Punt divers

Els pagesos d'Esponellà se senten 'impotents' davant l'inici d'obres del gasoducte i reclamen més indemnitzacions

COMARQUES GIRONINES

Els pagesos d'Esponellà (Pla de l'Estany) asseguren sentir-se 'impotents' davant l'imminent inici de les obres del gasoducte entre Serinyà i Figueres, i reclamen a la companyia encarregada dels treballs que els incrementi la quantia de les indemnitzacions. El portaveu dels veïns afectats, Joan Farrés, indica que durant les obres estaran amatents 'perquè ens deixin els camps tal com se'ls han trobat, perquè si ens barregen les terres amb graves del subsòl es farà difícil conrear-les'. El gasoducte s'estén al llarg de 22,3 quilòmetres i comportarà una inversió de 8,7 milions d'euros (MEUR).

Aquest mes d'abril la companyia Naturgas Energia començarà els treballs del gasoducte que enllaçarà Serinyà amb Banyoles. La infraestructura permetrà garantir el subministrament de gas natural tant a la capital de l'Alt Empordà com al municipi veí de Vilafant. El recorregut del gasoducte passarà per Esponellà, Cabanelles, Navata, Ordis, Borrassà, Avinyonet de Puigventós i Santa Llogaia d'Àlguema.La infraestructura, però, ha generat polèmica a Esponellà, un dels municipis que creua a la comarca del Pla de l'Estany. En aquest terme, hi ha una trentena de propietaris afectats. El portaveu dels afectats, Joan Farrés, explica que des d'un principi els afectats es van mostrar contraris a la infraestructura -declarada d'utilitat pública-, però que ara ja se senten 'impotents'.En aquest poble, en un principi, i davant el rebuig que generava el gasoducte, l'anterior equip de govern va presentar un contenciós contra el traçat. Tot i això, segons explica l'actual alcaldessa, Rosa Teixidor, aquest es va retirar perquè 'es va veure que, d'una manera o altra, s'acabaven perjudicant els veïns'.Davant l'inici imminent de les obres, el portaveu dels afectats assegura que els propietaris vigilaran perquè el gasoducte -que passarà soterrat- no els comprometi els conreus. 'Tot i que es pot conrear encara que la canonada travessi els camps, vigilarem perquè quan s'excavi el subsòl no es barregin graves amb la terra', indica Farrés.El portaveu també concreta que, ara com ara, 'només podem reclamar que ens deixin els camps com els han trobat, perquè si hi ha graves, la rega quedarà marcada'. Joan Farrés també indica que els propietaris també estan pendents de saber l'import final de les indemnitzacions.I és que els afectats van signar les expropiacions a contracor, i reclamen que la companyia elevi la quantia de les compensacions. 'No estem d'acord amb el què se'ns ha ofert, ens haurien de compensar més perquè aquesta afectació ja és de per vida', indica el portaveu dels afectats.Joan Farrés té unes catorze finques afectades pel pas del gasoducte. De moment, ha rebut una paga i senyal per l'expropiació, però encara queda una quantitat pendent de resoldre. 'Nosaltres hem posat el tema en mans dels advocats, i reclamem que se'ns pagui més', conclou.Sis mesos de treballsEs preveu que, un cop s'iniciïn les obres, el gasoducte estigui construït en un termini de sis mesos. La nova canonada tindrà un diàmetre de deu polsades i disposarà de tres posicions de vàlvules i estacions de regulació mesura a Serinyà, Navata i Vilafant. El gasoducte s'estén al llarg de 22,3 quilòmetres i comportarà una inversió de 8,7 milions d'euros (MEUR).     


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.