Successos

successos

Els Mossos d’Esquadra obren investigació per l’accident de PortAventura

Dos dels catorze ferits en el succés d’ahir, continuen en estat crític, la resta ja tenen l’alta

Des del Parc temàtic han declinat fer més declaracions al·legant que la investigació està oberta

Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació arran de l’accident que es va produir aquest diumenge en una atracció de PortAventura. L’accident que va produïr-se sobre dos quarts de dotze a l’atracció Tomahawk, una petita munya russa que està dedicada als infants, va deixar catorze persones ferides. D’aquestes, dues es troben encara ingressades: una d’elles segueix en estat crític a l’hospital de Bellvitge i l’altra també va ingressar en estat crític a l’hospital Joan XXIII de Tarragona, segons han confirmat fonts hospitalàries aquest dilluns a ACN. La resta d’afectats ja han rebut l’alta. Mentrestant, des del parc temàtic han declinat donar informació sobre el sinistre al·legant la investigació oberta per la policia. Des del cos han explicat que hi ha diligències informatives obertes que es traslladaran al jutjat un cop s’hagi enllestit l’informe. Aquest dilluns, una dona que viatjava en una vagoneta sinistrada, ha afirmat a Catalunya Ràdio, que es van trobar l’arbre ja caigut a l’atracció, i el tren hi va impactar. “L’atracció va arrencar amb plena normalitat. Ja arribàvem al final i de lluny vam veure un arbre de grans dimensions, no era una branca, i tothom va començar a cridar. Ens vam estampar contra el tronc i l’atracció va continuar fins al final. No hi va haver cap sistema que l’aturés ni va afluixar el ritme”. Amb tot, el tren no va descarrilar. “A nivell emocional ha estat un xoc molt bèstia”, ha reconegut. Així mateix, ha lamentat que la resposta del parc vers els afectats “no ha estat a l’alçada” i que “més enllà del comunicat” públic, no els van donar cap explicació.

D’altra banda, PortAventura té un Pla d’Autoprotecció (PAU) homologat l’any 2019 però caducat des del passat mes de setembre. Segons han apuntat fonts de Protecció Civil a l’ACN, la companyia va presentar aquest desembre la documentació per actualitzar el document i el tràmit administratiu ara es troba en fase de “revisió”, un procés que s’allarga un màxim de sis mesos. Amb tot, des del Departament d’Interior han apuntat que el PAU del 2019 és el que cal aplicar fins que entri en vigor el nou, un extrem que des del parc temàtic han confirmat. El PAU és un document que recull el conjunt de mesures implementades en un àmbit exposat a situacions de risc per tal de controlar-lo i respondre a possibles emergències.

Des de Protecció Civil han reconegut que el fet que una empresa tingui el PAU caducat és “una situació no òptima” però que en ocasions succeeix. Tot i això, han afegit que “és molt millor” tenir un PAU caducat que no pas no tenir-ne. Tal com han indicat les mateixes fonts, l’ideal és que mig any abans de la data de caducitat del pla, la companyia presenti la nova versió per homologar-la. Cada homologació té una vigència de quatre anys.

En el cas concret de PortAventura, la companyia inicialment va complir amb aquesta recomanació i l’abril del 2023 va fer arribar a la Generalitat un PAU actualitzat. Setmanes després però, el va retirar, amb la qual cosa el tràmit es va aturar. Al desembre van presentar un nou document, que és el que ara s’està analitzant. En aquest procediment no només hi intervé Protecció Civil, sinó que els ajuntaments –en aquest cas els de Vila-seca i Salou– també hi poden presentar al·legacions.

Les mateixes fonts també han avançat que el nou document que s’està analitzant “no ha variat gaire” respecte el que ha estat vigent des de 2019. De fet, generalment els canvis s’apliquen quan hi ha modificacions en l’activitat, ja sigui per una ampliació de la companyia o per un canvi d’usos.

Crítiques del Col·legi de Periodistes

La Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya ha emès un comunicat aquest dilluns en el qual afirma que “ha traslladat a PortAventura el seu desacord amb la gestió informativa de l’accident”, ja que “des de la direcció es va impedir l’accés dels mitjans de comunicació a les instal·lacions”. Nombrosos periodistes “es van trobar que no podien obtenir informació des de dins del recinte” i “es va negar l’accés a les instal·lacions a tots els mitjans, i fins i tot alguns van haver de pagar de la seva butxaca l’entrada al recinte per poder apropar-se al lloc dels fets”, exposa la nota. Tampoc aquest dilluns s’ha deixat entrar a la premsa i els mitjans tan sols han pogut prendre imatges de la zona de les taquilles.

“També lamentem la manca de facilitats per part de PortAventura a l’hora d’accedir a la informació relacionada amb els fets. Des de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes lamentem que aquesta política comunicativa va en detriment de l’accés a la informació i a la llibertat de premsa, així com del dret de la ciutadania a obtenir notícies veraces i contrastades”, finalitza el comunicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia