Successos

Foc tràgic en una nau ocupada

Tres persones mortes i 25 de ferides en l’incendi en un edifici industrial al barri del Gorg de Badalona

Es desconeix l’origen de les flames a l’espai, on malvivien des de feia una dècada més d’un centenar de persones sense papers

La nau on hi havia més d’un centenar de persones que malvivien al barri del Gorg de Badalona es va convertir en una trampa mortal per a tres d’elles, que no van poder escapar de les flames d’un incendi que es va declarar a primera hora de la nit de dimecres, però que va cremar durant hores fins que els bombers el van donar per controlat, ja de matinada. Ahir, els serveis d’emergències van treballar durant tot el dia a la recerca de més víctimes. De fet, el tercer cos es va descobrir al migdia a través d’un dispositiu format per gossos de la unitat canina i drons que van rastrejar la part més afectada de l’edifici. Els equips de rescat, que van retirar les tres víctimes mortals, van treballar fins al vespre, però no es van localitzar més cossos.

L’incendi es va saldar amb 25 ferits de diversa consideració; d’aquests, vuit van ser traslladats a centres hospitalaris. Hi va haver tres ferits crítics, quatre de greus i la resta, lleus. Durant la nit de l’incendi es van atendre 17 persones perquè la resta van marxar ràpidament del lloc de l’incendi, però ahir al matí van tornar-hi i van demanar assistència. Per atendre’ls es van muntar dues àrees sanitàries mòbils i es van posar a disposició dels afectats i del seu entorn quatre psicòlegs amb domini del francès per mirar de salvar la barrera idiomàtica, ja que la majoria dels que dormien a la nau sinistrada són persones d’origen subsaharià, sobretot senegalesos. La cap del Servei d’Emergències Mèdiques, Àngels López Canela, hi va afegir que també s’havia posat a disposició dels afectats tres traductors de francès i àrab.

Ràpid i devastador

La causa oficial de l’incendi encara no es coneix perquè els equips d’investigació dels Mossos d’Esquadra no van poder entrar ahir a l’edifici a causa de la fragilitat de l’estructura i s’espera que ho facin en els pròxims dies. Alguns dels ocupants de la nau consideraven una espelma que va caure com l’origen de les flames, que es van estendre ràpidament cap a l’entrada de la nau, cosa que va dificultar la sortida. El fet que la nau no tingués subministraments bàsics, com ara aigua corrent, va dificultar que les persones que eren a l’interior poguessin apagar el foc en un primer moment. L’acumulació de material a l’interior va facilitar la ràpida propagació del foc i els veïns van poder sentir almenys dues fortes explosions.

Minuts després de l’inici de l’incendi, els veïns van veure enfilats a la teulada de l’edifici alguns ocupants que demanaven auxili a crits. Alguns dels ferits més greus ho són per politraumatismes per haver saltat per les finestres per escapar de les flames, tal com va explicar ahir el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, que va assegurar que “quan un foc és tan violent com aquest és molt complicat trobar-ne l’origen”. L’edifici estava format per dues naus interconnectades, una de les quals va quedar molt afectada i s’haurà de desenrunar per desmuntar per parts l’estructura que queda dreta, tal com va explicar ahir el cap del cos de bombers, David Borrell. L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, va explicar que l’Ajuntament es farà càrrec del cost de l’operació, que es pot allargar durant setmanes i que obligarà a tenir tallat el tram del carrer on hi ha la nau i s’acordonarà tota la zona perquè ningú hi pugui accedir.

Albiol va recordar ahir que l’Ajuntament coneixia perfectament la situació, que feia gairebé una dècada que durava, tot i que els propietaris no havien presentat cap denuncia per l’ocupació. “El propietari en passava olímpicament”, es queixava ahir l’alcalde, que hi va afegir que l’Ajuntament ja havia iniciat un procés de sanció urbanística perquè la nau tenia usos industrials i es feia servir “per a usos residencials”. Albiol va explicar que es feien operacions periòdiques de control policial a l’entorn de la nau amb patrulles de Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra i Policía Nacional perquè s’havien detectat “problemes de convivència”. L’alcalde va detallar que en cinc mesos s’havien fet fins a 25 operacions policials, l’última va ser pocs minuts abans que es declarés l’incendi.

L’alcalde va anunciar que l’Ajuntament i els serveis socials de la Generalitat treballaran conjuntament per trobar allotjament a mitjà termini a totes les persones que s’han quedat sense sostre arran de l’incendi i que en un primer moment van ser ateses pels serveis d’emergències. Albiol va detallar ahir a primera hora del matí que de les persones que hi havia a la nau en el moment de l’incendi “se n’havien pogut censar una seixantena” i, d’aquestes, una quinzena van sol·licitar acollida de nit i van ser allotjades pel Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona. El fet que moltes de les persones que vivien a la nau estiguessin en situació irregular va fer que declinessin demanar ajuda.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va anunciar que transferirà a l’Ajuntament de Badalona aquest any 750.000 euros addicionals per a polítiques de sensellarisme a la ciutat. Segons el departament, les dues administracions ja treballen conjuntament en la manera en què es donarà resposta a aquest fenomen creixent a Badalona i l’àrea metropolitana de Barcelona. Aquesta ajuda extraordinària estarà adreçada en part a donar una resposta d’acollida immediata a les persones que vivien a la nau industrial cremada i a treballar en una resposta a mitjà i llarg termini per disposar de places estables per a persones sense llar.

Quan un foc és tan violent com aquest és molt complicat trobar-ne l’origen
Miquel Sàmper
conseller d’interior
El propietari ‘en passava olímpicament’ i l’Ajuntament ja havia iniciat un procés de sanció urbanística
Xavier García Albiol
alcalde de badalona
L’estructura de l’edifici 1 és molt precària i s’haurà de desenrunar
David Borrell
cap del cos de bombers

Un dia de dol oficial a Catalunya i tres a Badalona

El govern de la Generalitat va anunciar ahir que avui serà dia de dol oficial a Catalunya amb motiu de l’incendi de Badalona. Abans, l’Ajuntament de Badalona ja havia decretat tres dies dol oficial en memòria de les víctimes del sinistre, que comptaran a partir d’avui tot i que ahir mateix ja es van anul·lar els actes públics programats. La resposta ciutadana va arribar en forma de suport als afectats. La Xarxa Solidària Badalona, que aplega diverses entitats, va encetar una campanya de recollida de mantes, roba d’abric, menjar i altres aportacions destinades a cobrir les necessitats bàsiques de les persones que s’han quedat sense sostre arran de l’incendi de la nau. Les entitats que integren la xarxa van organitzar ahir a la tarda a la plaça de la Vila de Badalona un concentració de suport als afectats sota el lema No al racisme i la discriminació institucional en què van participar alguns dels supervivents de l’incendi i persones convocades per diverses plataformes socials com ara TopManta, SindicatoManteroBcn i TrasLaManta. Els concentrats van reclamar l’accés als drets bàsics, com ara els subministraments de llum o aigua, i van demanar el dret a tenir una vida digna i que no se’ls criminalitzi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia