Successos

Seguretat

Confessió epistolar

L’acusat d’un crim a Sant Pere Pescador el 2017, que no ha declarat mai, envia una carta al fiscal i admet els fets

Demana disculpes als familiars de la víctima

“Els demano perdó encara que no me’l mereixo. Amén. Que així sigui”

“Bon dia senyor fiscal. Em dirigeixo a vostè amb tot el respecte que vostè mereix. El motiu és disculpar-me i acceptar la responsabilitat de la mort del senyor Pagès Teixidor. Em dirigeixo a través de vostè als familiars. Els prego que em perdonin. Soc el responsable de la mort del seu ésser estimat...” És un fragment de la carta que ha enviat Manuel Rodríguez Origain al fiscal Víctor Pillado, que ja ha presentat el seu escrit d’acusació contra Rodríguez Origain, per a qui demana una pena de 29 anys de presó per l’assassinat del veí de Figueres Enric Pagès Teixidor, de 82 anys, trobat mort asfixiat a Sant Pere Pescador el 10 de juny del 2017.

La carta que ha enviat Rodríguez Origain, que va ser detingut a Itàlia i està empresonat a Figueres, és la primera versió que aporta a la causa. En la confessió epistolar, que acaba amb “Amén=que així sigui”, Rodríguez Origain només es limita a lamentar-se per haver causat la mort a Pagès i a demanar perdó. Les explicacions de l’acusat sobre els fets ocorreguts a la platja de Sant Pere Pescador s’endevinen en l’escrit de conclusions que ha presentat el seu lletrat, Antoni Quera, que proposa que sigui condemnat, per homicidi, a set anys i mig de presó.

Quera presenta Rodríguez Origain com un home primari, sense estudis, antisocial i amb una falta de control sobre els seus impulsos derivada dels abusos i de l’obligació a prostituir-se que, assegura, va patir entre els 10 i els 12 anys, abans de començar el seu periple per correccionals, on als 14 anys es va enganxar a la droga. La defensa continua el seu relat fàctic dient que Rodríguez Origain, que ha intentat suïcidar-se diverses vegades i ha estat ingressat molts cops en psiquiàtrics i presons, el dia dels fets, amb les facultats volitives afectades per l’alcohol i les drogues, va arribar sense saber com a la platja de Sant Pere Pescador. Allà es va trobar amb el jubilat Pere Pagès, que li va fer una “proposició” que a ell el va enfurismar i, sense saber com, li va causar la mort. Quan es va adonar del que havia fet “li va tapar la cara amb una tovallola i va posar unes rames per protegir el cadàver”. Espantat, va fugir, i a prop va trobar un Opel Corsa, obert i amb les claus posades, i sense saber que era de la víctima hi va pujar i va conduir fins haver passat la frontera.

Enric Pagès va sortir de casa seva el matí del dia 10 de juny i es va dirigir, amb el seu Opel Corsa, cap a la platja de Sant Pere Pescador, un lloc que solia freqüentar. Al vespre una dona va trobar el cadàver en una zona d’aparcament davant de la platja del Cortal, a prop de l’antiga piscifactoria. La posició del cos, mig tapat, amb els pantalons abaixats, va fer sospitar que es tractava d’una mort homicida, i l’autòpsia va confirmar que havia estat asfixiat. Al cos no es va trobar ni la documentació personal ni el telèfon mòbil de Pagès. El cotxe de la víctima, un Opel Corsa de color blanc amb matrícula 1906 HLZ, no va ser trobat a l’escenari del crim ni pels voltants, i immediatament els Mossos van dictar una petició de recerca del vehicle que es va enviar a tots els cossos policials. En el requeriment, s’advertia especialment que s’adoptessin mesures de seguretat davant la possibilitat que el conduïssin persones perilloses i que podien anar armades. El cotxe va ser trobat aparcat a l’àrea de Le Village Catalan, a uns 25 km de la Jonquera. La policia científica va extreure empremtes d’un tiquet de l’autopista i d’una bossa de plàstic que no eren d’Enric Pagès ni de cap familiar que utilitzés el cotxe. Les empremtes es van processar i es va trobar una coincidència amb una persona que ja constava en els arxius policials: Manuel Rodríguez Origain. Identificat com a sospitós, i davant l’evidència que havia travessat la frontera, el jutjat de Figueres va dictar una ordre de recerca i detenció internacional. Manuel Rodríguez Origain va ser localitzat i detingut a Itàlia, país que el va entregar. Més tard, l’ADN trobat en un mocador al costat del cos a l’escena del crim també el va acabar d’incriminar. Però mai havia confessat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia