Successos

La riuada podria haver causat 12 milions de pèrdues a Montblanc

Balanç conjunt entre la Generalitat i els municipis de la Conca

L’ajut estatal s’inclouria amb els del riu Segura

La riuada del dia 22 podria haver causat uns danys per valor 12 milions d’euros, només al terme de Montblanc. Els tècnics dels municipis de la Conca de Barberà han començat aquesta setmana a fer balanç definitiu dels desperfectes, acompanyats dels tècnics de la Generalitat, per tal de detallar els desperfectes en béns públics i particulars. Ahir van començar per Montblanc, amb un centenar d’hectàrees afectades pel desbordament del Francolí. L’objectiu és tancar la quantitat en el consell d’alcaldes de la Conca de dilluns.

Els municipis estan pendents que el Consell de Ministres ampliï el decret d’ajuts per a zones catastròfiques que es va aprovar arran de les inundacions al Baix Segura de Múrcia i el País Valencià. Volen enllestir a contrarellotge les avaluacions dels desperfectes per no perdre l’oportunitat.

Uns 120 veïns de Montblanc s’han adreçat a l’Ajuntament per fer constar danys a les seves propietats, de més o menys consideració, és a dir, des d’un petit hort fins a una casa sencera –com és el cas d’una família que valorava la pèrdua del seu immoble, a tocar del riu, en 400.000 euros–. L’abast total de la riuada s’estén per diverses parcel·les, superant el milió de metres quadrats al terme, segons una primera valoració feta des d’un dron.

A l’Espluga, els danys serien molt semblants. L’Ajuntament hauria calculat, provisionalment, en uns 11,6 milions en desperfectes de les més de 200 reclamacions de què ja disposen. La meitat són per horts arrasats per la riuada. Hi ha una quinzena d’habitatges afectats, cinc negocis –entre els quals, el restaurant El Gatim i el celler Rendé Masdéu, completament desapareguts–, cinc magatzems, una quinzena de vehicles i una cinquantena de camins. La primera estimació de l’Ajuntament en afectacions en infraestructures de titularitat municipal s’eleva a 1,6 milions d’euros –danys al magatzem i la maquinària de la brigada municipal, també la base de l’ADF, camins municipals i l’entorn del parc fluvial–. A Vimbodí i a Poblet continuen tenint problemes amb el subministrament d’aigua. Reparar l’avaria costarà 600.000 euros. També tenen molts camins fets malbé, una desena de cases afectades i diversos espais i equipaments del terme, la qual cosa eleva els danys a gairebé un milió d’euros, sense incloure els dos ponts ensorrats que són propietat de la Diputació de Tarragona. “Treballem a contrarellotge per fer la valoració de danys”, va assegurar ahir l’alcalde de Vimbodí, Joan Canela. Vilaverd, la Riba, Vallclara, Vilanova de Prades i Savallà del Comtat són altres municipis afectats pels aiguats i que també estan fent balanços.

LA XIFRA

3
desapareguts va provocar la riuada del Francolí del dia 22, i tres víctimes mortals més.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia