Successos

Absolt un dels dos acusats de matar a ganivetades un home a Roses

El jurat popular declara l'altre processat culpable d'assassinat amb reincidència, violació de domicili i resistència

El cos trobat en el maleter d’un cotxe a Roses arran de l’assassinat a ganivetades del 2 d’abril del 2021 ja té un culpable judicialment declarat. El jurat popular ha condemnat un dels acusats i n’ha absolt l’altre. El judici celebrat a l’Audiència de Girona ha acabat amb un final amb unanimitat inclosa, amb la qual han declarat l’autor culpable d’assassinat amb l’agreujant de reincidència perquè ja va matar un jove a Empuriabrava el 2003, i delictes de violació de domicili i resistència. 

El fiscal demana una condemna de 25 anys i mig de presó, mentre que l’acusació en sol·licita 28. En l’altre acusat s’ha determinat que no hi ha proves que acreditin la participació en el crim. Per això, la magistrada l’ha absolt del delicte i el processat, que ha estat en presó preventiva dos anys, sortirà en llibertat.

Al banc dels acusats s'hi asseien dos homes que, segons sostenien la fiscalia i l'acusació particular, van assassinar la víctima entre el 2 i el 12 d'abril del 2021 a la casa ocupada que compartien tots tres a la urbanització Mas Boscà de Roses. Les acusacions apuntaven que el van atacar amb dues armes (un ganivet i una altra tipus destral o matxet) i que, després de perpetrar el crim, van embolicar el cos amb bosses, una manta i una cortina de dutxa, el van ficar al maleter del seu vehicle i el van deixar aparcat en un carrer de la població. El germà de la víctima va localitzar el cadàver el 12 d'abril. 

El judici amb jurat popular va començar a la secció tercera de l'Audiència de Girona dijous passat i aquest divendres hi ha hagut la lectura del veredicte. Sense fissures i per unanimitat, el tribunal popular ha conclòs que no hi ha proves que acreditin que els dos processats van perpetrar l'atac i, per això, n'exoneren un d'ells a qui han declarat no culpable d'assassinat.

Així, el veredicte recull que va ser l'altre acusat tot sol qui va matar la víctima utilitzant primer un ganivet i després una altra arma tipus matxet o destral. La majoria de les lesions, segons declara provat el jurat, van ser amb molta "virulència" i a la zona del crani, arribant a fracturar-li ossos. El jurat popular no es creu el relat de l'acusat, que va assegurar que uns desconeguts havien anat fins a la casa que compartien tots tres, s'havien barallat amb la víctima i, després, ell havia fugit sense deixar rastre. 

A més, també remarquen que la víctima no va tenir cap possibilitat de defensar-se i que l'atac va ser a traïció. Segons exposen, les marques de sang localitzades a l'escena del crim acrediten que la víctima estava estirada en un matalàs, ja fos dormint o descansant, quan l'acusat el va començar a agredir per l'esquena.

Empremtes al cotxe i al cos

A l'hora d'acreditar la implicació d'aquest acusat en els fets, el veredicte exposa que hi havia empremtes seves a la cortina i a la cinta adhesiva que embolcallava al cos de la víctima, així com al vehicle. Consideren absurda l'explicació que va donar el processat al judici, assegurant que un dia va agafar el vehicle per anar a comprar el pa, va veure el cadàver i el va empènyer més endins del maleter. També apuntava que, com que s'havia escapolit de la presó, va deixar el cotxe aparcat a un carrer i no va avisar la policia. 

Per contra, el veredicte subratlla que ni al cotxe ni als objectes que embolcallaven el cadàver hi havia empremtes de l'altre processat. Només en van localitzar una al rotlle de cinta adhesiva compatible amb la que embolicava el cos que hi havia a la casa on vivien tots tres. Segons el jurat, però, això no prova que participés en l'assassinat perquè vivia al domicili i l'empremta podria no tenir res a veure amb els fets. El veredicte apunta que, com a molt, aquest processat hauria encobert l'altre acusat per por. 

Immediatament després de llegir el punt de l'objecte del veredicte que declarava no culpable un dels dos acusats, la magistrada presidenta del tribunal, Sonia Losada, ha ordenat als Mossos d'Esquadra que li retiressin les manilles. Al final de la vista, li ha anticipat que la sentència en relació al delicte d'assassinat serà absolutòria i que surt immediatament en llibertat. El jurat l'ha declarat culpable de violació de domicili per viure a la casa ocupada però, per aquest delicte, afronta màxim 2 anys de presó i és un temps que ja s'ha estat en presó preventiva. 

Per altra banda, l'altre processat l'han declarat culpable d'assassinat amb agreujant de reincidència. Aquest arrestat ja havia estat condemnat per matar un jove a Empuriabrava l'any 2003. Després del judici, que es va fer amb jurat popular l'any 2005, l'Audiència de Girona li va imposar 17 anys de presó per assassinat. Segons la sentència, va acabar amb la vida d'un jove francès dins del seu vehicle clavant-li diverses ganivetades al tòrax i a l'abdomen. L'home, aprofitant un permís, va fugir i no va tornar a la presó.

Violació de domicili i resistència

El jurat també conclou que vivia a la casa ocupada sabent que no tenien permís dels propietaris i que, quan va saber que havien localitzat el cadàver, va fugir de Roses i es va ocultar a casa d'un familiar a Martorell. Allà, els Mossos de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) el van localitzar el 16 d'abril. Segons el veredicte, quan li van donar l'alto per detenir-lo, va intentar fugir amb bicicleta però va acabar caient a terra. Va ser aleshores quan va "forcejar" amb una agent i li va acabar causant lesions lleus. 

El veredicte descarta que l'agressió fos de tal entitat com per declarar-lo culpable d'un delicte d'atemptat a agent de l'autoritat però sí que avalen que el condemnin per un delicte de resistència.

El fiscal Enrique Barata demana 25 anys i mig de presó i multa de 900 euros, mentre que l'acusació particular eleva la petició a 28. La defensa, en canvi, situa la pena en 21 anys de presó i multa de 150 euros.

El judici ha quedat vist per a sentència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia