Successos

Tribunals

Acusen l'exfarmacèutic d'Ulldemolins de falsificar centenars de receptes

S'enfronta a dos anys i nou mesos de presó per un delicte continuat d'estafa

El fiscal reclama que l'home pagui una indemnització de 8.500 euros a Salut

El ministeri públic demana una pena de dos anys i nou mesos de presó per al titular, l'any 2000, d'una farmàcia situada al número 25 del carrer Loreto d'Ulldemolins com a presumpte responsable d'un delicte continuat de falsificació de documents oficials, així com d'un altre d'estafa. Segons defensa la fiscalia en l'escrit de conclusions provisionals, l'home hauria alterat unes 200 receptes mèdiques amb l'objectiu d'incrementar de manera fraudulenta l'import que facturava al Servei Català de la Salut, tenint en compte que la Generalitat reemborsa als farmacèutics el cost total o parcial d'aquells fàrmacs que són finançats amb diners públics. Els mecanismes que suposadament utilitzava per aconseguir aquest benefici il·lícit eren dos, que va posar repetidament en pràctica al llarg de l'any 2000 i durant el gener del 2001. Un dels mètodes consistia a canviar el medicament que sortia en la recepta per un altre que tingués un preu superior, mentre que en altres ocasions hauria fet constar que havia donat una segona unitat del fàrmac, quan en realitat només n'havia dispensat una al client.

Canviar els cupons

En qualsevol dels dos casos, aquest engany es produïa totalment d'esquena als pacients. I és que, en relació amb la primera trampa, quan una persona li entregava la recepta a la farmàcia, el processat li lliurava el medicament original que li havia recomanat el facultatiu. Amb posterioritat, però, esborrava el nom del fàrmac que apareixia en la recepta i el substituïa per un de preu més alt i, per completar la falsificació, retallava els cupons dels productes que eren més cars i que tenia a l'establiment i els enganxava a la prescripció que feia passar per bona.

En el mateix escrit de conclusions provisionals, el fiscal comptabilitza que hauria canviat un total de 152 medicaments receptats per una doctora del municipi per d'altres de més costosos, i hauria obtingut així un benefici de 7.498,98 euros. Inexplicablement, també n'hauria modificat catorze més, sense que en aquests episodis consti que hi hagués cap diferència en el preu entre els fàrmacs originals aconsellats per la mateixa metgessa en comparació amb els que van ser suplantats per l'acusat. I, finalment, es recull que va aconseguir cobrar 728,54 euros més del Servei Català de la Salut duplicant el nombre d'unitats que entregava a la gent –feia veure que havia venut 2 fàrmacs, quan veritablement n'era un–.

Per tot plegat, a part de la pena de presó, el fiscal reclama en matèria de responsabilitat civil que indemnitzi amb 8.537 euros Salut; que no desenvolupi l'activitat farmacèutica en el transcurs del temps de la condemna, i que pagui una multa d'11 mesos de durada, amb una quota diària de 25 euros.

LA DATA

15.02.01
Va ser el dia
en què els membres del Servei Català de la Salut van realitzar la darrera inspecció a la farmàcia.
200
És el nombre de prescripcions mèdiques
que hauria falsejat, durant l'any 2000 i el mes de gener del 2001.
25
euros diaris
, durant onze mesos, és la multa que el ministeri fiscal sol·licita que pagui el processat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.