Successos

Tribunals

Droga per a usos “espirituals”

L'Audiència de Girona absol un home que es va fer enviar dos quilos de fulla de coca des de Colòmbia fins a Argelaguer

La fiscalia va acabar retirant l'acusació perquè no ha quedat provat que volgués traficar amb la droga

Per a finalitats religioses i espirituals. Un acusat per haver-se fet enviar un paquet de 2,3 quilos de fulla de coca des de Colòmbia fins a Argelaguer va assegurar ahir, a l'Audiència de Girona, que no es dedica al narcotràfic ni tenia intenció de convertir la pols vegetal en cocaïna. Segons va detallar l'home, Felipe Toro Mejía, d'origen colombià, fa temps que ha abraçat les tradicions de les cultures indígenes del seu país i fa servir la fulla de coca “de manera ritual”. “Mastegar-la forma part del meu llegat cultural”, va subratllar. Al final del judici, la fiscalia va retirar l'acusació contra ell, que va acabar absolt.

L'acusat s'enfrontava inicialment a quatre anys de presó i a pagar una multa de 2.000 euros per un delicte contra la salut pública. El paquet enviat “per una bona amiga” des de Colòmbia va arribar a l'aeroport de Madrid el 19 de setembre del 2014. Quan el van examinar amb rajos X, el material tenia una densitat que podia indicar que a dins hi havia estupefaents. Vigilància Duanera va recollir-lo i el va portar fins a la seva destinació final, Argelaguer. Allà els agents van esperar que el destinatari l'anés a buscar. Ho va fer el 22 de setembre a les deu del matí i tan bon punt va signar la recepció del paquet el van detenir. A dins, hi havia dos pots amb pasta de tabac i l'anomenat mambe, un preparat fet amb fulles de coca triturades. Les quatre bosses amb pols de color verd que hi havia al paquet contenien 212,5 grams de droga d'una puresa del 0,30%. El seu valor al mercat, un cop processada i convertida en cocaïna, hauria estat de 893,79 euros.

Toro va reconèixer que sabia què hi havia dins el paquet, però va defensar que al seu país d'origen mastegar coca és una pràctica estesa i tolerada perquè forma part de les cultures ancestrals. “És una planta sagrada, un element de connexió social que s'usa per a la resolució de conflictes.” A més, mastegar coca quan no es fa en grup, hi va afegir, serveix per “resar” als “déus dels indígenes”. El processat va afirmar que “en cap moment” es va arribar a plantejar que no fos legal, basant-se en la laxitud de les normes colombianes en relació amb el consum de fulla de coca. Va negar rotundament que fos consumidor de cocaïna i va exposar que és una droga rebutjada per les cultures indígenes “pel dany que produeix”.

Els perits van detallar que extreure cocaïna de la fulla de coca és “molt complicat” perquè hi ha una concentració molt baixa. Per això van remarcar que tenint en compte la quantitat de pols vegetal i el grau de puresa s'haurien pogut extreure en un laboratori, com a màxim, dos grams de cocaïna per quilo de fulla de coca triturada.

Al final del judici, la fiscalia va retirar l'acusació perquè no va quedar acreditat que l'acusat tingués intenció de traficar amb la droga, sobretot tenint en compte les dificultats per convertir la fulla de coca en cocaïna. El president del tribunal de la secció quarta va anunciar que dictaran una sentència absolutòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia