Successos

Corea del Sud

El govern declara una setmana de dol per l’allau humana a Seül

L’últim balanç eleva a 154 les víctimes mortals i 133 els ferits, alguns dels quals molt greus

La majoria dels morts són joves, sobretot dones, i una vintena són estrangers

El govern de Corea del Sud ha declarat aquest diumenge el dol nacional després per la mort d’almenys 154 persones durant una allau humana a Seül i ha promès investigar en profunditat les causes de la tragèdia.

El president sud-coreà, Yoon Suk-yeol, ha anunciat avui que el dol comença aquest diumenge i que es prolongarà fins al pròxim dissabte.

El mandatari ha promès una “investigació en profunditat” sobre l’estampida de dissabte a la nit al centre de Seül, en la que han mort 154 persones i 133 han resultat ferides, d’acord amb l’últim balanç. Yoon ha assegurat que la “màxima prioritat” de l’executiu en aquests moments és “determinar les causes de l’accident i prevenir incidents similars”, així com atendre els ferits i les persones properes a les víctimes, a les quals ha traslladat el seu condol.

El polític ha qualificat d’“horrible” el succés al barri d’Itaewon i ha dit que és “una tragèdia i un desastre que mai hauria d’haver passat”.

L’estampida es va produir poc abans de dos quarts d’onze de la nit de dissabte (set hores menys a Catalunya) en un carrer a tocar de l’Hotel Hamilton, davant de l’estació de metro d’Itaewon, una zona concorreguda d’oci nocturn.

Milers de persones s’havien concentrat al barri per celebrar el Halloween, en les primeres celebracions multitudinàries des del 2019 per les restriccions imposades per la pandèmia des del 2020.

En els anys previs a la crisi sanitària el barri d’Itaewon, que se situa al costat d’una base militar nord-americana i allotja una mesquita que fan de la zona una de les més diverses de Seül, s’havia convertit en el punt més concorregut de la capital per celebrar aquesta celebració importada.

Es testimonis, les autoritats i les imatges que circulen a les xarxes socials apunten que el succés va passar enmig d’una acumulació excessiva de gent en un carreró estret i en pendent que connecta la principal avinguda del barri, Itaewon ro, amb una concorreguda zona de bars.

Per motius que encara s’investiguen, es va produir una estampida i centenars de persones de persones van quedar atrapades al carreró, moltes de les quals van morir per asfíxia.


Molts ferits greus
La majoria de les víctimes mortals eren joves en la vintena i gairebé un centenar dones, segons les dades facilitades pels Bombers del districte de Yongsan. El balanç final de morts podria augmentar perquè entre els ferits hi ha almenys 37 persones en estat greu.

Les autoritats han detallat que una vintena de morts són estrangers, originaris de la Xina, Àustria, França, Noruega, Rússia, Estats Units, Austràlia, Iran, Vietnam, Kazakhstan, Uzbekistan, Tailàndia i Sri Lanka.

A més, el govern de Seül ha rebut 355 denúncies de desaparicions que podrien estar vinculades al succés.

L’Agència de Policia Metropolitana de Seül ha assignat prop de mig miler d’agents a les tasques d’investigació a l’escenari de l’incident i a la identificació de les víctimes. Aquest diumenge al vespre la majoria de les 154 persones mortes ja han estat identificades.

El carreró on es va produir l’allau humana i els carrers adjacents encara estan acordonades aquest diumenge.

Als voltants de l’epicentre de la tragèdia algunes persones han començat a dipositar flors i altres ofrenes en record de les víctimes. El govern ha anunciat que aquest dilluns instal·laran altars amb aquesta finalitat a una plaça d’Itaewon i a la plaça de l’Ajuntament de Seül.

El d’aquest dissabte a la nit ha estat l’accident més mortífer en la història recent del país asiàtic des de l’enfonsament del ferri Sewol el 2014, que va causar la mort de 304 persones, la majoria estudiants de secundària que estaven de viatge de fi de curs.

Testimonis presencials han criticat la falta de presència policial en un barri famós pel seu oci nocturn i que cada any atrau desenes de milers de persones durant les dates properes a Halloween.

En aquest sentit, l’opinió pública sud-coreana es pregunta avui sobre la falta de previsió en una ciutat acostumada a gestionar de manera eficient manifestacions en les quals es reuneixen milers de persones pràcticament cada cap de setmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia