Successos

Successos

Busquen sota la runa tres veïns de l'edifici esfondrat al Raval de Badalona

L'edifici havia passat una inspecció tècnica ara fa un mes, segons l'Ajuntament

Les families desallotjades dels edificis del costat ja han tornat a casa

Els bombers han començat a desenrunar l’interior de l’edifici de cinc plantes que aquest matí ha patit un esfondrament interior, des del forjat fins als baixos, al barri del Raval de Badalona. Un cop assegurada l'estructura i fetes les feines per evitar nous despreniments, els bombers han començat a treure la runa acumulada pedra a pedra per mirar si hi ha persones atrapades. El Grup Caní de Recerca hi ha accedit per fer una primera recerca, però no ha trobat cap rastre de les tres persones que vivien a l'edifici, de vint habitatges, i que encara no han pogut ser localitzades. L'immoble situat al carrer del Canigó número 9, ha col·lapsat a  quarts d’onze del matí, quan els Bombers han començat a treballar amb 13 dotacions. Per precaució, s’han evacuat de forma preventiva els dos edificis del costat, el número 7 i el número 11, que tenen una estructura similar, amb vint habitatges cadascun, però els seus propietaris ja han pogut tornar a casa a mitja tarda. L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha garantit allotjament en hotels i hostals als afectats. Segons, l'Ajuntament, l'edifici havia passat una inspecció tècnica de manera satisfactòria fa tan sols un mes.

Segons els bombers, la coberta de l’àtic ha col·lpasat i això ha afectat totes les plantes inferiors, que han anat caient avall i acumulant la runa a la base de l'edifici. L’esfondrament, que està molt localitzat, no és visible des del carrer. De moment no s’ha localitzat cap víctima, però els treballs de desenrunament seran llargs i costosos. L’operatiu, on hi treballen ara per ara 18 dotacions de Bombers de la Generalitat, consistirà en treure els entre 60 i 90 metres cúbics de runa acumulats dins l’edifici i, conforme vagi davallant el volum, fer-hi treballar els gossos del Grup Caní de Recerca, que ja han entrat a primera hora de la tarda a fer-hi un reconeixement superficial. Pel moment, els animals no han fet cap localització positiva. Respecte la runa, es calcula que caldrà unes 24 hores per retirar-la del tot.

 Eduard Martínez, cap de la Regió d’Emergències Metropolitana Nord dels Bombers  de la Generalitat, explica que ha estat un col·lapse “relativament net” i que no està previst que hi hagi un “col·lapse secundari”. Tot i així, el desenrunament serà difícil perquè hi ha runa acumulada a la planta baixa que arriba fins al primer pis. Encara no es pot determinar si l'edifici es podrà rehabilitar o bé haurà d'anar a terra. 

Els Bombers han activat diversos grups especials, com els especialistes en rescats especials i en estructures col·lapsades, amb un total de 35 professionals treballant a la zona afectada. Un cop s’ha pogut confirmar que a la part no esfondrada de l’edifici no hi havia ningú, s’ha procedit a assegurar l’escenari per garantir la seguretat dels efectius que s’encarregaran de treure la runa. Així, bombers del Grup d’Actuacions Especials Muntanya, en tant que especialistes en treball vertical, han accedit a l’edifici per la part superior per tal de repassar les parets i fer caure de manera controlada els materials inestables. 

 A mitja tarda, els residents dels blocs adjacents al sinistrat, els números 7 i 11 del carrer del Canigó, han pogut tornar a casa. Els Bombers han assistit els operaris de les empreses de subministraments que treballen per restablir els serveis tallats des d’aquest matí. Per part de Protecció Civil, s’avalua si els veïns residents als pisos intactes del bloc afectat podran tornar a casa o hauran de ser reallotjats. Aquest matí, una quarantena persones han estat ateses a instal·lacions municipals.  L’Ajuntament de Badalona ha habilitat el casal d’avis del Raval per atendre els desallotjats. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha activat cinc unitats i un equip conjunt amb Bombers, a més de l’equip de psicòlegs. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia