Successos

El govern investiga si IQOXE ha seguit els protocols de seguretat industrial

La Generalitat decreta dos dies de dol oficial i anuncia una taula de treball amb alcaldes i el sector per avaluar l’incident

Interior proposa agilitzar la implantació d’un sistema d’avisos d’emergència per SMS

El govern investiga si l’empresa química del polígon sud de Tarragona on aquest dimarts es va produir una forta explosió va seguir els protocols de seguretat industrial. L’incident ha deixat fins ara dues víctimes mortals i vuit ferits. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha decretat dos dies de dol oficial per les víctimes i ha anunciat una taula de treball amb alcaldes i empreses per avaluar l’incident a Tarragona i proposar les millores “que es puguin fer en aquests moments”.

“Encara és molt aviat per tenir conclusions i més enllà de traslladar el nostre suport i escalf a les famílies que s’han vist afectades ara comprovarem que hagin funcionat els protocols establerts a dins”, ha explicat la titular d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, en una roda de premsa.

La consellera ha precisat que aquestes verificacions requeriran temps i se cenyiran a la seguretat industrial, desvinculades, per tant, de la investigació sobre el pla d’emergències, amb uns protocols que no són els mateixos.

“Estem mirant les qüestions de seguretat industrial, si els protocols interiors van funcionar, i després també ens centrarem en les afectacions”, ha dit.

Chacón ha detallat que l’empresa IQOXE té 135 treballadors i és una empresa important pel sector petroquímic. En aquest sentit, ha destacat que l’accident provocarà molt probablement problemes de proveïment de l’òxid d’etilè que fabrica l’empresa, atès que és l’única planta a l’Estat que l’elabora aquest producte químic, amb aplicacions al sector de la farmàcia, la cosmètica i la química.

Fonts del departament d’Empresa de la Generalitat han explicat a Efe que una primera anàlisi documental sembla indicar que l’empresa complia amb la normativa en vigor, però que l’expedient haurà de certificar-ho.

La direcció general d’Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera de la Generalitat va obrir l’expedient informatiu ahir mateix, en conèixer-se l’explosió en aquesta empresa, situada a la Canonja (Tarragonès). La indústria química està subjecta a estrictes normatives de seguretat industrial i de prevenció de riscos laborals.

Avisos per SMS

El govern ha avançat avui que una de les millores que es proposarà per gestionar situacions d’emergència com la que es va viure ahir al vespre a Tarragona és incorporar un sistema d’avisos a la població per SMS a través dels telèfons mòbils, com ja preveu la normativa europea en aquesta matèria.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha assegurat que es demanarà a l’Estat que agilitzi la implantació d’aquest sistema, encara que hi hagi un marge fins al 2022 per aplicar la normativa europea.

Combustió controlada

Els Bombers treballen aquest dimecres per estabilitzar l’estructura afectada per l’explosió i desenrunar per rescatar el cos de la víctima mortal a la planta.

A més, continuen refrigerant el tanc d’òxid de propilè amb 6 monitors d’aigua per tal de mantenir la combustió controlada, com es pot veure en un vídeo enregistrat pel dron dels Mossos d’Esquadra .

De la seva banda, els Mossos d’Esquadra investiguen l’esfondrament d’un pis al barri de Torreforta de Tarragona provocat per l’impacte d’una peça metàl·lica projectada per l’explosió a l’empresa química. Es tracta d’una planxa de metall que fa aproximadament 122 x 165 x 3 cm. Una persona va perdre la vida en quedar colgada per l’ensorrament d’un sostre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia