Punt divers

El Pla de Dinamització Turística aprova el centre de recepció del Castellet de Banyoles i completa el 60% d'actuacions

TERRES DE L'EBRE

El Consorci del Pla de Dinamització Turística de les Terres de l'Ebre ha aprovat definitivament el projecte d'execució del centre de recepció de visitants del jaciment arqueològic iber del Castellet de Banyoles, a Tivissa (Ribera d'Ebre). Amb un pressupost total de 363.000 euros, el Consorci n'aportarà 198.500 euros que seran destinats a la construcció i condicionament de l'espai en una primera fase. Es tracta d'una de les obres econòmicament més importants que finançarà el Pla durant els seus quatre anualitats. De fet, el projecte encara aquest 2009, l'últim any del seu desplegament, amb pràcticament el 60 % executat de la inversió total prevista de 4,2 MEUR.

Tot i pertànyer a la tercera anualitat del pla, el centre de recepció del Castellet de Banyoles -que també ha estat ja aprovat per l'Ajuntament de Tivissa- acabarà concretant-se en aquesta quarta anualitat, un cop la Comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre (CUTE) dictamini favorablement sobre la seva ubicació i construcció.

Situat en uns terrenys rústics propers a l'accés al jaciment -on s'han ja practicat les pertinents excavacions arqueològiques-, es tracta, segons el gerent del Consorci del Pla de Dinamització Turística de les Terres de l'Ebre, Josep Moragrega, tindrà la funció de 'fer la primera recepció dels visitants', complementant així les tasques que el consistori i el Museu d'Arqueologia de Catalunya efectuen a la zona amb excavacions i dotació d'equipaments.

El centre serà construït com un edifici modular d'uns 110 metres quadrats, 60 dels quals seran coberts i condicionats amb els 198.500 euros que el Pla destinarà. La resta de l'equipament, que comptarà amb una àrea de serveis i una 'petita introducció' museogràfica per als visitants, serà executada i completada en el futur.

De fet, el projecte redactat per l'equip de Mestura Arquitectes, SL preveu un pressupost d'execució total d'uns 363.000 euros, dels quals 227.410,94 són per al projecte constructiu; mentre 64.595,22 i 71.238,52 euros per a les dos fases de museïtzació previstes. Moragrega ha precisat que es tracta de l'equipament que rebrà una major inversió del Consorci.

Quarta i última anualitat

El pla, estructurat en quatre anualitats, arriba aquest 2010 al seu últim any de desplegament amb entre el 60 i el 65% executat dels 4,2 MEUR pressupostats, segons el gerent, una xifra que finalment podria créixer per la suma d'altres subvencions. 'Entre un 20 i un 25% està licitat i queda pendent entre un 10 i un 15%', ha afegit.

De fet, el Consorci treballa ara amb l'execució d'algunes actuacions de la tercera anualitat, com el centre de Tivissa, i la posada en marxa dels projectes de la quarta. El límit màxim per a la finalització de les actuacions és a finals d'any, tot i que l'ens es podria acollir a una pròrroga extraordinària fins el mes de març de 2010.

En aquest últim període, està prevista l'adequació de la sala de les olives de la cooperativa del Pinell de Brai (amb 116.983,07 euros); la posada en valor turístic del claustre del convent de Sant Salvador d'Horta de Sant Joan (116.000 euros); la continuació de la senyalització, en aquest cas a l'interior, de les fortificacions de la Guerra Civil a l'Ametlla de Mar ( 143.025,72 euros); el centre d'interpretació del ferrocarril a Móra la Nova (150.000 euros); la otació del Centre d'interpretació de les barraques a Sant Jaume d'Enveja amb una barraca tradicional (150.000 euros); o l'equipament turístic del camp d'aviació de la Sénia (154.225,38 euros), entre els principals projectes.

Des d'una perspectiva global del Pla, Moragrega ha destacat la voluntat del Consorci de fer una aposta 'no per un producte únic sinó per dotar d'infraestructures turístiques diferents línies de productes turístics del territori' i 'posar en valor el patrimoni' històric i cultural. En aquesta línia, ha destacat el projecte relacionat amb la via verda de la Terra Alta i el Baix Ebre, amb actuacions de senyalització i accessibilitat per a discapacitats, com un treball en un producte 'transversal' del territori, així com l'espai del vi i l'oli a la seu del Consell Regulador de la DO Terra Alta, a Gandesa, amb el maridatge de l'enologia i el turisme. 'Cal que diferents sectors del territori es puguin impulsar els uns als altres', ha resumit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.