Successos

tribunals

sentència

Setze anys i mig de presó per a l'autor del crim de Colera

Haurà d'indemnitzar la família de la víctima amb 131.690 euros pels danys morals ocasionats

Juntament amb una de les condemnades, també ha de compensar la Generalitat pel foc que van calar

La secció quarta de l'Audiència de Girona ha condemnat a setze anys i mig de presó Marlon Roberto Castro Pedroza com a responsable de la mort d'un veí de Llançà, Ángel Ruiz da Roa. El crim va tenir lloc en un paratge rural de Sant Miquel de Colera el 17 de març del 2014. Basant-se en el veredicte que fa unes tres setmanes va emetre el jurat popular –que va declarar l'acusat culpable d'un delicte d'assassinat i d'un altre d'incendi forestal–, ara el magistrat Joan Mora ha dictat sentència. La pena que finalment el jutge ha imposat a Marlon ha estat més baixa que les que reclamaven les acusacions. D'una banda, després de la lectura del veredicte, el fiscal, Enrique Barata, va sol·licitar que fos condemnat a 21 anys de presó (divuit per l'assassinat i tres per l'incendi, ja que el processat i la seva parella van calar foc al cadàver per intentar esborrar proves). I paral·lelament, l'advocada de la família de la víctima va demanar la pena màxima en aquest cas: 25 anys de presó –vint per l'assassinat i cinc per l'incendi.

En la resolució judicial es recull que Castro Pedroza ha estat condemnat a quinze anys de presó per un delicte d'assassinat, i a un any i mig més i a una multa de 2.520 euros pel delicte d'incendi forestal. Marlon, a més, ha d'indemnitzar tres dels familiars de la víctima amb un total de 131.690 euros i, juntament amb una de les tres condemnades també en la causa, Esther Puig del Castillo, haurà de compensar la Generalitat de Catalunya pels danys que van ocasionar en el paratge on van calar foc de manera intencionada. Les flames van afectar més de mitja hectàrea de terreny d'una zona protegida del massís de l'Albera i, per aquest motiu, entre tots dos han d'indemnitzar el govern català amb 2.710 euros.

El tribunal popular va declarar provat que el processat va apunyalar la víctima fins a vuit vegades quan no es podia defensar, perquè estava estesa a terra “semiinconscient” com a resultat dels cops de puny que li havia propinat poca estona abans. En el veredicte, els membres del jurat van descartar per unanimitat que, en el moment de perpetrar el crim, Marlon tingués les facultats afectades pel consum d'estupefaents o que actués ofuscat per un “estat de furor i còlera sobtat” quan va veure Ángel Ruiz da Roa amb la seva roba i el seu rellotge. Aquests objectes eren a casa de l'exparella de l'acusat, que feia poques setmanes havia iniciat una relació sentimental amb la víctima.

L'advocat Sergio Noguero, que va exercir la defensa de Marlon, es va mostrar disconforme amb el veredicte del jurat, si bé està satisfet amb la sentència, tenint en compte que el jutge ha aplicat les penes mínimes al seu client. El lletrat estudia, tot i això, si presentarà recurs contra la sentència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i si demana la nul·litat del judici perquè considera que hi ha arguments legals perquè s'hagi de tornar a repetir.

Dependència de la cocaïna

El Codi Penal castiga el delicte d'assassinat amb penes que van dels 15 als 20 anys de presó. El jutge, per tant, ha aplicat a Marlon el barem mínim. El magistrat ho justifica recordant que, tot i que el jurat no va declarar provat que estigués sota la influència de substàncies tòxiques quan va cometre el crim, “en l'època dels fets tenia problemes amb el consum de cocaïna i amb l'alcohol”.

Respecte al delicte d'incendi forestal, comporta multes d'entre dotze i divuit mesos o bé penes de presó d'un a cinc anys. Aquí el jutge li ha imposat un any i mig de presó perquè, malgrat que la superfície cremada no va arribar a l'hectàrea, les flames van malmetre una zona protegida. “Si els Bombers no haguessin actuat ràpidament, el dany que podria haver causat a la flora i al paisatge podia haver sigut important. Molt més que no pas si el foc hagués tingut lloc en un descampat o en un lloc erm”, diu Mora.

La sentència també recull la pena per a les altres tres processades (igual que la víctima i que Marlon, tots són veïns de Llançà). Elles no es van haver d'enfrontar al veredicte del jurat perquè el fiscal, l'acusació particular i les seves defenses van arribar a un acord. Seguint la conformitat, Dolors Folch, que va ser qui va portar la víctima fins al paratge apartat on havia quedat amb Marlon, ha estat condemnada a cinc anys de presó per lesions en concurs amb homicidi imprudent. A la parella de Castro Pedroza, Esther Puig del Castillo, li imposen dos anys de presó per encobriment i, per l'incendi forestal, un any i mig i una multa de 1.800 euros. I la mare d'Esther, Carmen del Castillo, ha estat condemnada a un any i sis mesos per encobriment.

LA XIFRA

4
veïns de Llançà han estat jutjats pel cas: Marlon Roberto, Dolors Folch, Esther Puig i Carmen del Castillo.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia