Successos

Condemnen a 15 anys de presó l’home que va matar el jove italià en una discoteca de Lloret

La sentència li imposa la pena mínima per assassinat “per molt dur que pugui semblar als familiars del finat”

L’Audiència ha condemnat a 15 anys de presó Rassoul Bissoultanov, l’home que va matar d’una coça al cap el turista italià a la discoteca St. Trop de Lloret de Mar (Selva). L’acusat, a qui el jurat va declarar culpable d’assassinat, s’enfrontava a una pena de fins a 25 anys de presó. La sentència, però, li imposa la mínima per aquest delicte, “per molt dur que pugui semblar als familiars del finat”, perquè entén que la traïció amb què va actuar el processat va ser “sobtada”. El tribunal també descarta indemnitzar les associacions d’oci nocturn que es van personar com a acusació. Per últim, l’Audiència absol el segon processat en el cas, que s’enfrontava a 15 anys, després que el jurat declarés que no va participar en l’agressió mortal.

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Adolfo García Morales, recull el veredicte del jurat que va declarar Bissoultanov culpable d’assassinat. La decisió, però, no va ser unànime. Set dels nou membres del tribunal popular van considerar provat que l’acusat va propinar una coça a traïció al cap del turista italià quan el jove estava al terra de la discoteca i no es podia defensar.

El crim va tenir lloc cap a les tres de la matinada del 12 d’agost del 2017. El jurat va concloure que l’acusat va actuar a traïció perquè la víctima no va tenir cap possibilitat de defensar-se (estava estirada al terra i mirant cap a l’altra banda). A més, el veredicte també va subratllar que Bissoultanov, que havia après tècniques de combat, va engegar la puntada de peu al cap del turista amb una força “desmesurada” i amb el desig de “provocar el major dany possible”.

L’agressió mortal, a més, va quedar enregistrada, perquè un dels clients que hi havia dins la discoteca la va gravar amb el mòbil. “La puntada de peu no és un acte impulsiu o fortuït conseqüència d’un cop mal donat, sinó una decisió ràpida i urgent, que d’alguna manera ha estat meditada”, recull la sentència. A més, l’Audiència també afegeix que, a l’hora d’engegar la coça, Bissoultanov “va rotar tot el seu cos perquè el seu cop fos molt efectiu”.

Pena mínima

Al final del judici, el fiscal Víctor Pillado i dues de les acusacions (les que representaven l’Ajuntament de Lloret i la Fecasarm) van demanar que es condemnés el processat a 24 anys de presó. Una petició que l’advocat de la família del jove italià va elevar fins als 25 anys. La defensa, encapçalada per l’advocat Carles Monguilod, va sol·licitar que s’imposés a Bissoultanov la pena mínima per assassinat (és a dir, 15 anys).

A l’hora de condemnar Bissoultanov, l’Audiència de Girona es decanta per aquesta última opció. El tribunal escull “decididament” imposar-li 15 anys de presó perquè entén que més enllà de la traïdoria sobrevinguda (que és el que fa passar d’homicidi a assassinat) no hi ha cap altre element que justifiqui elevar la condemna.

L’Audiència de Girona creu que “en cap cas la pena s’ha de fonamentar en desvalorar la vida, com han fet les acusacions, perquè aquesta circumstància és connatural a qualsevol mort dolosa”. I per “molt dur que pugui semblar als familiars del finat”, el tribunal entén que, a l’hora de condemnar l’acusat, s’ha de moure dins la part inferior de la forquilla que fixa la pena per assassinat (i que, en aquest cas, es mou entre els 15 i els 20 anys). “Hem de fer constar que no hi va haver una repetició de cops, sinó una sola puntada de peu, i que la traïció es dona durant el transcurs d’una baralla entre diverses persones”, subratlla la Secció Quarta.

Recollint el veredicte del jurat, la sentència també absol el segon acusat. Aquest home, defensat pel lletrat Sergio Noguero, s’enfrontava a una pena de fins a 15 anys de presó perquè les acusacions el consideraven còmplice del crim. El veredicte, però, i en aquest cas per unanimitat, va descartar que participés a l’agressió mortal.

Sense indemnització per a l’oci nocturn

La sentència no imposa cap indemnització per als familiars del jove turista italià, perquè l’assegurança de la discoteca ja la va assumir abans que la causa arribés a judici. El tribunal, però, sí que critica que tant la Fecasarm com Spain Nightlife demanessin que se les indemnitzés pel dany que el crim va causar a la imatge de l’oci nocturn. En concret, sol·licitaven 30.000 euros per a la discoteca, i 10.000 més cada associació per destinar-los a campanyes de conscienciació.

L’Audiència de Girona, però, qualifica aquestes peticions de “purament arbitràries i capritxoses”. I carrega contra les dues associacions dient que no van “gastar ni un sol minut” del judici per demostrar quin era el perjudici que van patir.

A més, el tribunal també critica l’actitud que va tenir el personal de la discoteca aquella matinada, després de l’agressió mortal. Literalment, la sentència recull que els treballadors van “convèncer els amics” del jove italià per treure’l de la pista de ball i portar-lo al carrer, mentre la festa dins la discoteca “va continuar amb total normalitat”.

El secretari general de la Fecasarm i portaveu d’Spain Nightlife, Joaquim Boadas, lamenta que el tribunal tingui aquesta visió. Explica que el personal del St. Trop va fer “tot el possible per auxiliar” el turista, i que fins i tot l’agressor va arribar a enfrontar-se amb ells aquella matinada.

Boadas també vol deixar clar que, al contrari d’allò que diu la sentència, ni la Fecasarm ni Spain Nightlife són “entitats mercantils” sinó associacions sense ànim de lucre. “Els diners que sol·licitàvem com a perjudici es destinarien a fer campanyes de conscienciació i prevenció contra la violència a l’oci nocturn”, afirma. Per últim, Joaquim Boadas també creu que la sentència “més que en les acusacions, s’hauria d’haver centrat en la maldat de l’assassí”.

La sentència no és ferma i s’hi pot interposar recurs d’apel·lació davant del TSJC en un termini de deu dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia