Punt divers

La collita de fesols de Santa Pau del 2008 arriba a les 40 tones

COMARQUES GIRONINES

La collita de fesols de Santa Pau (Garrotxa) del 2008 ha estat bona i aquest any s'hauran superat sense problemes les pobres xifres de l'any passat, en què per culpa de la sequera de l'estiu la producció de fesols es va reduir entre un 30 i un 40%. 'Aquest any, per sort, la collita ens ha anat molt bé i calculem que haurà estat al voltant d'unes 40 tones, ja que comptem que s'han fet uns 1.500 quilos de fesols per hectàrea', ha comentat Lluís Suñer, responsable de l'Associació de Cultivadors del Fesol de Santa Pau. Segons Suñer, les pluges d'un estiu no exageradament calorós i la sequedat de la tardor han fet que s'hagi aconseguit una collita de fesols 'bona en quantitat i en qualitat'.

'Les perspectives de venda són bastant millors que l'any passat perquè hi ha bastants més fesols per vendre i la temporada s'allargarà', ha continuat el responsable de l'Associació de Cultivadors del Fesol de Santa Pau. 'L'any passat varem haver de posar el cartell de collita esgotada molt aviat', ha lamentat Suñer durant un descans de la tradicional Fira del Fesol, que any rere any se celebra a principis de gener en aquesta població enclavada dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. 'El fesol de Santa Pau pel sol fet de ser cultivat en terra volcànica fa que tingui molta més proteïna i menys fibra', ha explicat.

'Això el fa molt més melós i gustós a l'hora de menjar, que no es noti la pell i que tingui molt més bona cocció', ha enumerat Suñer, que ha destacat l'enorme de varietat de plats i guisats amb fesols que aquest any han ofert els 14 restaurants presents a la fesolada de la plaça Major. Des de fesols de Santa Pau a la marinera i remenat de fesols de Santa Pau amb botifarra esparracada i bolets fins a fesols de Santa Pau i bacallà o volcanets dolços de fesols de Santa Pau. 'A més, enguany tenim dos productes convidats com són l'avellana de Brunyola i els tastets de iogurt líquid de la cooperativa la Fageda', ha afegit el també segon tinent d'alcalde de la població.

Finalment, el Fesol d'Or d'aquest 2009 ha recaigut a les mans de Josep Naspreda, un treballador 'infatigable' de l'Ajuntament de Santa Pau. El premi Fesol d'Or, un pin en forma de fesol banyat en or, es lliura a aquelles persones que s'han distingit per haver dispensat una dedicació especial i desinteressada al poble i a la seva gent.

Tot i que la condecoració està pensada per distingir a habitants de la població, també han rebut l'original pin del fesol amb caràcter honorífic l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol; Pere Macias i Josep Arnau, quan eren presidents de la Diputació de Girona; el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal; el gastrònom Llorenç Torretó; el conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura; o el també expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, que ha estat l'última personalitat política en assistir a la Fira del Fesol de Santa Pau.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.