Successos

Successos

La crisi s’agreuja a Badalona després del desallotjament d’un quart bloc de pisos

La crisi del carrer del Canigó és lluny d’estar resolta. Ahir va començar a fer les inspeccions l’empresa que l’Ajuntament de la ciutat va contractar d’urgència dimarts. Van començar les inspeccions al matí i al cap de ben poc van encendre’s les alarmes. Es va acabar desallotjant l’edifici número 5 del carrer del Canigó després que un veí de l’immoble alertés de l’aparició d’esquerdes en un dels baixos de l’edifici. Davant d’aquest avís, els Bombers de la Generalitat, els tècnics municipals i els de l’empresa especialitzada contractada per l’Ajuntament per fer la inspecció tècnica dels 420 habitatges de la zona van decidir, conjuntament, el desallotjament de l’immoble i l’apuntalament del baix. “Hi podia haver un esfondrament en qualsevol moment”, va afirmar l’Ajuntament. Els veïns dels pisos del número 5, però, van poder entrar als seus habitatges per recollir objectes personals i allò més imprescindible. L’Ajuntament va informar, com en els desallotjaments anteriors, que s’han activat els recursos dels serveis socials municipals per donar allotjament provisional als veïns d’aquest bloc que no tinguessin on passar la nit.

La situació no és pas senzilla. I no se sap fins on pot arribar. Va començar amb l’esfondrament parcial del número 9, –amb el trist balanç de tres persones mortes– i van seguir els desallotjaments dels edificis a tocar, paret amb paret: el número 7 –la setmana passada– i el número 11 –abans-d’ahir, dimarts–. Les esquerdes que van aparèixer en diversos sostres dels números 7 i 11 s’han estat relacionant amb l’esfondrament del número 9. El número 5, però, és lluny del que es va esfondrar. La investigació haurà de donar les respostes.

Precisament va ser dimarts, després del tercer desallotjament, que l’alcalde, Xavier García Albiol, va anunciar que l’Ajuntament no podia esperar a que els veïns de les 22 finques afectades es posessin d’acord. I tampoc es podia esperar a saber de quina manera la Generalitat donaria un cop de mà –fonamentalment econòmic–. Així que van decidir buscar una empresa privada recomanada per Bombers, Seguí Arquitectura, per inspeccionar els edificis. Aquesta firma va treballar en el cas de l’esfondrament del Turó de la Peira a Barcelona, fa més de trenta anys. En aquell cas la causa del sinistre va ser el ciment aluminós, una patologia que va afectar alguns edificis construïts a Catalunya entre els anys cinquanta i setanta del segle passat. El cas badaloní no estaria relacionat amb l’aluminosi.

Els 22 edificis que s’han de revisar són tots de la mateixa època, de als dels cinquanta, i els va fer el mateix constructor. L’empresa encarregada de les inspeccions ha muntat tres equips de treball per anar tan ràpid com es pugui i tenir una diagnosi i detectar si hi ha riscos imminents. A petició dels tècnics de Seguí Arquitectura la policia local va fer volar un dron per sobre de l’illa de cases per detectar modificacions en les cobertes dels edificis que puguin afectar l’estructura amb el seu pes. El regidor de Territori i Sostenibilitat, Daniel Gracia, va enviar ahir un missatge de calma als veïns: “Podrem tenir una diagnosi rigorosa per garantir la seguretat de tots els veïns, que és la màxima prioritat. Tot i així, després d’aquest quart desallotjament, va afirmar: “Ara mateix no descartem cap escenari, anirem bloc per bloc. No avancem escenaris, però diria als veïns que si detecten algun senyal al seu edifici que ens ho traslladin. Tampoc no vull escampar l’alarma, però, anem edifici per edifici.”

LA XIFRA

80
habitatges,
de quatre blocs, han estat buidats. Vint-i-quatre persones estan allotjades a càrrec de l’Ajuntament

Territori crea un comitè de crisi

Les dimensions del cas del carrer del Canigó, que de moment ja afecta vuitanta habitatges, han portat el Departament de Territori a crear un comitè, que es va reunir ahir per primer cop i que ha decidit incorporar també l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Protecció Civil i la secretaria de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana, així com l’Ajuntament badaloní. Dilluns es trobaran a Badalona tots els agents implicats. A la reunió va ser-hi la consellera de Territori, Ester Capella, la qual està en contacte permanent amb l’alcalde, explica el departament. Ha ofert la col·laboració tant en les tasques d’inspecció com en el reallotjament de les famílies que ho necessitin. De moment hi ha 24 persones que estan allotjades a càrrec del municipi. Dels veïns que s’estan amb familiars, tot i disposar de xarxa, n’hi ha que , lògicament, acabaran necessitant algun recurs habitacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia