Punt divers

Huguet aposta perquè el refugi antiaeri d'Agramunt es doni a conèixer a nivell internacional

PONENT

El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa (DIUE), Josep Huguet, ha inaugurat aquest divendres les obres de restauració del refugi antiaeri de l'església de Santa Maria d'Agramunt (Urgell) i ha apostat perquè aquest es doni a conèixer a nivell internacional. En aquest sentit, el conseller ha afegit que el refugi d'Agramunt ha de servir per demostrar que la Guerra Civil va ser internacional i a la vegada el 'pròleg' de la Segona Guerra Mundial perquè 'aquí els feixistes alemanys hi van fer experiments per espantar la població'. A més a més, Huguet ha recordat que el Govern invertirà un milió d'euros en la Ruta dels Castells del Sió, la capital de la qual es situarà a Agramunt.

Pel conseller Huguet, la recuperació d'espais històrics de la Guerra Civil com el refugi antiaeri d'Agramunt és d'interès, no només pels catalans, sinó també a nivell internacional. En aquest sentit i donat els importants bombardejos feixistes que va patir la zona, el conseller ha apostat perquè des del territori es reivindiquin tots aquests espais, de manera que es 'vengui' com una marca, tipus la ciutat de Gernika al País Basc.

D'aquesta manera, Huguet ha destacat que la recuperació del refugi és un primer pas però que més endavant caldrà que aquestes xarxes explicatives de la guerra disposin també d'informació editada amb castellà, anglès i francès. Huguet ha afegit que en aquest aspecte caldrà anar-hi treballant 'mica a mica'.

A més a més, Huguet ha remarcat que precisament el refugi antiaeri està situat al davall 'd'una joia del gòtic' com és l'esglèsia de Santa Maria d'Agramunt, que formarà part de la Ruta dels Castells del Sió. Segons el conseller, la ruta vertebrarà tots els castells de frontera de tal manera que es podrà aprofitar la 'doble vessant' dels espais de la Guerra Civil i l'Edat Mitjana.

Si a això se li suma l'art contemporani i la gastronomia de la zona amb el turró d'Agramunt com a emblema, Huguet ha dit que s'aconsegueix un 'pol bastant interessant' per vendre bé el turisme del segle XXI a l'interior del país. En aquest sentit, Josep Huguet ha anunciat que el pròxim 4 d'abril s'inauguraran alguns espais més de la ruta com són Montfalcó Murallat, el naixement del Sió a Gàver (Estaràs), i el centre d'interpretació dels castells de Concabella.

De fet, molts d'aquests espais ja són visitables, però segons Huguet el que s'està fent ara és acabar d'articular-ho tot plegat perquè tingui forma de ruta i es pugui difondre molt més bé el producte. Així mateix, el conseller ha dit que en un futur, aquesta ruta s'acabarà de complementar amb els castells de la costa de Tarragona i els templers de la banda de l'Ebre de tal manera que s'acabarà conformant un paquet d'oferta turística de tots els castells de frontera de la Catalunya nova.

El refugi antiaeri d'Agramunt segueix la nau central i el creuer del temple. La galeria llarga té 34 metres, des de l'entrada principal al mig de la plaça fins al peu de l'altar major, i la transversal fa 28,4 metres. Les amplades van des d'1 a 1,4 i 2 metres, mentre que l'alçada mitjana és de 2 metres.

L'equipament disposa d'una mostra permanent, gràfica i documental sobre com van viure els veïns aquest període que va trasbalsar la història i va marcar generacions d'agramuntins. Les obres de restauració s'han portat a terme des del 2005.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.