Successos

Seguretat

Periple homicida

S’ha tardat disset anys a portar al jutjat el sospitós d’un crim de Sant Pere Pescador

El sospitós primer va fugir a França, on el 2012 va perpetrar un altre assassinat i després va fugir a la República Dominicana, on va ser arrestat

La policia francesa el va entregar, però ara la Policía Nacional l’ha retornat a França perquè el jutgin

El juliol del 2002, els Mossos pentinaven l’Empordà amb la fotografia d’un home identificat com Domenico Peretti, sospitós d’haver mort d’un tret al clatell Michel Domínguez, un criador de gats de raça veí d’Albons, d’on va desaparèixer la dona que hi vivia, Martine Nicole Pellizari. Han hagut de transcórrer gairebé 18 anys abans no s’ha pogut capturar el sospitós de la mort del criador de gats i posar-lo a disposició del jutjat de Figueres, que el 14 d’octubre va decretar per a ell presó sense fiança. Però Peretti, que va ser entregat per la policia francesa, que el té identificat com Dominique Perez, no s’ha quedat a la presó del Puig de les Basses, com li correspondria pel lloc de comissió del crim. La Policía Nacional el va retornar als col·legues francesos, perquè ingressés a la presó a França, on també compleix presó preventiva per un crim comès el 2012. Perez, de 65 anys i nascut al Marroc, va ser arrestat a la República Dominicana, on s’havia anat a refugiar, i entregat a les autoritats franceses.

Un periple criminal que va començar a Sant Pere Pescador el 26 de juny del 2002, quan al número 13 del carrer Serra Bullones va ser trobat el cadàver de Michel Domínguez, un famós criador de gats que havia guanyat molts concursos amb els seus exemplars. Aquell dia, de matinada, Domínguez va rebre una trucada a la seva casa d’Albons, i va dir a la dona que anava a Sant Pere Pescador a casa d’uns amics. En veure que passaven les hores i el marit no tornava ni donava senyals de vida, la dona va anar a la casa de Sant Pere Pescador, i només d’entrar, darrere la porta, va descobrir el cadàver del seu home, amb un tret al clatell. Les sospites aviat es van dirigir contra Peretti, que havia estat company de Martine Nicole Pellizari, la dona que, es pressuposa, es va endur a la força. Segons ha revelat la investigació, la dona es volia desentendre de la relació, i aquella nit Peretti, que llavors vivia a Lliçà de Vall, li va trucar nombroses vegades i van discutir. Per això la dona hauria trucat a Domínguez per demanar-li ajuda i quan l’amic d’Albons era a la casa, Peretti, provinent de Lliçà, també hi va arribar. La tesi policial és que Peretti, un cop abatut Domínguez, es va endur la dona a la força. Amb la fotografia del sospitós a la mà va començar la recerca, però no el van poder caçar, i comptant que podia haver creuat la frontera, el jutjat de Figueres va dictar una ordre internacional de detenció contra Domenico Peretti. Però van passar anys sense trobar cap rastre del sospitós del crim de Sant Pere Pescador.

Amb l’ordre de recerca i detenció vigent contra Domenico Peretti, el diumenge 15 de gener del 2012 es produeix un altercat al Café du Moulin, a Fòntvielha, una població propera a Marsella. Implicats: un cambrer del bar, de 60 anys, i un grup d’una comunitat de nòmades que estaven en un campament habilitat de la zona. Hi van haver amenaces del cambrer cap a alguns dels nòmades, i ja entrada la nit, la gent de la zona d’acampada van veure arribar un home armat amb el que semblava un fusell. Van ressonar dos trets. Un va impactar al parabrisa d’un vehicle aparcat i l’altre va tocar i malferir un jove de 25 anys. Tot i que el van traslladar ràpidament a l’hospital d’Arles, no es va poder fer res per salvar-li la vida. La mort del jove va aixecar les ires dels seus parents i amics, i desenes de persones es van concentrar esvalotades als afores de l’hospital i els vigilants van haver d’alertar els gendarmes perquè hi anessin a calmar els ànims. Tot i que inicialment es desconeixia si el noi abatut era un dels que havien intervingut en l’altercat al bar o si en realitat va ser una víctima fortuïta, no va costar gaire relacionar la baralla i el tiroteig posterior. I les sospites aviat es van dirigir cap al cambrer protagonista de l’altercat, que, a més a més, va desaparèixer. La policia francesa primer va fer batudes a la zona per intentar localitzar el fugitiu, que van identificar com Dominique Perez, nascut al Marroc el 1953, però no el van localitzar i, davant la possibilitat molt probable que s’hagués evadit del país, es va emetre una ordre internacional de detenció. El sospitós del crim del campament de Fòntvielha va ser localitzat anys més tard a la República Dominicana, on s’havia anat a refugiar, i el 2017 va ser entregat a les autoritats franceses, que el van empresonar preventivament per l’assassinat.

Doble identitat

Durant l’estada a la presó a França es va veure que el pres, que també tenia antecedents per atracaments violents, era destre en la falsificació i feia servir diferents identitats. I es va comprovar que el Dominique Perez sospitós del crim de Fòntvielha era també el Domenico Peretti que els Mossos buscaven des del 2002 per l’assassinat del que teòricament era amic seu, Michel Domínguez, a Sant Pere Pescador. En compliment de l’ordre europea d’entrega, les autoritats franceses van fer una entrega temporal del detingut, que va travessar la frontera i va ser posat a disposició judicial a Figueres. El fiscal Víctor Pillado va demanar per a ell presó, i el jutge va decretar presó sense fiança per la causa de Sant Pere Pescador, però pocs dies després va fer el camí de retorn cap a França amb la Policía Nacional, que el va tornar a entregar a la policia francesa. El periple del sospitós continua. Haurà de ser jutjat a França pel crim de Fòntvielha, complir la condemna en cas que el trobin culpable i, després, tornar a Catalunya per rendir comptes pel cas de Sant Pere Pescador.

Disset any
han passat des que es va cometre el crim a Sant Pere Pescador fins que s’ha posat el sospitós a disposició del jutjat de Figueres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia