Successos

marroc

Els morts pel terratrèmol al Marroc superen els 2.100

El tremolor ha causat també més de dos mil ferits

Milers de marroquins passen la segona nit al ras després del devastador sisme

El Marroc s’ha despertat aquest diumenge en estat de xoc. Ningú estalvia esforços en la lluita per trobar cossos sota la runa, mentre es plora les víctimes de la catàstrofe sísmica que ha deixat almenys 2.122 morts i 2.421 ferits, segons l’últim balanç oficial de víctimes susceptible d’augmentar. Milers de persones han passat la segona nit al ras per por a possibles rèpliques. La por, l’angoixa i la incertesa s’ha apoderat de molta gent a Marràqueix que han tornat a passar la nit al carrer preocupada pels danys que el tremolor va causar a casa seva i si aquesta no aguantaria una nova sacsejada.

El sisme de magnitud 6,8 registrat poc després de la mitjanit de divendres –hora catalana–, és el més potent registrat mai al país del nord d’Àfrica.

El sisme es va produir a uns vuit quilòmetres de profunditat i va tenir l’epicentre a Ighil, una zona muntanyosa de l’Atlas, a setanta-dos quilòmetres al sud-oest de Marràqueix, un dels centres turístics més importants del país. A les zones rurals va arrasar pobles sencers. Les províncies més afectades són les d’Al Haouz, Marràqueix, Uarzazat, Azilal, Chichaoua i Taroudant, segons la premsa local.

El terratrèmol va ser tan fort que es va notar a la major part del territori i en algunes províncies de la veïna Algèria, Andalusia i Portugal, on no va produir víctimes ni danys.

El rei Mohamed VI del Marroc ha declarat tres dies de dol, durant els quals bandera nacional onejarà a mig pal, i per ordre del monarca les forces armades han desplegat equips de rescat per proporcionar a les zones afectes aigua potable, aliments i tendes de campanya. Diversos països, entre ells els estats francès i espanyol, Israel, Itàlia i els Estats Units han ofert ajuda. La veïna Algèria, que manté complicades relacions amb el Marroc, ha obert a vols d’ajuda humanitària el seu espai aeri, que mantenia tancat des de fa dos anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia