Successos

Sant Quintí reclama més control dels Mossos per frenar els robatoris al poble

No hi ha cap família del poble que no hagi estat objecte d'un acte delictiu, assegura l'alcalde, Ramon Creixell

«Al municipi totes les famílies tenen algun membre que ha patit algun robatori o ha patit un acte delictiu.» Ho explica l'alcalde de Sant Quintí de Mediona, el socialista Ramon Creixell, a l'hora de parlar dels aspectes negatius del poble. La concessió de 4,1 milions d'euros del projecte Viles amb Projectes de la llei de barris, un dels aspectes positius de què parlen aquests dies els veïns i que significarà un impuls per al poble, «de poc servirà si no s'aconsegueix millorar la convivència, fer entendre a alguns joves del municipi i les seves famílies que no hi ha futur sense esforç». Segons ha explicat l'alcalde, des de fa temps es produeixen «setmanalment actes delictius al poble que han acabat angoixant molt el municipi» i, tot i que s'han denunciat als Mossos d'Esquadra i aquest cos fa tasques de vigilància al municipi, «no n'hi ha prou amb el que s'està fent; és imprescindible que hi hagi més esforç policial i judicial per perseguir aquests delictes perquè afecten greument la convivència i deixen una percepció d'inseguretat entre la població», diu. Creixell explica que el nucli central d'aquesta situació són un grup de sis joves del municipi –alguns dels quals són consumidors de substàncies estupefaents– que influeixen sobre l'actitud d'altres joves. Els diferents governs locals del municipi han intentat des de fa temps actuar amb mesures socials, que es continuen fent, però han fet públic el problema en vista de «la situació delinqüencial» que hi ha actualment el municipi «i l'alt nivell de cabreig dels veïns». L'alcalde explica que hi ha hagut robatoris a vehicles, a habitatges –alguns amb veïns dins–, a l'escola, a equipaments municipals com ara El Jardí, i constants actes incívics a llocs públics, i diversos veïns hi afegeixen la presència de petits tràfics de substàncies estupefaents.

El govern local és conscient que ha rebut els ajuts de la Generalitat no només per la situació de degradació de l'espai públic que tenen el centre de la vila i el Vilet, sinó també per la realitat social que té el municipi i que fa necessari fer inversió pública. Actualment hi ha un 20% d'atur entre la població, hi ha un 20% de població estrangera al municipi i un baix nivell formatiu. El projecte que van impulsar Ramon Creixell i els seus socis i que servirà per revitalitzar el municipi en els quatre anys vinents inclou una partida de 800.000 euros per promoure la comunicació intercultural, la promoció dels valors de l'esforç i de l'educació i la promoció de l'ocupabilitat. El programa previst servirà per reforçar les actuacions socials que s'han estat duent a terme en els darrers anys al poble.

El govern local estudia la creació del cos de vigilants municipals

L'alcalde de Sant Quintí, Ramon Creixell, vol aconseguir abans que acabi el mandat el consens de totes les forces polítiques per impulsar la creació de la figura de l'auxiliar de policia, el cos de vigilants municipals. Creixell diu que la figura del vigilant municipal no solucionarà el problema que té el municipi però hi ajudarà. Sant Quintí és un municipi de 2.200 habitants que no disposa com la majoria de municipis petits de servei de policia local. La vigilància al poble es fa a través del servei dels Mossos d'Esquadra. El fet que no hi hagi policia local i que l'actuació en cas de produir-se un fet delictiu no sigui tan ràpida com seria amb agents locals ha afavorit certs actes delictius als pobles petits. Fa tres anys el govern de la Granada va alertar de la situació d'alteració de la convivència que provocava una família amb un individu amb nombrosos antecedents delictius. La pressió mediàtica i dels mossos va retornar la pau al municipi. A més, el membre de la família amb antecedents va ser engarjolat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia