Successos

medi ambient

pluges

Un aiguat escombra el territori

Els bombers fan una quarantena de sortides a l'Empordà

Un matrimoni d'Empuriabrava acaba a l'hospital per la caiguda d'un llamp a casa seva

El front de tempestes que va escombrar el territori de sud-oest a nord-est ahir a la matinada va provocar que els Bombers de la Generalitat haguessin de fer un centenar de sortides arreu de Catalunya. A les comarques gironines es van produir 40 avisos, tots ells repartits entre el Baix i l'Alt Empordà. El front de pluges va anar acompanyat de tempestes, vent fort i llamps, i va deixar registres destacats, especialment a la demarcació gironina. A Fornells de la Selva van caure 30 l/m²
en 30 minuts; a Monells,
27 l/m² en mitja hora, i a Castell-Platja d'Aro, 21 l/m² en 30 minuts.

Ensurt per un llamp

Els llamps que durant la matinada van caure sobre Castelló d'Empúries van cremar el quadre elèctric d'un habitatge del carrer Arenal d'Empuriabrava. Com a conseqüència del foc, es va generar una intensa columna de fum a la primera planta de la casa. El matrimoni, una parella de portuguesos, va apagar pel seu compte les flames. Cap a les set del matí, els van traslladar a l'hospital de Figueres per inhalació lleu de fum, però de seguida van ser donats d'alta. “A les quatre de la matinada hem sentit el soroll d'una explosió o una bomba, i poc després hem vist una bola de foc entrant dins de casa; jo mateix l'he apagada”, diu l'Eugenio. “Són coses naturals que poden passar i no cal donar-hi més importància.”

A la Bisbal, ahir al matí, molts veïns passejaven per la vora del riu Daró per copsar el nivell de l'aigua que baixava pel curs, que va anar minvant al llarg del matí. Després que molts patissin de matinada, quan les tempestes van arribar a descarregar prop de 40 litres per metre quadrat en tot just mitja hora (i en total 100 des de dimarts), al final el balanç va ser benèvol. Només algunes branques d'arbres trencades, la caiguda d'un arbre sobre un vehicle aparcat al carrer Folch i Torres, i diversos talls elèctrics al municipi i altres poblacions com ara Parlavà. Com a conseqüència del fort aiguat, per exemple, es va produir un curtcircuit en un transformador d'Endesa al carrer Jaume II i el subministrament es va haver de restablir amb un grup electrogen.

La Bisbal es recupera

L'alcalde, Lluís Sais, hi veia el costat positiu: “Després d'un any i mig sense baixar aigua pel Daró i amb els problemes que hem tingut de contaminació provocats també per la sequera, l'increment del nivell freàtic és una molt bona notícia”, assegurava a l'Agència ACN. Malgrat això, encara caldran més precipitacions perquè el nivell dels pous recuperi una certa normalitat.

A la resta del Baix Empordà també va caure força aigua, però la sequera dels últims mesos va contribuir que el terreny engolís i els majors maldecaps es van resoldre a primera hora del matí, quan els operaris de les diferents brigades van anar destapant els embornals embussats de fullaraca i pinassa. A Sant Feliu de Guíxols, una de les zones més afectades va ser el sector de Sant Pol, amb una part del parc de les Dunes i el tram inicial de l'avinguda Jaume I tallats al trànsit fins que va drenar l'aigua acumulada.

LA XIFRA

100
litres
per metre quadrat es van arribar a acumular des de dimarts al vespre a la Bisbal d'Empordà
Després d'un any i mig sense baixar aigua pel Daró, l'increment del nivell freàtic és una molt bona notícia
Lluís Sais
alcalde de la bisbal d'empordà
Hem sentit el soroll d'una explosió i poc després hem vist una bola de foc entrant dins de casa
Eugenio
veí d'empuriabrava

Donen per acabada l'alerta

Protecció Civil de la Generalitat va desactivar ahir a la tarda l'alerta del pla Inuncat per risc d'inundacions per les tempestes que han escombrat Catalunya en les últimes hores, un cop el Servei Meteorològic de Catalunya va donar per acabat l'episodi i no s'esperen noves precipitacions. El pla, però, de moment queda en prealerta per la probabilitat, tot i que baixa, de noves tempestes al quadrant nord-est. Finalment, el telèfon d'emergències 112 va rebre 204 trucades fins a les set del matí, hora en què ja van anar clarament a la baixa. De fet, entre aquesta hora i les nou del matí, només se'n van registrar 16 més, La majoria de les incidències –inundacions de baixos i caiguda d'arbres i objectes a la via per les fortes ratxes de vent– es van concentrar entre la una i les tres de la matinada. Cap d'elles no va causar danys personals. Les localitats des de les quals es van fer més trucades van ser Badalona (33 trucades), Barcelona (26), Lleida (9), Sant Pere Pescador (8), Sant Boi de Llobregat (7) i Calonge (6).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia