Successos

Estabilitzat el foc del Pont de Vilomara

Es desconfina la urbanització de les Brucardes i Rocafort i es permet el retorn dels evacuats

L’incendi ha cremat 1.750 hectàrees

Els bombers treballaran tota la nit per controlar l’incendi

Després de dues hores crítiques, els bombers han donat per estabilitzat el foc del Pont de Vilomara, que ha cremat des de diumenge 1.750 hectàrees de superfície forestal, de les quals 464,90 corresponen al parc de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. El foc ha afectat als municipis de El Pont de Vilomara i Rocafort( 1.216,61 ha) Sant Fruitós de Bages, (214,92 ha); Sant Vicenç de Castellet, (68,62 ha) i Talamanca, (242,96 ha).

Tal com ja havia avançat aquesta tarda, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha confirmat que s’ha autoritzat el desconfinament de la urbanització de les Brucardes i del nucli de Rocafort. També es permet el retorn dels evacuats, unes 200 persones, a les seves llars, però com que hi hagut desenes d’habitatges afectats,i algunes d’elles totalment calcinades, els seus residents podran quedar-se a dormir en els espais habilitats per acollir-los.

Estabilitzar el foc ha costat tot el dia i el franc dret ha estat l’últim en aconseguir perimetrar del tot. El cap dels Bombers, l’inspector David Borrell, ha explicat, però, que tot i que ja està estabilitzat “segueix preocupant el control del flanc dret i és on centrarem els esforços les properes hores.” De fet, a la zona del foc encara queden 370 efectius que continuaran treballant tota la nit per aconseguir controlar totalment l’incendi. També ha demanat, tot i l’aixecament de les restriccions, que es minimitzi la mobilitat a la zona per facilitar les tasques dels equips d’emergència.

Pel que fa a l’incendi de la Noguera, Borrell ha explicat que el foc “propaga lliurement i l’estem aguantant bàsicament amb mitjans aeris perquè no s’hi pot accedir amb camions d’aigua”. En aquest sentit, afegeix, “l’orografia ens juga en contra per la inaccessibilitat i, a més, les parets escarpades de Terradets dificulten l’extinció amb ala fixa”, o sigui amb els avions de vigilància i atac que no han pogut treballar a la zona.

El agents rurals han apuntat a l’activitat humana com a origen del foc del Bages, però el conseller Elena no ho ha confirmat.

Pel que fa a les causes de l’incendi de la Noguera, que de moment ha cremat 36,41 hectàrees, l’alcaldessa d’Àger ha explicat a Catalunya Informació que tot apunta a que ha estat provocat quan un helicòpter que transportava material ferroviari ha xocat amb una torre elèctrica. En aquest incendi, on es manté un dispositiu d’11 helicòpters i 17 dotacions terrestres, s’està helitransportant personal dels GRAF (Grup d’Actuacions Especials) i dels EPAF (Equip de Prevenció Activa forestal) a la part alta per poder treballar des del terreny i donant suport, amb eines manuals, a les descàrregues dels mitjans aeris.

El foc del Bages es va originar pels volts de la una del migdia d’ahir diumenge a la riera de Santa Creu, al paratge conegut com Vinya Rodona, al Pont de Vilomara i Rocafort. Des d’allà es va eixamplar per dues vessants, i el vent va impulsar les flames de sud cap al nord, fins arribar a Sant Fruitós de Bages i afectant zones urbanitzades. També ha afectat els municipis de Talamanca i Sant Vicenç de Castellet.

A l’espera de fer el còmput global, el conseller d’interior ha assegurat que són desenes els habitatges afectats pel foc. Algunes informacions parlen d’una seixantena

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, que s’ha desplaçat al lloc de l’incendi, ha demanat a la població extremar les mesures de prevenció davant la situació d’extrema perillositat que suposa l’onada de calor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia