Successos

El quadern negre

Tura Soler

Assassinat per encàrrec d’una jubilada italiana

Detingut al Vendrell un sicari que va matar una septuagenària contractat per l’home de la víctima

Els Mossos van detenir el dia 3 de gener a la tarda al Vendrell, durant un control de seguretat ciutadana, José Luis Mateo García, un dominicà de 29 anys, que tenia pendent una OEDE (ordre europea de detenció i entrega). El buscava la justícia italiana per l’assassinat de Margherita Ceschin, una dona de 72 anys, que va ser asfixiada i colpejada el 23 de juny de l’any passat al seu apartament de Conegliano. Mateo García és una peça de l’entramat criminal a l’entorn de la mort de Ceschin, un crim per encàrrec, planificat pel seu ex-home Enzo Lorenzon, de 79 anys, que hauria pagat 25.000 euros a uns sicaris per matar Margherita.

Tot i que inicialment els Carabinieri van enfocar la investigació de la mort de Ceschin cap a la hipòtesi que la dona, d’una regàlia de viticultors de Ponte di Piave, havia sigut víctima d’un robatori que s’havia complicat, les punxades telefòniques que van fer a l’entorn de la víctima aviat van aportar una altra llum a la investigació. Una trucada que va fer Enzo Lorenzon, des d’una cabina telefònica, a un home dominicà l’endemà del funeral de la víctima va ser clau. Lorenzon l’advertia que no li truqués més per telèfon perquè els estaven investigant. I reconstruint les relacions entre Margherita i Enzo van descobrir que la parella, des del 2017, mantenia un turmentós procés de divorci amb fortes desavinences econòmiques, per la pensió que l’home, també dedicat al negoci dels cellers, havia de pagar a la dona. Uns 10.000 euros mensuals. I Enzo Lorenzon mantenia una relació amb Dyleisi Lorenzo Guzmán, una dominicana de 32 anys, que havia treballat al servei domèstic del matrimoni. Segons les tesis de la fiscalia italiana, Enzo Lorenzon i la seva companya Dyleisi van orquestrar junts el pla per treure’s de sobre Ceschin i estalviar-se la pensió, i a través d’un compatriota conegut de la noia, Juan María Guzmán, que va fer de mediador, van llogar els sicaris que van executar el pla. El preu que van pactar, segons es dedueix de les converses interceptades, eren 25.000 euros que s’havien de repartir els executors: Sergio Antonio Luciano Lorenzo, àlies Sisco; el seu germà Joel (que no ha estat localitzat), i l’home que ara ha estat arrestat al Vendrell. La investigació ja havia detectat que, després del crim, dos dels implicats i una dona havien marxat amb un cotxe propietat de Lorenzon cap a Espanya amb la intenció, es pressuposava, d’agafar un vol cap a la República Dominicana. Però Mateo García era al Vendrell, feia servir la seva documentació real i va ser atrapat pels Mossos.

Tres dels implicats, Enzo Lorenzon, com a instigador del crim; Sergio Antonio Luciano Lorenzo i Juan María Guzmán, com a executors materials, estan reclosos a la presó de Treviso des de l’estiu passat. Dyleisi Lorenzo, també considerada instigadora, va ser empresonada, però unes setmanes després el seu advocat va aconseguir que li concedissin la llibertat provisional. Ara és lliure però no pot sortir d’Itàlia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia