Successos

Cas Jubany: continua la caça de l’autor pel rastre d’ADN

Les anàlisis de la policia científica descarten que la mostra biològica de la roba de la víctima sigui de l’únic imputat

Toxicologia troba ADN masculí a la mostra vaginal i el jutjat ordena més proves

Nou episodi en el cas de la investigació judicial per l’assassinat d’Helena Jubany, la bibliotecària de Sentmenat que va ser llançada encesa i drogada la matinada del 2 de desembre del 2001, des d’un terrat d’un edifici de Sabadell. El jutjat de primera instància número 2 de Sabadell que instrueix el cas ha rebut dos resultats sobre anàlisis d’ADN i ha ordenat noves proves encarrilades a desemmascarar l’autor del crim a través del rastre biològic. El primer resultat, emès pels laboratoris de la Policía Nacional, indica que l’ADN que es va trobar a la roba que duia la víctima el dia del crim, que va ser trobada al terrat contigu al terrat des d’on la van llançar, no es correspon amb el de Xavier Jiménez, que actualment és l’únic imputat en la causa, que es va reobrir in extremis, quan estava a punt de prescriure. Per altra banda, els resultats de les anàlisis realitzades als laboratoris de l’Institut de Toxicologia han detectat perfil genètic amb cromosoma Y (masculí) en dues mostres vaginals que s’han analitzat. En la mostra d’una ungla de la víctima, s’ha detectat un perfil genètic majoritari de la víctima i perfil més residual d’una segona persona. A la vista d’aquests resultats, el jutjat ara ordena que l’Institut de Toxicologia compari el perfil genètic de Xavier Jiménez amb els perfils masculins detectats als hisops vaginals i que el comparin també amb altres possibles mostres individualitzades que tinguin i que sigui possible comparar. I, a proposta de l’acusació particular, exercida per la família Jubany a través del lletrat Benet Salellas, el jutjat també ordena als laboratoris que facin una triangulació de mostres per comprovar si el perfil genètic no identificat de l’ungla es correspon amb els perfils genètics dels hisops vaginals i que faci, en cas que no ho hagi fet ja, una anàlisi de l’ADN mitocondrial (el que procedeix de la mare i permet determinar el llinatge) de les mostres.

En la mateixa interlocutòria, el jutjat de Sabadell ordena que es tiri endavant amb la pericial lingüística per determinar, a través d’anàlisis de l’estructura de textos de Xavier Jiménez, si ell va ser, com apunta una prova grafològica, autor de part dels anònims que va rebre Jubany dies abans del crim. Per això ha acordat demanar al Consell Comarcal del Berguedà, on havia treballat Jiménez, que aporti textos que hagués escrit ell en dates properes al 2001 i ordena al Col·legi de Filosofia i Lletres que nomeni un perit per fer la prova.

LA DATA

02.12.01
Helena va ser llançada drogada i encesa daltabaix d’un terrat d’un edifici de Sabadell.

LA XIFRA

1
imputat
actualment en la causa, Xavier Jiménez, tot i que n’hi ha hagut d’altres durant el procés.

LA XIFRA

2
dones
van ser empresonades i una d’elles, Montse Careta, es va suïcidar a la presó.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia