Punt divers

La Generalitat decidirà a finals d'any si rehabilita o no la presa de Colomers

COMARQUES GIRONINES

La Generalitat està fent diferents estudis tècnics i a finals d'any podrà determinar si la presa de Colomers (Baix Empordà) es pot rehabilitar i entrar en funcionament. Aquesta infraestructura es va construir el 1967 però mai ha entrat en funcionament ja que les comportes de la presa estan aixecades i l'aigua del riu Ter circula lliurement. Els estudis que s'estan fent són per avaluar si l'estructura de la presa està en bones condicions per suportar el pes de l'aigua, si la presa es pot adaptar a la nova legislació de seguretat i també si es poden inundar terrenys de la llera del riu, inclosos a la Xarxa Natura 2000.

L'1 d'agost del 2008, immersos en el període de sequera, l'Agència Catalana de l'Aigua va proposar com una de les mesures per pal·liar la sequera rehabilitar aquesta presa que mai havia funcionat. En aquell moment es van iniciar els estudis per determinar si es pot o no rehabilitar aquesta presa amb l'objectiu que la seva recuperació contribueixi a aconseguir que el riu Ter tingui el cabal ambiental que marca el Pla sectorial de cabals de manteniment al tram final del riu i també per ajudar a gestionar les reserves d'aigua en moments de sequera. El delegat de Medi Ambient a Girona, Emili Santos, ha explicat que els principals estudis se centren en conèixer la capacitat de resistència que té la presa 40 anys de la seva construcció i com estan els paviments i l'estructura, que no s'han fet servir mai. També cal un estudi d'impacte ambiental ja que, si es decideix tirar endavant el projecte de rehabilitació, caldrà inundar zones que estan incloses dins la Xarxa Natura 2000. A més, Santos també ha indicat que cal fer múltiples adaptacions perquè la infraestructura s'adapti a la normativa de seguretat vigent actualment.El delegat del Govern, Jordi Martinoy, que també ha visitat aquest matí la presa, ha dit que encara no hi ha res decidit i que la decisió de rehabilitar o no la presa es prendrà a finals d'any quan s'hagin avaluat tots els aspectes. Es calcula que la superfície d'embassament que pot tenir és 70 hectàrees i el volum que pot arribar a tenir és d'1,1 hectòmetres cúbics.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.