El TSJC obliga a donar la llicència al macroprostíbul aturat a la Jonquera

L'alcalde diu que acatarà la sentència, però buscarà alternatives per evitar que el local pugui obrir

L'any 2002, l'Ajuntament de la Jonquera va donar llicència per fer la carcassa d'un edifici al polígon Mas Morató que, tot i que no s'havia especificat oficialment a què es destinaria, hi havia uns plànols per fer-hi un hotel de seixanta habitacions. La sorpresa va ser quan el 2005 va arribar al consistori una nova petició per als interiors de l'edifici i una altra en què s'especificava que el local es volia convertir en una sala de festes i un prostíbul amb capacitat per a 1.262 persones. L'Ajuntament va denegar el permís i els propietaris van fer una petició rebaixant la capacitat de l'establiment a gairebé la meitat. El mes d'agost del 2006, l'Ajuntament va tornar a tombar el projecte basant-se en uns informes de la Generalitat que indicaven que el prostíbul podia provocar problemes de seguretat i també de trànsit. Llavors, l'alcalde ja reconeixia que els informes jurídics del consistori deixaven clar que no hi havia prou fonament legal per denegar el projecte, però que l'Ajuntament ho decidia fer igualment amb el suport de la Generalitat.

La societat que vol fer aquest negoci, La Vimetera, SL, va presentar un recurs al jutjat contenciós administratiu número 2 de Girona, que l'any 2008 va donar la raó al consistori. La Vimetera, SL va recórrer al TSJC i la jugada li ha sortit bé. El TSJC entén que no hi havia motius per haver aturat el bordell, perquè complia tots els requisits legals. Qualifica de «sorprenent» el fet que l'informe desfavorable de la Generalitat fos la base per tombar el projecte. La sentència, que és ferma, dóna quinze dies a l'Ajuntament perquè proporcioni als promotors els papers de les llicències. L'advocat Lluís Frigola, que representa La Vimetera, SL, es congratula de la decisió del TSJC. «El projecte és legal i no tenia sentit que s'impedís l'execució per aquest informe de la Generalitat. Nosaltres entenem que les obres poden tornar a començar d'immediat.» La Vimetera, SL no descarta demanar danys i perjudicis per tots aquests anys que l'edifici ha estat aturat.

La base de l'ordenança

L'alcalde, Jordi Cabezas, reconeix que acatarà la sentència i donarà els permisos d'obres i activitats corresponents. «Des d'un començament, vaig explicar que si hi havia un jutjat que ens obligava a donar les llicències ho faríem.» Aquestes conciliadores paraules de l'alcalde, però, no signifiquen que l'Ajuntament hagi tirat la tovallola en aquest afer. Cabezas admet que els advocats encara estan estudiant la sentència del TSJC i no descarta buscar alguna argúcia legal per impedir l'obertura del local. Una de les possibilitats és l'ordenança municipal que el 2006 va aprovar el consistori i que prohibia la instal·lació de bordells al municipi. El projecte de La Vimetera, SL, en teoria, no es veia afectat perquè s'havia presentat la llicència abans de l'ordenança, tot i que Cabezas encara hi veu alguna possibilitat: «No aniré contra els jutges, però aquesta societat encara no ha demanat el permís d'obertura i l'ordenança no permet obrir prostíbuls. O sigui, que ja ho veurem.»

L'amo, imputat per tràfic de dones

La Vimetera, SL, la societat que ha aconseguit la sentència favorable del TSJC, està administrada per José Moreno Gómez, l'empresari que també regenta els bordells Edén, de Melianta i Eclipse, de Mont-ras. José Moreno té oberta una causa judicial des del maig del 2008 quan la Policía Nacional va fer una batuda als dos clubs i va detenir Moreno i alguns dels seus col·laboradors en relació amb una suposada xarxa de tràfic de dones brasileres. La batuda policial es va fer arran de la denúncia que va presentar el cònsol del Brasil a Barcelona, després que dues noies brasileres anessin al consolat a demanar protecció dient que s'havien escapat de l'Edén perquè les obligaven a prostituir-se, no les deixaven sortir del club i les tenien amenaçades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.