Successos

Els crims augmenten un 40 %

L’any passat, es van descobrir 63 casos de morts homicides a Catalunya, mentre que el 2018 se’n van comptabilitzar 45

Vint-i-quatre assassinats els han perpetrat parents de les víctimes

Seixanta-tres casos de persones assassinades, segons dades recollides per aquest diari, es van detectar l’any passat a Catalunya, una xifra que representa un augment important, del 40%, en relació amb l’any 2018, quan el nombre de víctimes d’actes homicides va ser de 45. La xifra representa que, el 2019 a Catalunya, es va perpetrar un crim gairebé cada cinc dies i que la taxa de criminalitat es va situar en 0,82 homicidis per cada 100.000 habitants, relativament per sobre de la taxa de l’Estat, que, el 2017, era de 0,7, però per sota de països com ara l’Estat francès(1,3), Bèlgica (1,7), Suècia (1,1) i Dinamarca (1,2).

Vint-i-cinc de les víctimes eren dones, 35 homes i 3 eren nadons. L’anàlisi de les dades revela que, com en anys anteriors, un elevat nombre dels crims (24 dels 63) es van perpetrar dins de l’àmbit domèstic. S’han donat casos de mares que han matat fills menors, fills que han matat els pares i també fratricidis. Són precisament aquests casos de criminalitat dins l’àmbit domèstic els de més fàcil resolució policial, ja que, majoritàriament, l’homicida ni tan sols fuig de l’escena del crim. Amb excepcions, com ara el cas del veí de Terrassa que va matar l’excompanya, la va enterrar a casa i va simular una desaparició o el del menor de Mataró que va fugir del país deixant a casa la seva germana degollada.

Aquest any, s’han resolt, com a mínim, 40 dels 63 homicidis detectats a Catalunya. Les dades també revelen que 31 de les víctimes (pràcticament la meitat) eren d’origen estranger, com també ho eren en 23 dels casos les persones arrestades com a sospitoses.

9 de gener
Una dona de 53 anys de Banyoles, Carme Pèlach, mor apunyalada per la seva filla adoptiva, de 17 anys. La noia, que patia problemes psicològics, va fugir després de matar la mare. L’endemà, ser arrestada a Platja d’Aro i va confessar el crim. El jutjat de menors li ha imposar una pena de fins a vuit anys d’internament terapèutic en règim tancat per assassinat i ordre d’allunyament.

2 de gener
Un home que havia de caminar amb crosses mor a l’hospital després de ser víctima d’un robatori amb violència a Reus el 28 de desembre. Van detenir dos homes marroquins.

21 de gener
Mor el nadó de dos mesos de Pineda de Mar que estava ingressat des del 3 de gener per unes lesions atribuïdes a maltractaments del seu pare, un jove uruguaià de 21 anys. Amb la mort del nadó, el pare, que havia estat arrestat i alliberat, va ser empresonat.

30 de gener
Crim i suïcidi. Un noi, de 19 anys i origen dominicà, es llança pel balcó en un bloc del carrer Argenteria de Reus i resulta ferit. Quan els Mossos pugen al pis, hi troben una noia de 17 anys equatoriana, la Kelly, morta degollada. El suïcida, la seva parella, també acaba morint.

8 de febrer
Un noi de Mali mor en una baralla de matinada als entorns de la discoteca Razzmatazz, al Poblenou a Barcelona. Es va detenir un home pakistanès.

24 de febrer
Un home de Guinea Bissau mor apunyalat al carrer, a Badalona.

27 de febrer
Un home peruà mort apunyalat a Cornellà de Llobregat. Els Mossos van fer dues detencions: un ciutadà espanyol i un d’equatorià. Un es considera autor de l’apunyalament i l’altre, instigador de la baralla.

12 de març
Troben un nadó mort en un contenidor de rebuig soterrat al carrer Ferrer i Guàrdia de Montcada i Reixac.

13 de març
Desapareix a Cornellà de Llobregat Janet Jumillas, una veïna de Viladecans de 39 anys. Al maig, els Mossos detenen Aitor García Puga, sospitós de l’assassinat, i un noi anomenat Christian, per encobriment. El 21 de maig, troben el cadàver de la Janet en un descampat al Prat de Llobregat.

15 de març
Uns operaris que feien obres troben un home de 38 anys assassinat a casa seva, al carrer Caimada de Querol (Alt Camp). A la casa hi havia bosses de marihuana.

23 de març
Assassinen un home a casa seva al barri de Llefià de Badalona. La investigació continua sota secret de sumari.

7 de març
Troben a Ulldecona el cadàver d’una noia moldava que havia desaparegut al febrer a Vinaròs. El seu xicot, un jove romanès de 22 anys, va assenyalar la fossa.

20 d’abril
César Vegas González, agent de la Policía Nacional destinat a Camprodon, mata a trets Irene López, la seva xicota, al pis d’ella a Olot.

28 d’abril
Un rodamón cau mort a l’entrada de l’estació de Sils després de rebre una punxada al cor durant una trifulga en un bar. L’autor, Francisco Flores Benjumea, es va entregar l’endemà i va assegurar que havia actuat en defensa pròpia. El van empresonar.

29 d’abril
Reincidència. Mohamed Regrag, un marroquí de 41 anys que el 2006 ja havia matat la mestressa del pis de Figueres on vivia, mata d’una punyalada Juan Luis Fornieles Belmonte, un veí de Figueres que xerrava amb uns amics en un banc de la Rambla. Regrag va declarar que havia decidit matar un català per cridar l’atenció perquè no li donaven un pis de protecció oficial.

12 de maig
Un noi marroquí mor apunyalat en una baralla al carrer a Reus. Els Mossos van arrestar un guineà de 27 anys..

17 de maig
Maten a trets un home suec de 25 anys que s’amagava en un àtic del número 125 del carrer Urgell de Barcelona. El pistoler, un sicari kosovar resident a Suècia que va perpetrar el crim per encàrrec, va fugir i va ser arrestat a Göteborg (Suècia) el 16 de setembre. La víctima, que havia rebut set trets, tenia un passat delinqüent i ja l’havien intentat matar almenys un cop.

21 de maig
Crim sense explicació dins d’una cafeteria tancada a l’avinguda Mistral 69 de Barcelona. La Mariona, una noia de 17 anys discuteix pel carrer amb el xicot i l’amo del bar, un home marroquí, li diu que es refugiï allà. Al cap d’uns minuts, l’home en surt ensangonat i la noia és morta dins. El sospitós, que anava en bicicleta, va ser detingut per la Guàrdia Urbana als pocs minuts i el van ingressar al psiquiàtric.

1 de juny
Un noi veneçolà mata a punyalades al mig del carrer, a Montcada i Reixac, el xicot de la seva ex-xicota quan la parella caminava pel carrer. L’agressor, que va ser atrapat i estomacat per testimonis, estava furiós perquè ella, també veneçolana, havia retornat amb el seu primer xicot, català.

9 de juny
Un home mor en l’incendi d’un habitatge a Vilanova i la Geltrú. Detenen el seu fill com a autor del foc.

16 de juny
Troben una adolescent de 14 anys, Katerina, degollada a Mataró i el seu germà de 17 anys desapareix. La seva mare, Olga Kaver, era directora de l’Institut Internacional de Reproducció, que promovia la fertilització a través de la ment per a parelles amb problemes per concebre. El germà, Stephan, considerat autor del crim, va ser arrestat a Alemanya i reclòs a Catalunya en un centre de menors.

18 de juny
Troben una dona morta a casa seva a Viladecans i arrenca una investigació que culmina, al setembre, amb la detenció del seu company, un home argentí, acusat d’homicidi i maltractament. Segons els Mossos, la dona va patir un atac d’hipoglucèmia i ell, en lloc d’auxiliar-la, va gravar la seva agonia i la va deixar morir.

19 de juny
Detenen Jaume Badiella per la desaparició de Mònica Borràs, la veïna de Terrassa que estava en parador desconegut des del 7 d’agost del 2018, i troben el cadàver a casa seva.

24 de juny
Un motorista causa la mort a Hyewol Kim, membre d’una delegació de Corea del Sud, en robar-la amb una estrebada a Barcelona.

28 de juny

Crims enregistrat. L’Hèctor, un informàtic de Barcelona, mor apunyalat al carrer Gràcia de Sabadell. Les càmeres d’una oficina bancària van enregistrar el crim i els Mossos han difós les imatges per intentar identificar l’homicida i una dona que l’acompanyava.

6 de juliol
Un pistoler entra a l’hora de tancar a la perruqueria Spejo’s, al número 71 del carrer Manuel Girona de Barcelona, i mata a trets el marit de la mestressa, Xavier Costa Casellas, de 47 anys i veí d’Arenys de Munt.

11 de juliol
Un home sud-americà mor apunyalat en una discussió davant d’un locutori a l’Eixample de Barcelona. La Guàrdia Urbana va detenir un sospitós, marroquí

19 de juliol
Un noi de 20 anys mor tirotejat al Poblenou de Barcelona. L’agressor va fugir en patinet de l’escena de crim.

20 de juliol
Troben mort a Lloret de Mar Dewi de Koster, un jove holandès de 21 anys. Inicialment, es va considerar un accident, però a l’agost va arribar una petició de la fiscalia holandesa per reobrir el cas i investigar-lo com a homicidi, perquè una autòpsia feta a Holanda va detectar senyals de possibles coces i cops.

24 de juliol
Eva Abad Pérez, una metgessa de l’ambulatori de Terrassa, de 47 anys, mor assassinada pel seu marit, Manuel Pérez, advocat, que es va entregar i va confessar el crim a la Policía Nacional.

25 de juliol
Un home marroquí de 44 anys mor apunyalat després d’una discussió a la plaça Folch i Torres de Barcelona. L’agressor es va entregar a la Policía Nacional uns dies després.

28 de juliol
Maten un noi xinès en una baralla al Port Olímpic. Segons les imatges de les càmeres, tot apunta que els agressors eren un grup de russos que es dedicaven a caçar i apallissar asiàtics.

5 d’agost
Nicole Olaechea, peruana de 21 anys de l’Hospitalet, mor a l’hospital on havia ingressat dos dies abans per una agressió violenta. Els Mossos detenen el seu excompany, Jimmy Alexander Delgado, un noi peruà de 22 anys que feia servir una altra identitat com a colombià, amb què havia estat arrestat diversos cops per robatoris al metro.

8 d’agost
Mor un home marroquí de 45 anys després d’una baralla davant la narcosala Lluís Companys a la placeta del Comerç, a la part nord del barri de Sant Pere de Ciutat Vella, a Barcelona. Els Mossos van arrestar dos homes i una dona.

11 d’agost
Una baralla vinculada amb el tràfic de droga al barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs acaba amb un home georgià de 30 anys mort d’una punyalada.

12 d’agost
Troben una dona sueca de 46 anys morta i nua de cintura cap avall sota la caixa d’un camió aparcat a Can Tunis, al districte de Sants Montjuïc de Barcelona. La dona era una sensesostre que feia temps que era a la ciutat.

16 d’agost
Apunyalament mortal a Nou Barris. La víctima és un home dominicà de 47 anys. Els Mossos van identificar l’autor, però no consta que el poguessin arrestar.

17 d’agost.
Mor apunyalat un home marroquí a la Torre de Claramunt. Els Mossos van detenir el sospitós, veí del poble.

25 d’agost
Troben un matrimoni septuagenari mort amb ferides d’arma blanca a casa seva a Barcelona. Feia dies que eren morts i els veïns van sentir pudor. Una veïna havia vist la dona viva el dia 10 d’agost.

4 de setembre
Una noia de 26 anys, Sara Ben Omar, veïna del Vendrell, mor apunyalada per un lladre que li volia robar la bossa en un local del Port Olímpic de Barcelona. L’agressió va ser enregistrada per les càmeres de seguretat. Un dels nois implicat en el robatori es va entregar a la policia i, dies més tard, l’autor de la punyalada mortal, Manuel Sánchez Rivas, va ser localitzat mort en un habitatge de Badalona quan els Mossos anaven a arrestar-lo. Tot apunta que es va suïcidar.

20 de setembre
Troben un noi marroquí de 20 anys assassinat a l’interior d’un pis on residia al carrer Mare de Déu del Port, al districte Sants-Montjuïc de Barcelona.

21 de setembre
Un home ucraïnès ingressa en estat etílic i malferit a cops en un hospital i mor hores després. L’autòpsia conclou que és una mort criminal.

22 de setembre
Els Mossos detenen un home de 41 anys veí d’Arenys de Mar acusat d’haver matat la seva mare i haver viscut al pis amb el cadàver a dins durant 10 dies. La víctima era directiva d’una gran empresa tèxtil del Maresme i l’homicida havia fet gestions per llogar l’habitatge i l’havia ensenyat amb el cadàver de la mare a dins de l’habitació.

24 de setembre
Un noi de 16 anys llença al riu Besòs, a Sant Adrià, el nadó, fill seu, que la mare, una noia de 13 anys, havia parit en un hostal. Es munta una gran mobilització i, finalment, un gos troba el cos del nadó. El pare, que va exculpar la mare, va ser ingressat en un centre després que ell mateix, acompanyat del seu pare, anés als Mossos i confessés el que havia fet.

27 de setembre
Un home de 34 anys mata la seva mare, de 75, al seu habitatge de Tortosa i, després, truca al 112 per explicar el crim.

7 d’octubre
Crim en un geriàtric. Un ancià de 70 anys en mata un altre de 84 d’un cop de bastó després d’una discussió. El bastó el duia la víctima, però l’agressor l’hi va arrabassar.

12 d’octubre
Un home peruà de 35 anys mor apunyalat en una baralla en un bar a Cornellà de Llobregat. L’agressor va fugir. La víctima havia intentat posar pau en una baralla entre dos homes i va rebre la punyalada mortal. El sospitós, un home dominicà, va ser arrestat el 14 de novembre a l’aeroport de Barajas quan tornava de la República Dominicana, on havia fugit després de l’apunyalament.

20 d’octubre
Troben una dona equatoriana morta al seu pis de Vic i detenen el seu excompany, un home de 29 anys.

21 d’octubre
Fratricidi a l’Hospitalet. Una batussa entre dos germans, espanyols, acaba amb un mort d’una ganivetada al coll i l’altre, que s’havia amagat dins del pis, detingut.

22 d’octubre
Una noia de 30 anys amb problemes mentals mata la seva mare, de 60, al seu domicili de Tarragona i truca a emergències. L’homicida és internada en un centre psiquiàtric.

25 d’octubre
Un mort i un ferit greu en un tiroteig a Segur de Calafell. Els trets els va disparar un home que va obrir foc des d’un cotxe en marxa i va tocar les víctimes que eren dins un cotxe aparcat. El cotxe va aparèixer calcinat als afores de Cunit. Tot apunta a una revenja per narcotràfic.

27 d’octubre
Una batalla campal entre joves pakistanesos que es disputaven el territori de la venda d’heroïna al Raval acaba amb un mort i tres ferits greus. Es van citar, amb tot tipus d’armes blanques, a Badalona. La Guàrdia Urbana va fer 9 detencions.

31 d’octubre
Un home marroquí de 52 anys es presenta a la policia a Castellbisbal i diu que ha matat la seva dona, de 41 anys. El cos de la víctima va ser trobat en una caseta en una zona d’horts, on vivia la parella, que tenia 4 fills.

16 de novembre
Troben un home mort en un pis del barri del Bon Pastor de Barcelona. El cos tenia moltes ferides de talls i, tot i l’evidència de la mort violenta, també s’investiga si va poder ser accidental pel trencament d’una vidriera.

22 de novembre
Un home, Enric Varela, mor després de caure i colpejar-se el cap durant una discussió en un bar de l’Escala. Els Mossos van arrestar l’home que l’havia empentat i li van atribuir un delicte d’homicidi imprudent. Va quedar en llibertat.

2 de desembre
Julia Safonova, una dona d’origen rus, mor assassinada pel seu marit, espanyol, que es va entregar als Mossos. Després del crim, es va descobrir que la dona ja havia patit maltractaments i que ho havia relatat quan havia estat atesa, però no es van activar els protocols. La parella tenia tres fills.

12 de desembre
Un jove de 19 anys mor apunyalat en una batussa al Pou de la Figuera, al districte de Ciutat Vella de Barcelona. L’endemà, els Mossos van arrestar el sospitós, un algerià de 25 anys, quan acabava de perpetrar un robatori a l’estació de Sants. La víctima era un marroquí que feia poc havia arribat a Barcelona.

12 de desembre
Un pistoler que simulava fer fúting dispara vuit trets i mata un confident que estava parlant amb un caporal de la policia local de Llinars del Vallés. El caporal va salvar la vida perquè duia posada l’armilla antibales.

13 de desembre
Troben assassinades a cops d’aixada les germanes Martina i Júlia Juanola Hernando, de 5 i 6 anys, a casa seva, a Salitja (Viloblí d’Onyar). La seva mare, Maria Hernando Antonio, es llança contra un camió a l’autopista a Salt. Tots els indicis apunten que la mare és l’autora del doble crim.

22 de desembre
Mor Neus Puigvert Alabau, una dona de 91 anys veïna de Sant Jordi Desvalls, 27 dies després que fos assaltada i colpejada per un lladre que va irrompre a casa seva per una finestra. Abans que morís, els Mossos van arrestar el sospitós, Salt Morad Hadia, marroquí de 19 anys, sense antecedents com adult, però detingut molts cops quan era menor per robatoris amb violència, danys, lesions...

30 de desembre
Maria Àngels Freixas, una veïna de Girona de 49 anys, mata la seva filla de 10 anys, Gemma, adormint-la amb 80 pastilles i, després, ofegant-la a la banyera. La dona, que pateix un trastorn mental des de fa temps, va ser empresonada, primer, al Puig de les Basses i, després, al modul psiquiàtric del centre penitenciari de Can Brians.

LES XIFRES

63
crims
han estat detectats el 2019 a Catalunya.
24
dels crims
van ser perpetrats per parents propers de les víctimes.
25
víctimes
eren dones i 3 eren nadons.
31
víctimes
eren d’origen estranger.

Els anys no passen en va

La maquinària de la investigació policial és lenta però no s’atura, com ha quedat demostrat aquest passat 2019, quan els Mossos van posar a disposició judicial els sospitosos de crims perpetrat més de deu anys abans. És el cas de Benito Oliva, un veí de Barcelona de 56 anys assassinat a casa seva l’octubre del 2007; els detinguts són tres membres d’una banda de xilens especialistes en robatoris violents. I 17 anys després de l’assassinat de Michel Domínguez, perpetrat el 2002 a Sant Pere Pescador, se n’ha atrapat l’autor: Domenico Peretti, empresonat a l’Estat francès per un altre crim comès més tard. Els Mossos també van arrestar, el 2019, el sospitós de la mort d’Ana María Milán, la dependenta de la sabateria Acin de Sabadell, assassinada dins de la botiga el febrer del 2007. L’arrestat, Francisco Oltra, és un lampista. El jutjat el va alliberar.

Mort convinguda a l’hotel

Hi ha dues morts a trets que no es comptabilitzen com a homicidi. És el cas de la parella Ornella Claire Martine Dubuc i Lucas François Berot, trobats morts, el 17 d’octubre, cadascun amb un tret al cap en l’habitació d’hotel que havien llogat. L’arma, una escopeta, era a l’escenari del crim, on també es va localitzar una nota que denotava que es tractava d’un suïcidi acordat i que Berot, primer, va disparar contra la noia i després, es va disparar ell. Cas tancat.

Tampoc s’investigarà com a homicidi la mort de la Lyli, una prostituta moldava, que va morir a l’hospital a Barcelona, on va anar a parar apallissada perquè la mort va ser conseqüència d’una malaltia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia