la Sindicatura de Comptes de la Generalitat, que va desestimar investigar-los, com ja havia fet amb anteriors denúncies presentades els anys 2007 i 2008. Alhora, els grups parlamentaris d'ERC i ICV van presentar una proposta de resolució al Parlament instant la Sindicatura a fiscalitzar el consistori moianès, però va ser desestimada amb els vots en contra de CiU i el PSC.Per això consideren una bona notícia que s'obrin aquestes diligències, ja que és 'la primera porta que s'obre' per aclarir aquesta situació. No obstant això, el regidor d'aquest grup, Ramon Crespiera, diu que cal ser prudents perquè s'ha de veure com evoluciona el cas i si finalment tira endavant l'actuació del Tribunal contra l'Ajuntament. Va ser el mes de novembre quan el grup municipal MAP-ERC de Moià (Bages) va denunciar l'Ajuntament, governat per CiU, davant la Sindicatura de Comptes i el Tribunal de Cuentas per irregularitats en els comptes, les adjudicacions i en les despeses fetes per regidors de l'equip de Govern.Segons aquest grup municipal, els comptes negatius de Moià superen, entre dèficit i deute, els 21 milions d'euros. Això converteix Moià en el poble més endeutat de Catalunya per càpita si se sumen el dèficit reconegut de 8,5 milions d'euros, el deute a llarg termini de 8,2 milions i el deute contret per la societat municipal Moià Futur, que ascendeix a 4,5 milions d'euros més. Aquest endeutament suposa gairebé 3.700 euros per habitant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.