Successos

Detenen un piròman per provocar dotze incendis al Parc Natural del Montgrí

Els encenia a la tarda i en diversos punts simultanis, apilant branques, fulles i pinyes del sotabosc

Els Mossos d’Esquadra han detingut aquest dilluns a Torroella de Montgrí (Baix Empordà) un home, de 54 anys i amb domicili al municipi, per provocar dotze incendis al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter entre els mesos de juliol, agost i octubre. Entre ells, el que es va declarar el 22 de juliol, que va cremar 92 hectàrees del paratge natural i que va requerir tres dies d’actuacions per apagar-lo i dotze més per extingir-lo. Les flames, a més, van obligar a desallotjar 150 persones d’una casa de colònies. Tots els focs començaven a la tarda, alguns en punts simultanis i en zones de difícil accés. El piròman aplicava branques, fulles i pinyes del sotabosc i les encenia amb un encenedor. Després, marxava caminant.

Entre els mesos de juliol i agost, es van produir diversos incendis al Parc Natural del Montgrí, ubicat entre l’Alt i el Baix Empordà i amb una superfície de 8.000 hectàrees, 2.000 de les quals marítimes.

Tots les focs començaven a la tarda, alguns amb punts d’origen propers entre ells i de forma simultània. A més, es produïen en zones de difícil accés per als cossos policials i d’extinció, que van requerir mitjans aeris i terrestres dels Bombers, dels Agents Forestals, de la Policia Local del municipi i dels Mossos d’Esquadra.

A més, els incendis van tenir lloc en ple Pla d’Emergències INFOCAT per l’extrema sequera d’aquest estiu.

Arran dels fets, els mossos van endegar una investigació per determinar l’autoria dels focs, entre els quals destaquen el del 22 de juliol i els del 12 i 13 d’agost. Tot i això, durant aquests mesos i aquest mateix octubre s’han hagut d’apagar altres petits focus. En total, la policia li atribueix una dotzena d’incendis.

El gran foc del juliol

En concret, el del 22 de juliol que va afectar més de 90 hectàrees i que va requerir una intervenció de diversos dies, a més del desallotjament d’una casa de colònies.

El 12 i 13 d’agost hi van haver, a més, dos incendis simultanis a la zona de Torregran i Torrevella de Torroella on van cremar uns 320 metres quadrats de bosc.

Gràcies a la col·laboració ciutadana, fa només uns dies, el 13 d’octubre es van poder extingir dos focus d’incendis més intencionats i provocat en dos corriols de la zona de les Dunes.

Fa escassos sis dies també es va produir un petit incendi a la mateixa zona amb una afectació de 10 metres quadrats d’una zona arbrada de pins.

La investigació s’ha tancat aquest dilluns amb la detenció del piròman i presumpte autor dels incendis. Els mossos creuen que actuava sempre seguint el mateix modus operandi: de tarda i apilant sotabosc, que encenia amb un encenedor.

L’arrestat, que no té antecedents, passarà properament a disposició judicial.

Elena felicita els Mossos i els Rurals

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat la detenció del piròman en una piulada i ha felicitat els Mossos i els Agents Rurals per la seva actuació. “Tolerància zero amb els que atempten contra el nostre entorn natural”, ha afirmat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia