Successos

policia

detenció

Reapareix “el Rambo de la Cerdanya” en un serial de robatoris

Amb un cotxe robat, intenta atracar una benzinera vestit de militar i armat amb una escopeta sostreta en un pis

Martí Cots, o també conegut popularment com “el Rambo de la Cerdanya”, ha ressorgit. Fa escassament quatre dies, el 28 d'octubre, els Mossos van ser alertats que Cots havia fugit del centre assistencial Sant Joan de Déu d'Almacelles, on estava voluntàriament després d'haver complert l'última condemna a la presó de Ponent. Hores més tard es va saber que havia sostret un turisme a Osca, després de fer autoestop. L'endemà, durant la nit del 29 d'octubre, un trucada a la policia avisava que Cots, vestit amb roba militar i armat amb una escopeta, havia intentat atracar una benzinera de Riu de Cerdanya. L'arma, l'hauria robat d'una casa de la Cerdanya.

El bosc, el seu entorn

Amb els indicis recollits, ahir al matí es va iniciar un dispositiu de recerca per la zona boscosa on els policies sabien que acostumava a amagar-se el sospitós. Atès que l'àrea de recerca era molt àmplia, també hi van participar un gran nombre d'efectius, amb el suport d'un helicòpter. L'operació era d'alt risc, ja que la policia el considera un delinqüent perillós i, a més, anava armat.

Hores després d'iniciar-se l'operació policial, pels volts de les dotze del migdia, els mossos van localitzar i detenir el fugitiu, a la zona del refugi de Cortals de l'Ingla, al terme de Bellver de Cerdanya. L'home té nombrosos antecedents i passarà pròximament a disposició del jutjat de la Seu d'Urgell.

Cots acumula una llarga trajectòria de fugides i tirotejos. Amb només 18 anys ja va ser condemnat per haver atracat un taxista. De jove va fer carrera molt de pressa en el món delictiu, i amb 24 anys ja acumulava més de trenta detencions i un bon nombre de fugides. El 1993, després d'engegar cinc trets amb una escopeta de canons retallats a uns guàrdies civils que el volien detenir a Bellver, va protagonitzar una fugida de pel·lícula travessant la frontera amb un tractor robat. Cots va aconseguir arribar a Itàlia, on el van detenir, però també es va escapar quan els carrabiners el duien emmanillat.

El febrer de 1994, es va allunyar una mica del seu territori natural, la Cerdanya, i anava per Amer amb un cotxe robat, sense matrícula, quan una parella de la Guàrdia Civil li va ordenar aturés el vehicle. Va fugir, va aturar el cotxe en un voral a Vilanna, va treure l'escopeta retallada i va disparar contra els agents que el perseguien. Hi va haver un intercanvi de trets. Cots i un dels guàrdies van acabar ferits pels trets. Cots va anar a la presó per aquests fets.

El 1999, quan complia condemna pel tiroteig d'Amer i altres delictes, a la presó de Ponent de Lleida, va aprofitar el primer permís penitenciari que li van donar per evadir-se. Cots es va tornar a refugiar a la Cerdanya, el territori que coneix més bé, i va tornar a empunyar l'escopeta i a cometre atracaments, com ara a la Caixa de Girona de Llívia i la Caixa del Penedès de Puigcerdà.

Pagès d'ofici, havia demanat més d'una vegada que, si l'havien de tancar, miressin de fer-ho en una presó on hi hagués vaques. L'estiu del 2010 va aprofitar un permís per evadir-se de la presó Model de Barcelona. Llavors, els mossos el van detenir en una casa abandonada al Molí d'en Pous de Taió, a Bellver, on tenien la certesa que hi vivia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia