Successos

Els bombers donen per estabilitzats els incendis de Peramola i Baldomar

La meteorologia afavoreix que no quedi ara cap foc actiu a Catalunya

Unió de Pagesos alerta del perill que poden tenir les finques abandonades

Els equips d’extinció van donar ahir a la tarda per estabilitzat l’incendi de Baldomar, a Artesa de Segre. També està estabilitzat el de Peramola i controlat el d’Olivella. Ja no queda, doncs, cap incendi actiu a Catalunya. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va celebrar que les prediccions meteorològiques siguin més positives, un cop s’ha superat l’onada de calor que va deixar fins a 43,1 graus a la Ribera d’Ebre. Ahir la temperatura màxima, de 36,6 graus, es va registrar a Baldomar, on està cremant l’incendi més gran hores d’ara. En aquest municipi ja han cremat 2.702 hectàrees, mentre que a Peramola el foc a afectat 123 hectàrees i a Olivella, 164. Es dona així per acabat el període de simultaneïtat que ha viscut Catalunya els últims sis dies, amb prop de 240 incendis en total. Segons el conseller, la simultaneïtat d’incendis tenia potencial per cremar 100.000 hectàrees. Finalment se n’han cremat unes 4.000.

El conseller va elogiar l’estratègia aplicada pels bombers, que van actuar “amb intel·ligència” per abordar aquesta simultaneïtat. El delegat del govern a Lleida, Bernat Solé, va destacar la tasca “essencial” dels pagesos que han contribuït a frenar l’avanç del foc amb les franges efectuades als camps. Unió de Pagesos, al seu torn, va advertir del “perill” que poden comportar les finques abandonades amb vista a la propagació d’incendis forestals. L’organització agrària fa una crida als propietaris de finques abandonades del Segrià perquè llaurin els seus camps “per evitar que siguin un punt de ràpida propagació del foc en cas que es produís un incendi forestal”.

Els agents rurals estan investigant amb un dron i càmeres tèrmiques les causes de l’incendi de Baldomar. Van poder accedir ahir per primer cop al punt on va començar l’incendi dimecres, una zona boscosa al costat d’una finca agrícola. Ahir es van registrar alguns petits incendis que es van poder controlar aviat. Un va cremar a tocar del nucli urbà de Sentmenat, al Vallès Occidental. Va afectar uns 2.000 metres quadrats de focs i canyes a l’avinguda de les Filadores, i va obligar a mobilitzar un mitjà aeri i nou dotacions terrestres.

LA XIFRA

4.000
hectàrees
han cremat en els prop de 240 incendis aquests dies. La potencialitat era de 100.000 hectàrees.

Limitacions municipals als petards

Redacció

Si el Departament d’Interior decideix restriccions per Sant Joan més enllà de les habituals de cada any, no seran generalitzades sinó per territoris. Així ho va explicar ahir el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que va dir que es farà segons la situació i la previsió meteorològica de cada zona. Des de dimecres, Catalunya ha tingut una mitjana diària de 60 incendis.

Diversos municipis ha han anunciat restriccions. Sant Esteve de la Sarga no autoritzarà aquest Sant Joan l’encesa de fogueres, i tampoc el llançament de coets i focs d’artifici. També ha prohibit fogueres el consistori ’d’Isona i Conca Dellà, i recomana evitar tirar coets i petards. Vallromanes i Valldoreix han prohibit la venda de petards en tot el terme, així com el seu llançament i l’encesa de fogueres. Altres municipis, com ara Bigues i Riells, Vallirana i Castellví de Rosanes, també han prohibit material pirotècnic i fogueres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia