Successos

El jutjat conclou que Iqoxe va abocar al mar residus tòxics d’amagat

Els abocaments s’haurien produït entre el 2017 i el 2020, quan es va produir l’explosió a la planta

Cinc directius podrien ser jutjats per un delicte agreujat contra el medi ambient

El jutjat d’instrucció 1 de Tarragona ha conclòs en la seva investigació que l’empresa Iqoxe va realitzar abocaments contaminants al mar de forma continuada entre els anys 2017 i fins que es va produir l’explosió a la planta, al gener del 2020.

El jutge ha deixat a un pas de judici cinc directius de l’empresa química de Tarragona per un delicte agreujat contra el medi ambient, entre els quals es troba el director general de la companyia quan van succeir els fets. Els directius estan acusats de ser responsables dels abocaments d’aigües residuals que la companyia presumptament duia a terme de forma directa al mar sense tractar, a les nits i en caps de setmana amb la voluntat de no ser descoberts.

La causa que es va obrir arran de l’explosió mortal que es va produir el 14 de gener del 2020 es va dividir en diverses peces, una d’elles relativa al tractament i abocament d’aigües residuals. A més de les actuacions irregulars, el jutjat sosté que Iqoxe utilitzava presumptament productes desescumants per dissimular els abocaments i que no poguessin ser percebuts.

El jutge sospita que la companyia va engegar sistemes per emmascarar el nivell de contaminants per mitjà de la dilució d’aigües, “així com de manipulació i alteració de les analítiques per aparentar el compliment dels valors límit d’emissió”. Considera també que els fets van començar arran de l’engegada de dues plantes noves, ja que l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) no tenia capacitat suficient per tractar la quantitat i tipus de residus generats.

Amb l’objectiu “de seguir augmentant la producció sense realitzar cap inversió per part de l’empresa”, la companyia es dedicava a realitzar abocaments directes al mar, a dur a terme sistemes de dilució de l’aigua residual i a alterar les analítiques amb l’objectiu de dissimular les irregularitats. “Aquests sistemes haurien estat ideats i posats en funcionament pels responsables de la direcció de l’empresa Iqoxe , arran de l’augment de producció i del nou tipus de productes fabricats, especialment els etoxilats i polis, respecte dels quals l’EDAR no tenia capacitat de tractament”, assenyala el document.

La peça que ara finalitza, que es compon de 3.075 folis dividits en nou toms, ha comptat amb un gran volum de diligències practicades i ha citat 12 persones com a investigades, encara que finalment solament n’han quedat processades cinc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia