Successos

Els condemnats pel crim de la Guàrdia Urbana porten el cas al Constitucional

La defensa de Rosa Peral presenta el recurs on demana que se suspengui cautelarment l’execució de la pena de presó

Afirma que no hi ha “cap prova” de la participació de l’exagent en el crim

Rosa Peral i Albert López, els agents de la policia municipal de Barcelona condemnats per l’anomenat “crim de la Guàrdia Urbana”, han recorregut davant el Tribunal Constitucional (TC) espanyol la seva sentència de 25 i 20 anys presó, respectivament, per haver assassinat al maig de 2017 la parella de Peral, Pedro Rodríguez.

Segons han confirmat a Efe els seus advocats, tots dos ja han presentat el seu recurs davant el TC, al qual sol·liciten que retorni la causa a l’Audiència de Barcelona, que els va condemnar per un delicte d’assassinat amb traïdoria –i agreujant de parentiu en el cas de Peral-, perquè es repeteixi el judici, en considerar que se li han vulnerat drets.

Al recurs de Peral, al qual ha tingut accés Efe, la seva advocada, Olga Arderiu, demana que se suspengui cautelarment l’execució de la pena de presó, que compleix des de fa més de quatre anys i mig, per garantir la tutela dels seus drets fonamentals “ja lesionats de manera irreparable” i s’eviti un perjudici major a les seves dues filles.

Com ja va esgrimir davant el Suprem, que va ratificar al setembre passat la condemna imposada per l’Audiència de Barcelona, Peral assegura que “no va matar en Pedro ni va participar activament en la seva mort”. A més, afirma que “no existeixen proves ni directes ni indirectes de tal extrem”, per la qual cosa el jurat es “va limitar”, al seu entendre, a “suposar” la seva participació en el crim.

“La seva actuació com a molt la podria convertir en encobridora del delicte d’homicidi comès per l’Albert; havent-se de valorar la concurrència d’una eximent plena, incompleta o d’un atenuant molt qualificat per por insuperable”, apunta el recurs en la mateixa línia que va esgrimir la defensa durant el judici, en el que tots dos condemnats es van incriminar mútuament.

Peral demana també que es repeteixi el procés perquè s’admetin proves i testimonis clau per a la seva tesi exculpatòria i sol·licita que s’impedeixi que l’actual dona del seu exmarit “declari sobre res del que, segons ella, va dir o va fer la filla gran”.

Per la seva banda, l’advocat de López, José Luis Bravo, ha explicat a Efe que també han demanat la nul·litat d’algunes de les proves, així com la incorporació d’altres que no van ser acceptades.

A més de ratificar les penes de presó, el Suprem va confirmar al setembre la condemna en concepte de responsabilitat civil, per la qual se’ls va imposar el pagament una indemnització de 450.000 euros al fill de la víctima, 225.000 euros al seu pare, 100.000 euros a cadascun dels seus dos germans, i 10.000 euros a la seva exparella.

D’acord amb la sentència, Peral i López van ordir l’assassinat del seu company i el van executar la matinada del 2 de maig de 2017. Per fer-ho, van drogar o medicar la víctima i la van matar de forma violenta a l’habitatge que compartia amb  Peral a Vilanova i la Geltrú (Garraf). Després es van desfer del cadàver i van tractar d’incriminar l’exmarit de l’agent. Les restes de Rodríguez es van trobar al maleter del seu cotxe, calcinat i abandonat en una pista forestal del pantà de Foix.

El tribunal va concloure que hi havia “un pla prèviament dissenyat i executat a una hora”, amb “traïdoria” per part de “dues persones que per la seva professió estan habituades a solucionar situacions de confrontació física”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia