La majoria dels autors de robatoris en finques agrícoles del Camp són reincidents

Unió de Pagesos critica les «sancions judicials simbòliques» que sovint s'imposen als delinqüents

«Els robatoris en masos i en explotacions agrícoles es penalitzen amb multes reduïdes, com si es tractessin de simples peatges.» El responsable d'organització de la comissió permanent d'Unió de Pagesos (UP), Salomó Torres, va expressar ahir el seu malestar per la poca contundència en l'àmbit legislatiu que habitualment hi ha a l'hora de castigar els autors d'aquest tipus de delictes, cosa que origina que algunes de les sentències judicials «no estiguin a l'alçada» i que un bon nombre dels lladres que actuen al Camp de Tarragona siguin «reincidents o, fins i tot, que ja siguin coneguts per les víctimes». «Els pagesos del territori estan convivint amb aquesta problemàtica, que evidentment no és nova. Entre el sector s'està creant un clima d'alarma i de crispació social. Des del 2006, ens han comunicat més de 200 casos de propietaris perjudicats. Com que a vegades les multes no serveixen per dissuadir aquests episodis, d'entre els afectats n'hi ha que han presentat denúncia i d'altres que no perquè creuen que no aclareixen res, tot i que nosaltres sempre els aconsellem que ho facin.» D'altra banda, Torres va argumentar que almenys, com a fet positiu, amb el desplegament dels Mossos –que va culminar el novembre del 2008– va augmentar el nombre d'agents, tal com el sindicat reclamava. Independentment d'això, però, des d'UP es constituirà un grup de treball per analitzar el marc legislatiu actual i també se sol·licitarà una reunió amb el cos de seguretat autonòmic i amb el Departament de Justícia de la Generalitat amb l'objectiu de valorar aquesta realitat conjuntament. A tot plegat, el coordinador territorial del Camp d'UP, Josep Maria Coll, va concloure que entre les poblacions més afectades hi ha Reus, Vilallonga del Camp, el Morell, la Selva del Camp i Mont-roig del Camp, on en els últims quatre anys s'han presentat 20 denúncies de veïns.

Una multa de 90 euros per la sostracció de material valorat en més de 400

La gota que ha fet vessar el got i que en part ha estat l'origen de la denúncia pública que UP va realitzar ahir va ser un judici ràpid que va tenir lloc dimarts als jutjats de Reus contra tres acusats de robar material –sobretot de rec i valorat en més de 400 euros– a un veí de Mont-roig del Camp, el maig del 2008. El jutge va exculpar un dels detinguts després que els seus suposats còmplices afirmessin que no estava implicat en el succés, mentre que als altres dos «només els va posar el pagament d'una multa de 90 euros». El desànim que ha generat aquesta decisió per ara no farà que els pagesos s'organitzin en patrulles perquè és una pràctica que està fora del marc legal, si bé UP reclama que «la policia continuï investigant els circuïts de venda de la mercaderia robada».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.