Successos

Successos

Rebenten rodes de 163 cotxes en cinc municipis gironins

Tot fa pensar que es tracta d’una acció coordinada feta amb uns punxons prims

Verges és el més afectat, amb 108 vehicles, però també ho van ser Girona, Sarrià de Ter, Llagostera, Medinyà i la Tallada

Una acció vandàlica, tot just tres dies després de la celebració del referèndum d’autodeterminació i l’endemà de la gran aturada de país, es va saldar la nit de dimarts a dimecres amb les rodes rebentades de 163 cotxes, repartits per sis municipis de la demarcació. Verges, Girona, Sarrià de Ter, la Tallada, Llagostera i Medinyà van ser els pobles afectats, si bé amb notables diferències pel que fa al nombre de vehicles malmesos –vegeu peça.

El municipi que va resultar més afectat per aquesta bretolada va ser el de Verges, amb 108 cotxes malmesos. Quan molts dels veïns es van despertar per anar treballar a primera hora van descobrir consternats que els havien punxat rodes dels seus vehicles. Estem parlant d’una població amb poc més de mil habitants i amb un nucli relativament reduït, per la qual cosa l’afectació va ser ràpida i important, a més d’absolutament precisa, molt coordinada, si més no vistos els resultats. De fet, només tres carrers i una urbanització es van escapar d’aquesta acció sense precedents a Verges. A alguns, amb més sort, com el mateix alcalde, Ignasi Sabater (CUP), només els van rebentar una roda, però a molts altres van ser totes quatre. Un veí explicava que els fets segurament s’havien d’haver produït entre les 11 i les 12 de la nit: “El meu fill va arribar cap a les 12 de la nit i ja va veure un vehicle amb una roda rebentada al costat de casa”, explica.

L’alcalde, Ignasi Sabater, va explicar ahir, mentre coordinava els treballs i ajudava els veïns, que a primera hora ja rebia trucades que alertaven dels fets. “El primer que es va fer va ser posar aquests fets en coneixement dels Mossos d’Esquadra. Pensem que estem davant d’unes accions que considerem inacceptables. El més important va ser posar-se ràpidament a disposició dels veïns”. Sabater creu que estem vivint temps convulsos: “Són uns fets absolutament inacceptables. A més, estic absolutament segur que no estem davant d’uns fets aïllats. Estem en uns moments en els quals de dia uns van uniformats i de nit altres es mouen de manera incontrolada.”, tot afegint-hi: “Ara el que és més important és mantenir la calma, la serenitat. No es pot acusar ningú directament, perquè cauríem en el mateix parany”.

Un despertar insòlit

De la consternació a la impotència passant per les dificultats de logística. La majoria dels afectats anaven a agafar els seus vehicles per anar a treballar. Molts no van poder arribar a temps. Primer per poder fer la tramitació amb l’asseguradora i per presentar la denúncia a l’oficina que es va habilitar a l’ajuntament de Verges.

El volum de vehicles afectats i la manera ràpida i efectiva amb la qual es va dur a terme fa pensar en la participació d’un grup de persones que haurien treballat de manera ràpida i coordinada, com si es tractés d’una operació. La manera amb la qual es van rebentar els pneumàtics a Verges també segueix un mateix patró: la utilització d’un punxó prim amb el qual, en la majoria dels casos, es van practicar tres forats a cadascun de les rodes. L’objectiu, i vista la manera com es va fer, era punxar el màxim nombre de rodes. En alguns casos alguna roda va quedar intacta perquè el vehicle estava molt arraconat a una paret i era difícil accedir-hi.

Propera a Verges, a la Tallada va aparèixer també un vehicle afectat. Si bé, i en aquest cas, el patró hauria estat ben diferent perquè el pneumàtic presentaria només un forat fet amb un objecte tallant molt més gran

Grues amunt i avall

La visió del municipi, ahir al matí, era singular. Al carrer de Girona es veien grues de diferents companyies entrant i sortint d’un solar on hi havia cotxes estacionats. El mateix passava en un segon solar, al carrer Empordà. En tots dos, agents de la policia científica dels Mossos d’Esquadra analitzaven els vehicles per poder identificar els responsables: “M’han comentat que no tregui el cotxe fins que l’hagin mirat”, explicava un veí, afegint-hi: “Ara volen mirar si en algun dels establiments hi ha alguna càmera de seguretat que els doni alguna pista.”

La reacció no es va fer esperar. Molts veïns de la població es van oferir a traslladar els afectats que no disposaven de vehicle fins al seu lloc de treball. L’Ajuntament va habilitar un espai per poder centralitzar les denúncies, que ahir a la tarda van arribar fins a les 108. Caldrà veure qui assumirà el cost dels desperfectes. En tractar-se d’un acte vandàlic, les asseguradores no cobreixen aquests tipus de desperfectes, segons assegurava un veí, si bé els queda cobert el servei de grua. En el cas d’un sol pneumàtic la reparació es força ràpida, però quan es tracta de més cal portar el vehicle al mecànic per fer l’ajustament.

LES XIFRES

3
són el nombre
de perforacions que es van fer a cada roda a Verges. Totes amb punxons molt fins.
108
cotxes
afectats només a Verges, però 163 en sis pobles de la demarcació, en una acció que sembla ser coordinada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia