Successos

El jutjat suspèn l’ordre d’entrega temporal del sospitós del crim de Cabanelles

Va aportar dues gravacions de la xarxa de carreteres de Romania per acreditar que no era al país el dia dels fets

El jutjat d’instrucció 7 de Figueres ha deixat sense efecte l’ordre d’entrega temporal del suposat autor material del crim de Cabanelles que la setmana passada va presentar dos vídeos per acreditar que no era al país el dia dels fets. Una de les gravacions, de les càmeres de la Direcció Regional de Carreteres de Constanta, el va captar de copilot a les 16.31 hores del 27 de febrer del 2021. La investigació situa el crim la matinada del 28. Per això, l’advocat de la defensa, Joaquim Bech de Careda, al·legava que era “del tot impossible” que participés en la pallissa mortal que va acabar amb la vida de la víctima. El jutjat ha encarregat als Mossos d’Esquadra que comprovin l’autenticitat de les gravacions i identifiquin el sospitós.

“Tenint en compte la documentació presentada per la defensa de l’investigat, i no havent-se presentat escrit d’impugnació al recurs presentat contra la interlocutòria del 29 d’abril, procedeix deixar sense efecte la petició d’entrega temporal acordada”, resol el jutjat d’instrucció 7 de Figueres. La setmana passada, la defensa de l’investigat va presentar dos vídeos al jutjat per acreditar que era “impossible” que aquest sospitós, que la investigació apuntava com un dels dos autors materials del crim, fos al país en el moment dels fets.

En concret, va aportar dues gravacions de les càmeres de videovigilància de la Direcció Regional de Carreteres i Ponts de Constanta, a Romania. En el primer, datat a les 16.31 hores del 27 de febrer del 2021, es veu l’investigat anant de copilot d’un vehicle. Al segon, de l’endemà al migdia, es torna a veure el mateix cotxe circulant per la xarxa viària del país. A més, també van aportar certificats conforme els vídeos provenien de les càmeres de les carreteres romaneses.

L’advocat de la defensa, Joaquim Bech de Careda, subratllava que la investigació situa el crim la nit del 27 al 28 de febrer i que els vídeos són una “prova objectiva” que exculpen el sospitós. El lletrat qualificava la situació d’”exasperant” perquè, abans de poder entregar les gravacions, el pare de l’investigat ja havia comparegut al jutjat voluntàriament assegurant que era ell, i no el seu fill, qui era al sopar que va tenir lloc a una casa de Vilafant i que la investigació situa com el lloc on va començar la baralla entre la víctima i almenys dos homes més després d’un sopar que va congregar un grup de persones.

La investigació dels Mossos d’Esquadra apunta que, després de clavar-li una pallissa a la casa, van carregar el cos al maleter d’un cotxe i van conduir fins a Cabanelles. Un cop allà, van rematar la víctima apunyalant-lo al coll i van deixar el cos al voral. L’autòpsia va concloure que la víctima tenia fins a 29 lesions traumàtiques i cinc ferides per arma blanca.

Al gener, el Tribunal d’Apel·lació de Bucarest ja va ajornar l’extradició d’aquest investigat arran de l’Ordre Europea de Detenció i Entrega (OEDE) dictada pel jutjat el desembre passat. Bech de Careda, tenint en compte les noves proves, també sol·licitava que aquesta ordre se suspengués definitivament.

En aquest punt, però, el jutjat posposa la decisió fins a tenir l’informe dels investigadors dels Mossos d’Esquadra a qui va encarregar amb “caràcter urgent” que comprovessin l’autenticitat de la gravació de la xarxa viària de Romania i identifiquessin si l’home que apareix com a copilot és, efectivament, el sospitós.

Després de gairebé deu mesos d’investigació, el desembre passat la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d’Esquadra a Girona va desplegar un operatiu que es va saldar amb la detenció de cinc sospitosos per la seva suposada vinculació amb el crim. Tots ells van ser al sopar que va tenir lloc a la casa de Vilafant propera al taller mecànic que regentava la víctima amb un soci i que la instrucció situa com l’escena del crim. Aquests detinguts van passar a disposició judicial el 16 de desembre i van sortir en llibertat. Cap d’ells era, segons la investigació, autor material de l’agressió mortal.

El 23 de desembre, i arran d’una OEDE, van detenir un dels suposats autors materials a Anvers (Bèlgica). Després de passar a disposició judicial, el jutjat va ordenar presó sense fiança. Durant la seva declaració va reconèixer que s’havia barallat amb la víctima però va al·legar que ell l’havia atacat primer amb una navalla i que es va defensar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia