Successos

Un mort i vuit ferits per una explosió a la petroquímica

Un potent incendi a la planta que Iqoxe té al polígon de Tarragona fa detonar els tancs d’òxid d’etilè i l’onada expansiva causa l’esfondrament d’un habitatge, on un home queda atrapat mortalment

Un mort, un desaparegut i vuit persones ferides, una d’elles en estat crític, és el resultat d’una forta explosió que hi va haver ahir a la tarda al polígon petroquímic de Tarragona. Les flames van cremar la planta de l’empresa Indústries Químiques d’Òxid d’Etilè (Iqoxe) i l’onada expansiva va provocar destrosses en un bloc de pisos del barri de Torreforta, que està situat a més de dos quilòmetres de distància del polígon petroquímic. Un veí de l’edifici va morir atrapat per l’esfondrament del pis de dalt. Els ferits i el desaparegut són, tots, treballadors de la planta incendiada.

Va ser poc abans de les set de la tarda quan es va desencadenar el foc. Iqoxe, l’antiga IQA, amb més de cinquanta anys operant a Tarragona, es dedica a la producció d’òxid d’etilè, un gas altament inflamable que té aplicacions en diverses àrees del negoci químic, des de dissolvents fins a materials aïllants. La forta explosió dels tancs del gas que es va produir a la planta es va sentir des de diversos punts allunyats del complex químic. La imponent columna de flames també va fer-se ràpidament visible des de quilòmetres de distància.

Iqoxe té la seu a la Canonja, però l’alarma va ser instantània a totes les poblacions dels voltants. Protecció Civil va demanar, en un primer moment, el confinament dels veïns de set poblacions, incloses Reus i Tarragona, a més de Salou, Vila-seca, Constantí, el Morell i la Canonja. Més tard, l’alarma va baixar de grau quan Emergències va descartar que hi hagués un núvol tòxic.

Els bombers van mobilitzar, d’inici, mitja dotzena de dotacions, que van acabar pujant a trenta quan, un cop en el lloc dels fets, els comandaments van poder valorar la magnitud de l’incendi.

Els serveis d’emergències mèdiques van atendre un total de vuit persones ferides pel foc de la planta química. Almenys un d’ells tenia un diagnòstic molt greu, i va haver de ser traslladat amb helicòpter medicalitzat a la unitat de cremats de l’hospital de la Vall d’Hebron, a Barcelona. Fins ben entrada la nit, continuaven els treballs per localitzar un altre treballador de la planta, que constava com a desaparegut.

Un mort a Torreforta

Mentre els bombers treballaven per apagar les fames a la planta química, arribava un avís d’emergència provinent del barri de Torreforta, situat a un parell de quilòmetres de distància del polígon petroquímic. Un tercer pis de la plaça Garcia Lorca s’havia ensorrat i la runa havia atrapat l’inquilí del pis de baix.

Entre els veïns del barri el succés es feia difícil d’entendre, i es repetia que la causa dels danys en l’estructura del bloc havia estat l’impacte d’una “bola de foc” que, presumptament, havia arribat disparada per l’explosió de la planta química. La paret afectada no era la façana que dona al carrer, sinó una que comunica amb el pati interior, el que voldria dir que l’objecte causant dels danys va dibuixar una estranya paràbola.

La Guàrdia Urbana va pentinar el pati buscant rastre del possible objecte i els bombers van optar per desallotjar i segellar tres pisos, fins que no se n’avaluïn els danys.

Les sirenes d’alarma no sonen “per segons”

Els primers moments posteriors a l’explosió de la planta química van generar una forta alarma social als municipis veïns al polígon petroquímic. Protecció Civil recomanava el confinament dels veïns a casa seva, però, en canvi, no van sonar les alarmes de risc per accident químic, unes sirenes que s’activen almenys un cop l’any pels preceptius exercicis de simulacre. L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, va al·legar que les sirenes no s’havien posat en marxa perquè “una ràpida avaluació dels bombers” va descartar l’existència d’un núvol tòxic que pogués representar un perill per a la població.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, va explicar que el confinament que es va recomanar a la població arran de l’explosió a Iqoxe havia estat amb caràcter “preventiu”. Segons la versió oficial exposada pel titular d’Interior, s’havia advertit la població per les xarxes socials, però no mitjançant les sirenes de risc químic perquè, just abans de fer-les sonar, es va saber que el risc estava controlat: “Quan s’ha decidit fer sonar les sirenes, en aquell moment, segons abans, ha arribat l’informe dels bombers.” En una compareixença feta tres hores després de la deflagració, Buch assegurava que es podia sortir al carrer i “respirar amb tranquil·litat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia