Successos

estats units

Demanden Trump per una presumpta violació a una periodista fa 30 anys

La nova Llei de Supervivents Adults de Nova York, que ha entrat en vigor avui, permet denunciar casos tan llunyans en el temps

La periodista E. Jean Carroll, que va acusar públicament l’expresident Donald Trump de violar-la fa gairebé 30 anys, ha interposat aquest dijous una denúncia per la via civil en un tribunal de Nova York després d’obrir-se un període especial en l’estat per a buscar justícia per delictes sexuals que havien prescrit.

Acollint-se a la Llei de Supervivents Adults de Nova York, que ha entrat en vigor avui, l’autora demana sotmetre a l’exmandatari a un judici amb jurat per un delicte de lesions relacionades amb una “violació i tocament a la força”, i sol·licita que li compensi pels danys amb una quantitat sense determinar, segons la denúncia revisada per Efe.

Carroll, de 78 anys, ja manté una batalla legal per difamació contra Trump, de 76, després que aquest negués haver-la violat i hagués pronunciat “falses acusacions” i comentaris sobre ella, alguns sobre el seu aspecte, primer quan va publicar el seu relat en un llibre i en un article d’una revista, en 2019, i de nou enguany.

La nova denúncia inclou aquest delicte de difamació i sol·licita que es Trump es retracti.

En el seu compte de Twitter, l’autora ha posat un enllaç a la nova demanda i ha declarat que la seva acció potser “arruïna el Dia d’Acció de Gràcies de l’expresident, però serà nutritiva per a tota dona que ha estat agafada, grapejada, assetjada, pessigada, empesa, agredida, desprestigiada o arrossegada pel fang per un home poderós”.

Silenci fins al “Me too”

“Fa uns 27 anys, unes bromes juganeres en els grans magatzems de luxe Bergdorf Goodman en la Cinquena Avinguda de Nova York van fer un gir fosc, quan l’acusat Donald J. Trump va interceptar a la denunciant E. Jean Carroll, la va forçar contra la paret d’un emprovador, la va bloquejar en el lloc amb l’espatlla i la va violar”, comença el document.

La denúncia detalla el relat de l’escriptora, que tenia 52 anys en el moment de la presumpta violació, i com després li ho va explicar a dues amigues que eren periodistes, es va culpar pel succeït, va decidir no acudir a la policia per temor al poder del magnat i al rebuig social per ser una “víctima”, i va guardar silenci fins que va esclatar el moviment “Me Too”.

Així mateix, revela que va pensar a acusar Trump en 2016, quan va veure que altres dones denunciaven fets similars per part del llavors candidat a la Casa Blanca, però no ho va fer per respecte a la seva mare, una política republicana a la qual li quedaven mesos de vida, i la possibilitat que el seu relat afavorís una imatge de “mascle” entre els seus seguidors.

El document destaca que Carroll ha sofert com a conseqüència uns perjudicis psicològics i econòmics duradors, incloent-hi una “pèrdua de dignitat i autoestima”, no ha estat capaç de tenir una relació romàntica “des del dia en què Trump la va violar”, no ha “tingut sexe amb ningú des d’aquest període” i li ha resultat difícil “confiar en els homes”.

Canvi legal amb conseqüències

La Llei de Supervivents Adults de Nova York permetrà durant un any denunciar violacions i altres agressions sexuals —que solen prescriure en 5 anys— sofertes per persones majors de 18 anys, sense importar el temps transcorregut, i s’espera que arribi una allau de denúncies de víctimes a les quals els va faltar temps en el passat.

Segons mitjans locals, unes 750 dones planegen denunciar al Departament de Correccions de l’estat per abusos sexuals soferts mentre estaven entre reixes, mentre que també s’anticipen casos relacionats amb Jeffrey Epstein i el ginecòleg condemnat per abusos a pacients Robert Hadden.

Nova York va aprovar en 2019 una llei similar que va obrir un període especial per a víctimes que van sofrir abús sexual quan eren menors d’edat i que va inundar els tribunals amb unes 11.000 denúncies, moltes d’elles contra l’Església catòlica i els Boy scouts, i una contra el Príncep Andreu d’Anglaterra.

La majoria d’estats del país ha impulsat legislació d’aquest tipus per a víctimes infantils, amb l’excepció del veí estat de Nova Jersey, que en 2019 va obrir una finestra legal que incloïa també a víctimes adultes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia