Successos

Societat

Hortalisses gegants a la Terra Alta

La carabassa més gran creix a Corbera

Un exemplar supera els 535 quilos de pes

Aquestes carabasses augmenten fins a 20 quilos cada dia amb atencions constants

En un camp de cultiu molt pròxim al municipi de Corbera d'Ebre, a la Terra Alta, Josep Maria González, conegut per molts com a Poti, hi conrea carabasses. Dit així, aquesta història no tindria gaire més misteri. Però el cas és que les que ell està tirant endavant pesen al voltant de mitja tona cadascuna. Per ser més exactes, en Poti ha aconseguit fer créixer tres carabasses gegants: la que pesa menys fa 330 quilos; la segueix una altra de 475, i l'estrella de la plantació és la que fa més de 535 quilos i molt possiblement és mereixedora del títol honorífic de ser la carabassa més gran de Catalunya.

Com s'aconsegueixen exemplars d'aquestes dimensions? Doncs, segons explica el mateix pagès, amb “molta dedicació” i cures constants: “Cal estar-hi molt al damunt”, precisa. Des que les va plantar, cada dia va al tros per vigilar que les carabasses creixen adequadament. Un excés d'aigua o d'adob, diu, podria provocar que s'esgallessen i que es fessen malbé. Les xifres de vertigen no acaben amb el pes de les hortalisses: cada carabassera mesura uns onze metres de llargada i vuit d'amplada; a més, la plantació necessita ser regada cada dia amb uns 500 litres d'aigua. El resultat és que, cada dia, les carabasses augmenten de pes “entre 15 i 20 quilos”.

En Poti reconeix que es va aficionar al cultiu d'hortalisses gegants a partir de la tradició existent als Estats Units, tot i que les Terres de l'Ebre no són, diu, la zona més idònia per dur a terme aquesta mena de cultiu. D'un temps ençà, també està fent de mestre, servint llavors a altres agricultors que volen obtenir carabasses d'aquestes dimensions. L'objectiu més immediat, però, és portar les que ha conreat enguany al concurs de l'Associació Espanyola de Cultivadors de Carabasses i Hortalisses Gegants, que tindrà lloc a Valtierra (Navarra). El 10 de setembre sabrà si la seua és la carabassa més gran cultivada a l'Estat espanyol aquest 2016.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia