Punt divers

Entra en funcionament la nova depuradora de Ginestar

TERRES DE L'EBRE

L'Agència Catalana de l'Aigua ha posat en funcionament l'estació depuradora d'aigües residuals de Ginestar (Ribera d'Ebre). La nova instal·lació permetrà sanejar les aigües residuals urbanes del municipi i aportar una millora mediambiental al riu Ebre i els ecosistemes aquàtics. L'actuació, que ha tingut un cost d'uns 2,5 MEUR i ha estat finançada en un 80% pel Fons de Cohesió de la Unió Europea, ha permès construir la depuradora de tipus biològic i la xarxa destinada a recollir i portar les aigües residuals fins a la planta, mitjançant uns 1.500 metres de xarxa de col·lectors. La instal·lació està ubicada a 900 metres del nucli urbà i té capacitat per tractar un cabal de 200 metres cúbics diaris.

Aquesta instal·lació també disposa d'una línia de tractament de fangs, procés que es desenvolupa en instal·lacions tancades i que no preveu la generació de problemes d'olors. Després de tot aquest procés, els fangs tractats s'emmagatzemaran i es destinaran a aplicacions agrícoles o a compostatge.

La nova depuradora ha estat inaugurada aquest divendres a la tarda pel conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, i l'alcalde del municipi, Josep Maria Domènech, que han estat acompanyats pel delegat de la Comissió Europea, Manel Camós, i pel director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Manuel Hernández.

La construcció de la depuradora de Ginestar forma part del Programa de Sanejament d'Aigües Residuals Urbanes a les Terres de l'Ebre (PSARU Ebre), que consisteix en millorar el sanejament a les comarques de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta, el Baix Ebre, el Montsià, el Priorat i les Garrigues. En total, el Govern està invertint més de 22 MEUR en millorar el sanejament de les comarques ebrenques.

Pel que fa a les actuacions de sanejament a la Ribera d'Ebre, ja s'han posat en marxa les depuradores de Ginestar, la Torre de l'Espanyol, Vinebre, Riba-roja d'Ebre i la Palma d'Ebre, i s'estan executant les de Garcia i Rasquera. També està planificada una depuradora a Miravet.

El Programa de Sanejament d'Aigües a Catalunya

El Programa de Sanejament d'Aigües Residuals Urbanes 2005 (PSARU 2005) aprovat pel Govern té l'objectiu de completar i millorar el sanejament de tota la població catalana. Actualment, són prop de 350 les depuradores en funcionament, que donen servei a més de 500 municipis, el que suposa el 95% de la població catalana, i n'hi ha 140 en construcció arreu del país. Quan el PSARU 2005 estigui finalitzat, seran 1.544 les instal·lacions de sanejament en funcionament, amb una inversió total de 1.526 MEUR.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.